Őszi pompában tündöklik a festői fekvésű Monori Pincefalu

Budapesttől 25 kilométerre, a Monor-Irsai-dombság és az Alföld találkozásánál találjuk Monort, melynek legmagasabb pontja, a Strázsa-hegy 190 méterre magasodik a tengerszinttől.

Fotó: Hatvani Anikó

A 190 méter magas, löszös-agyagos talajú Strázsa-hegy közel ezer pincéből és présházból álló, rendezett szőlőskertek által tagolt pincefaluja Monor féltve őrzött öröksége, a kunsági borvidék kapuja.

Fotó: Hatvani Anikó

A legenda szerint a Strázsa-hegy csúcsa remek megfigyelőpontként szolgált a török korban, onnan kémlelték a környéket a helyiek, portyázó török katonákat lesve.

blank
Fotó: Hatvani Anikó

A borkultúra a 15. században jelent meg a környéken, maga a pincefalu pedig az 1800-as évek során alakult ki, mai összterülete nagyjából 180 hektár.

blank
Fotó: Hatvani Anikó

A borházak között hatféle épülettípust különböztethetünk meg, jellemző szőlőfajtái között pedig ott találjuk a rizlinget, a kékfrankost, a zweigeltet és az ezerjót is, melyeket a vendégváró pincékben lehet megkóstolni minden hétvégén.

blank
Fotó: Hatvani Anikó

A helyi borok mellett fedezzétek fel a pincefalu szépségeit, a helyi jellegzetességeket és hazánk szőlő- és borkészítési hagyományait a Szent Orbán és a Bacchus tanösvények bejárásával!

blank
Fotó: Hatvani Anikó
Elérhetőség

Monori Pincefalu
Nyitott pincék novemberben
Nyitvatartás: szombat 11-18, vasárnap 13-18
info@monoripincefalu.eu