9 kihagyhatatlan program, ha felfedeznéd a mindig pezsgő Etyek vidékét

Etyek télen-nyáron, ősszel és tavasszal is számtalan látnivalóval, pezsgő programokkal vár bennünket. Májusban sem lesz ez másképp: kulináris kalandoroknak, kézműves sört, roppanós bort és jéghideg pezsgőt kívánóknak, az aktív pihenés szerelemeseinek hoztunk egy csokornyi ötletet.

Etyeki hangulat. Fotó: Pálfalvi László

Gasztrokalandok: Etyeki Kúria

Gasztronómiai kalandozásra hív az Etyeki Kúria, ahol többek között díjnyertes borok és pezsgők, friss illatok és könnyed, a borokkal tökéletesen harmonizáló ételkompozíciók csábítanak útnak indulásra. Budapest szőlőskertjében, az Öreghegy mesevilágában tett sétát követően az Etyeki Kúria tárt karokkal vár, hogy magunk mögött hagyhassuk a város zaját, és Mérész Sándor főborász izgalmas tételei mellett friss, szezonális, az évszakoknak megfelelő alapanyagokból készült fogásokkal töltődhessünk fel. És ha egyet tehetünk, májusi utunk alkalmával feltétlenül kóstoljunk bele a hónap borába, a Sparkling Sauvignon Blanc pezsgőbe. Asztalt foglalni a Kúria honlapján, illetve a +36 22/920-992-es telefonszámon lehet.

2091 Etyek, Báthori u. 21.

Programkavalkád: Stelázsi

A jól megszokott finom falatokon, a színes étel- és italkínálaton, a mennyei tépett szarvasos szendvicsen túl május 6-án az izgalmas művészeti programokért is érdemes lesz a Gasztrosétányon a Stelázsi felé kanyarodni. Az Etyeki ArtFest keretében az AKT triónak köszönhetően valódi sanzonparádéval a háttérben révedhetünk majd a messzeségbe. A franciául, olaszul és magyarul felcsendülő zenei csemegék szívvel-lélekkel és kellemes hangulattal szórakoztatnak majd bennünket. És ha már Etyek, természetesen a borkóstoló sem marad el: Dávid Dániel kalauzolásával hat etyeki tétel kerül bemutatásra és kóstolásra, az igazán elhivatottak pedig vakkóstolón mérhetik össze tudásukat. A gyerekeket ezalatt tematikus programok és gyereksarok várja.

2091 Etyek, Újhegy 79.

blank

Sörterasz: Etyeki Sörmanufaktúra

Az Etyeki Sörmanufaktúra főzdéjéhez szorosan kapcsolódó Etyeki Sörterasz maradéktalan élményt nyújt mindazoknak, akik útba ejtik őket, elvégre a hangulatos sörkertben és a sörfőzdéhez kapcsolódó indusztriális környezetben mindenki megtalálja a helyét. A nyugodt teraszhangulat itt főzdelátogatással, sörkóstolóval, 12 sörcsap kifogyhatatlan kínálatával, valamint kiváló bisztró- és BBQ-jellegű ételekkel jár kéz a kézben. Ha túrázás közben vagy azt követően pihennénk meg náluk kerékpárunk vagy épp négylábú pajtásunk társaságában, netalán családi, baráti összejövetelhez, csapatépítőhöz van szükségünk helyszínre, úgy ne is keressünk tovább: a nyári szezon teraszkoncertjei és az ingyenes kertmozi bárkit levesz majd a lábáról.

2091 Etyek – Botpuszta, Kolumbusz utca 1511/1 hrsz.

blank

Kirándulás: Boti-kápolna

Etyek botpusztai falurészén magasodik már több mint 600 éve a Boti-kápolna kopottas, késő gótikus épülete. A Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére szentelt templom elődje már állhatott a 12. században, ennek részleges lebontásával és díszesebb újjáépítésével jött létre valamikor a 15. század elején a ma is látható, egyterű, délről és sarkain támpillérekkel ellentartott szentély. Az 1700-as évek közepén két olasz szerzetes észak felől egy klastrommal toldotta meg a templomot, ami pestisjárványok idején ispotályként működött – a hagymasisakos torony szintén ebből az időszakból származik. Feltehetőleg az eredeti, Árpád-kori épületből maradt ránk a kápolna legdélebbi sarkát díszítő kőtábla, amibe egy rontásűző, a sámánhit sok évszázados továbbélését bizonyító jelet karcoltak bele.

