5 rózsaszín ház Budapesten, amiért érdemes megállni egy pillanatra

Mikor feltűnnek a láthatáron Budapest rózsaszín házai, lehetetlen máshová irányítani a figyelmünket. Ismerjétek meg a főváros legfeltűnőbb épületeinek történetét!

Bajza utca 44.

A Városligeti fasor és a környékbeli kis utcák számos műemlékvédelem alatt álló impozáns villát rejtenek, amilyen például a Bajza utca 44-es szám alatt található Baruch-ház. A környező épületek közül mályvaszínével kitűnő szecessziós házat a boldog békeidők népszerű építészpárosa, Bálint Zoltán és Jámbor Lajos tervezte Baruch Sámuel zsidó származású marosvásárhelyi földbirtokos és gyártulajdonos megbízásából. Talán éppen a megrendelő lakhelye inspirálta a Baruch-ház homlokzatának harmadik emeletén látható, erdélyi udvarházakra jellemző lodzsát (boltíves tornác).

Fotó: Sutus Dolli

Falk Miksa utca 4.

Lipótváros pasztellrózsaszín háza azon kevés épületek közé tartozik, melyet tervezői építtettek. A Falk Miksa utca 4-es szám alatt található, színe mellett izgalmas homorú homlokzatáról könnyen felismerhető lakóházat Lukács Béla és Rácz Manó álmodta meg, akik a főváros jómódú rétegéhez tartoztak. A késő szecessziós és art deco stílusjegyeket egyaránt felvonultató ötemeletes építmény tágas belső tereit ugyan feláldozták a lakásmegosztások oltárán a szocializmus évei alatt, különleges díszítésű homlokzata kiállta az idők próbáját, és ma is a környék egyik leglátványosabb bérházaként tartják számon.

blank
Fotó: Sutus Dolli

Honvéd utca 22.

Egy, a rózsaszín jóval markánsabb árnyalatában tündöklő bérházat találunk a Falk Miksa utcától mindössze egy köpésre, egészen pontosan a Honvéd utca és a Markó utca találkozásánál. Ha az épület színe nem késztetné megállásra a járókelőket, a ház Honvéd utcai bejáratát őrző életnagyságú bronzszobor mellett már tényleg lehetetlen elhaladni. Az ágyékkötőt viselő férfialak mindkét kezében villámot tart, ami Ohmann Béla és ifj. Mátrai Lajos szobrászok sajátos tisztelgése a ház eredeti építtetője előtt.

blank
Fotó: Sutus Dolli

A rózsaszín bérházat (és a mellette álló egykori transzformátorházat) ugyanis az ELMŰ számára tervezte Györgyi Dénes és Román Ernő 1926-ban. Érdekes azonban, hogy noha az épület falán mindkét építész neve szerepel, Györgyi 1933-ban sajtónyilatkozatban tudatta, hogy a tervezést és a művezetést egyedül ő végezte.

blank
Fotó: Sutus Dolli

Kossuth Lajos utca és Károly körút sarka

Amilyen gyakran látjuk az Astoria Károly körúti és Kossuth Lajos utcai kereszteződésénél magasodó ikonikus bérházát, történetét olyan kevesen ismerik. A pesti belváros látképét meghatározó épület sokszor gazdát cserélt a történelem során: elődjét a középkori városfal beépítésével húzták fel 1869-ben, amelyet aztán Schiefner Gyula kereskedő vásárolt meg első tulajdonosától, Förster János jószágkormányzótól 1882-ben. Ekkoriban kezdett el működni a késő barokk stílusjegyeket viselő épület emeletén Grünbaum Miksa és Weiner Adolf férfiszabók áruháza, akik hamarosan meg is vették a házat, hogy egy modern, négyemeletes üzlet- és bérházat építtessenek a helyére. A kisebb-nagyobb változtatásokon átesett épületet, amely mellett ma is nap mint nap elhaladunk, a Klotild-palotákért is felelős Korb Flóris és Giergl Kálmán tervezte.

blank
Fotó: Sutus Dolli

Napraforgó utca 3.

Az egész világon egyedülállónak számító Napraforgó utcai kísérleti lakótelepet a II. kerület szívében, Pasarét északi részén találjuk. A rövidke utca mind a 22 házát azonos alapelvek szerint, 1930 és 1931 között építették azzal a céllal, hogy a fiatalabb (vagy fiatalos nézeteket valló) tervezőgeneráció tagjai demonstrálják a modern építészetről alkotott véleményüket. A ma már műemléki védelmet élvező családi házak egy szabadtéri kiállítás részeiként is értelmezhetőek, de az egészen biztos, hogy építésztörténeti fordulópontot jelölnek. Több építményt is láthatunk itt, amely a rózsaszín árnyalataiban pompázik, a mi kedvencünk a Napraforgó utca 3-as szám alatt található, Bauhaus-jegyeket felvonultató ház, amelyet Kaffka Péter tervezett.

blank
Fotó: György Mária

Ismerjétek meg Budapest legnagyobb szerelmeit is: