A Párisi Nagy Áruház szomszédságában találjuk Budapest gourmet erdélyi éttermét

Legalább egyszer az életében mindenkinek a saját szemével kell látnia a zöld legkülönbözőbb színeit magára öltő erdélyi tájat, miközben zamatos háztáji ízeket kóstolgatva nagyot kortyol egy hűvös, de annál frissítőbb fenyőrügyszörpből. Aki járt már ezen a vidéken tudja, hogy elfeledni ezt az élményt szinte lehetetlen és milyen szerencse, hogy Budapest első és egyetlen székely gourmet étterme, a SZÉK Restaurant & Bar minden ízében és zamatában igyekszik megidézni számunkra mindezt.

Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Természetközeliség az Andrássy út ölelésében

Másfél évvel ezelőtt, 2020 szeptemberében az Andrássy út ölelésében, az Opera és az Oktogon közt félúton nyitotta meg székely éttermének kapuit a SZÉK Restaurant & Bar, Budapest egyeduralkodó erdélyi étterme. Réti Sebestyén és csapata nem is akármilyen célt tűzött zászlajára, minthogy elhozzák a magyar és a nemzetközi közönség számára a hamisítatlan és hagyományos erdélyi ízeket, méghozzá új köntösben tálalva.

A forgalmas Andrássy útról az étterembe lépve mintha megszűnne a valóság, barátságos és marasztaló faburkolatok, az erdők békés hangulatát idéző földszínű enteriőr és az erdélyi emlékek tárt karokkal fogadnak bennünket. Ebben a természetközeliségben a lehető legapróbb részletekben tűnik fel a székely zászlóból jól ismert kék szín: a hangulatvilágításban, az étlap színeinek harmóniájában éppúgy, mint az evőeszközök alatt rejtőző szalvétában.

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Az étterem múlt év végén megújult étlapján sorakozó, minden ízében és részletében átgondolt és megkomponált fogások közt nem találunk olyat, amelybe a séf, Réti Sebestyén ne csempészett volna legalább egy falatnyi Erdélyt. Az ételek szívét-lelkét adó alapanyagok nem egy esetben erdélyi termelőktől érkeznek, melyeket Kárpát-medence legkiválóbb borai és Erdély ízeit italba záró koktélok tesznek tökéletesen kerekké.

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Ízekbe oltott körutazás

Itt minden egyszerűnek vélt ételből valódi gourmet fogást varázsolnak egy leheletnyi csavarral, egy-egy különlegesebb hozzávaló kiemelésével. Ebbe pedig mi magunk is belekóstolhattunk a tökéletes csipegetni valótól egészen a desszertekig tartó erdélyi gasztrokalandunk alkalmával.

Ízutazásunkat méltó felütéssel, hargitai ízestállal kezdtük, sonka- és kolbászszeletek, különféle erdélyi sajtok kóstolójával. A rusztikus fadeszkán szervírozott aromás gyógynövényes sajtok mellett egy selymesen lágy erdélyi sajtféleség is megbújt, az itthon kevéssé ismert orda, mely történetesen mintegy 740 km-nyi távolságból, egyenesen egy kovásznai termelőtől érkezett asztalunkra.

blank
Hargitai ízestál – Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Utunk ezt követően egy valódi gasztrokülönlegességig vezetett, és túlzás nélkül mondhatjuk, ilyet nem kóstolhat akárhol az ember. A tányérban pihenő pirított káposztára, sárgarépára, zöldbabra és túrógaluskára selymes, 5-6 napos fermentálással készült, korpaciberével savanyított levest csorgattak. Aki szeretné megismerni a zöldségleves egy új dimenzióját, már csak ezért az egy fogásért is induljon útnak.

blank
Korpacibere-leves – Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

A hagyományos ízek új köntösben való tálalására kitűnő példa a tökéletesre komponált rakott burgonya, melyben tekerőpataki érlelt, hegyi sajtból készült sűrű, krémes mártásban összpontosul a hajszálvékonyra szelt, vajban sült kifliburgonya, a barna vajban sült póréhagyma, megkoronázva füstölt tojással.

blank
Tekerőpataki sajtban sült burgonya – Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Utunk ezután a brassói aprópecsenye újragondolt világába vezetett bennünket, mely egyetlen szempillantás alatt feledtette el velünk, amit eddig emlékként a brassóiról őriztünk. A szürke tányérban minden érzékre intenzíven ható színkavalkád fogad bennünket, ahogy vetünk egy pillantást a pecsenyeszaft ölelte, sült kockaburgonyaágyon pihenő sertésszűzszeletekre, meghintve ropogós póréhagymaszalmával, baconmorzsával és fokhagymachipsszel.

blank
Brassói sertésszűz ropogós burgonyával – Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Végül, de nem utolsó sorban, körutazásunk utolsó állomásán egyetlen falat erejéig visszatértünk oda, ahonnan indultunk, az oly messziről érkező ordáig, mely ekkor már pihe-puha pankómorzsában habkönnyű fahéjas túrógombócként született újjá, hűs tökmagfagylalt ölelésében.

blank
Túrógombóc tökmagfagylalttal – Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Úton a folytonos megújulásban

Az étteremre oly erősen jellemző folyamatos megújulás az elkövetkezendő időszakra kimondottan igaz lesz, hiszen április 15-én debütáló tavaszi étlapjukat megelőzően, a heti ebédmenü mellett séfajánlattal is várják majd a vendégeket. Étlapjuk ezen felül nem csak tartalmában újul meg: a jövőben digitális kivitelben, tableteken böngészhetjük, színes képeken, videókon keresztül megismerve az erdélyi gasztronómiát.

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Egy biztos, utunk itt még nem fejeződött be, hiszen nyáron a túrógombóc mellett olvadozó kaporfagylaltért és egy nagy pohár frissítő fenyőrügyszörpért mindenképpen visszalátogatunk az Andrássy úti fák árnyékába. Aki pedig addig nem szeretne vagy nem tud várni, mindenképpen térjen be ide és kóstolja meg Erdély legjavát!

Elérhetőség:
SZÉK Restaurant & Bar
1061 Budapest, Andrássy út 41.