blank
Fotó: Szuditsch Péter

Séta: Etyeki pincefalu

A Budapest szőlőskertjeként elhíresült Etyek térségében már a rómaiak idejében is szívesen termesztették a fás szárú, fürtös termésű növényt, ám a valódi virágkor az 1700-as években, a német telepesek megérkezésével köszöntött be. Az Etyek-Budai borvidék egyik, nemzetközileg jegyzett filmstúdióval is rendelkező névadó települése ma több száz, kőből épült pincével és kiváló borokkal várja az idelátogatókat. A történelmi jelentőségű Körpincesor, a 15. század elejéről való (kissé rozoga állapotú) botpusztai kápolna, a mögötte elterülő horgásztó és a falu felett, a nyugalom és béke oázisaként emelkedő Kálvária-domb mind kötelező látnivalók, de a főváros közelsége, az elbűvölő vidéki hangulat és a pincefalu gazdag gasztronómiai kínálata is garancia az élményekben gazdag időtöltésre.

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Biciklitúra: E-bike bérlés

Ha Etyekre látogatunk, egyben biztosak lehetünk: se éhesek, se szomjasak nem maradunk. De ugyanígy nem maradunk majd programok és látnivalók nélkül sem, hiszen az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek több alternatíva is a rendelkezésére áll, ha felfedezné ezt a vidéket. Ha nem csak egyszerűen gyalogszerrel indulnánk útnak, hanem kedvünk akad két keréken bejárni Etyeket, a Rókusfalvy Birtokon elérhető e-bike bérlés a lehető legjobb választás. Nincs más dolgunk, mint az ingyenes e-tyek alkalmazáson keresztül lefoglalni a férfi, női vagy gyerekeknek alkalmas elektromos rásegítésű kerékpárt és már gurulhatunk is!

Chill: Etyeki horgásztó

A vízparti kikapcsolódás szerelemeseinek ajánlunk az Etyek határában fekvő mintegy 21 hektáron elterülő etyeki horgásztavat. Az 1970-es években létrehozott mesterséges tó sok szálon kötődik a vidékre jellemző szőlőhöz és szőlőtermesztéshez, hiszen azzal a céllal hozta létre a Hungaronvin, hogy a híres Törley pezsgő alapjául szolgáló hatalmas szőlőterületeket öntözhessék majd a vizéből. A tó vízpótlását az Etyek központjában található Magyar-kútként ismert forrás biztosítja, zártkörű működése lévén azonban a tavat csak az Etyeki Horgász Egyesület, illetve tagjainak vendégei horgászhatják.

blank
Fotó: László Orsolya

Pezsdítő hangulat: Hernyák Birtok

Keresve sem találni Etyeken pezsgőbb hangulatú helyszínt, mint a Hernyák Birtok. A Fejér megyei község életében a pezsgőnek kitüntetett szerepet szánó családi birtok tündöklő csillag Etyeken innen és túl is, ahol az organikus gazdálkodásnak köszönhetően csak úgy csilingelnek a boldog buborékok a poharunkban. A feltétel nélküli tisztelet, a türelem, a nyugalom és a maximális odafigyelés teremtette nedűiknek éppen ezért nincs is párja, és nem, nem tévedünk, ha úgy érezzük, hogy minden egyes palackot elegancia és misztikum lengi körbe. Nem is kérdés, hogy benézzünk-e hozzájuk, ha Etyeken járunk, maximum az, hogy egy vagy rögtön két palackkal kérjünk tőlük otthonra, a legszebb pillanatok megünnepléséhez.

2091 Etyek, Öreghegy, Présházak 2684/0

blank

Családi kikapcsolódás: Korda Filmpark

Talán nem is találni olyan embert, akit ne érdekelnének legalább egy nüansznyit legkedvesebb filmjének kulisszatitkai. A etyeki Korda Filmpark Látogatóközpontja éppen ezt a kíváncsiságot hivatott csillapítani, hiszen interaktív kiállításai megannyi bennfentes ismerettel látnak el bennünket. A 2,5 órás vezetett élménytúra bepillantást enged a filmgyártás folyamatába az ötlettől egészen a film megvalósulásáig: az élménytúrán interaktív installációkon át vezet majd utunk, illetve egy életnagyságú középkori díszletvárosban is sétát tehetünk, amire eddig talán még nem volt lehetőségünk. A programokon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, és 12 éves kor felett ajánlott.

2091 Etyek, Korda út 1.

blank
Fotó: Györkő Zsombor