11 igazán inspiráló film, amiből erőt meríthetünk az újrakezdéshez

Sokat halljuk, hogy sosem késő újrakezdeni, ajánlónk 11 filmje – amiből könnyen mi is erőt meríthetünk -, pedig a kézzelfogható bizonyíték rá.

Táncterápia

A nyugdíj előtt álló Sandra élete tökéletesnek és rendezettnek bizonyul, így derült égből villámcsapásként éli meg, mikor rájön, férje a legjobb barátnőjével folytat viszonyt. Sandra, korábbi életét hátrahagyva, jobb híján rég nem látott és szeleburdi húgához költözik. Bár eleinte a legkevésbé sincs ínyére az új élet, egy társastánc-tanfolyam szépen lassan mindent megváltoztat.

Walter Mitty titkos élete

Walter Mitty a Life magazin fényképnegatívokkal foglalkozó alkalmazottja, aki gyakran álmodozik egy merőben más életről. A híres fotóriporter, Sean O’Connell elküld neki egy fényképsorozatot, amiből a címlapra szánt 25. negatívot nem találják sehol. Mitty úgy dönt, hogy ezúttal nem gondolatban, hanem a valóságban lesz a tettek embere, hogy felkutassa O’Connellt, s kiderítse, mi lett a kérdéses negatívval, ezzel megváltoztatva egész eddigi életét.

Az élet ízei

A festői szépségű dél-francia kisvárosban Madam Mallory éttermének nem akad párja: a Michelin csillagos konyhában egymás után készülnek a gasztronómiai csodák a szenvedélyes, ám kissé vaskalapos tulajdonosnő irányításával. Egyik napról a másikra toppan be a csendes városkába a Kaddam család, akik indiai éttermüket épp a makulátlan étteremmel szemközt nyitják meg. Nemcsak a hangos zenétől lesz zajos a környék, de a kurkuma, a szegfűszeg, a curry, és a garam masala is felpezsdíti a lakók ízlelőbimbóit, sőt mi több, a környék élete kezd teljesen a feje tetejére állni.

Napsütötte Toszkána

A harmincas évei közepén járó Frances élete igazán irigylésre méltó: sikeres és egyben boldog írónő. Egészen addig a pillanatig, míg szembesül a ténnyel, hogy házassága megromlott, amit válás és írói válság is követ. A barátnője egy repülőjeggyel ajándékozza meg, mondván két hét a messzi Olaszországban megtisztítja majd a lelkét. Francest azonban elvarázsolja a szállásául szolgáló ódon villa, a környezet szépsége, a kisváros és lakóinak melegsége, sármja. Hirtelen ötlettől vezérelve elhatározza, új életet kezd és megvásárolja a villát.

A kezdő

Soha nincs késő újrakezdeni és jól tudja ezt Ben is, aki haladó kora ellenére gyakornoki munkát kér egy menő, netes divatcégnél. A cég vezetője, Jules azonban megállíthatatlan tempójával és heves temperamentumával nem egyszer nem találják a közös hangot, egészen addig, míg az élet kaotikussága úgy nem hozza, hogy a két generáció nemcsak szövetséget, de barátságot is köt.

Keleti nyugalom – Marigold Hotel

Egy igen csábító reklám hatására hét angol nyugdíjas úgy határoz, új életet kezd az igen távoli Jaipurban, Indiában. A Marigold Hotel azonban korántsem olyan fényes, mint azt a reklám ígérte, így a frissen megérkezett társaság a nem egyszer kiábrándító valósággal néz szembe. Az élet azonban megy tovább és az új élet bár zsúfolt, hangos és merőben más mint az addig megszokott, sok választás nincs: vagy mennek vagy maradnak.

Notting Hill-i cukrászda

A Notting Hill-i cukrászda három nő története, akiket egy dolog kapcsol össze: végtelen szeretetük a zseniális cukrász, Sarah iránt, aki tragikusan fiatalon életét veszti egy balesetben. Lánya, legjobb barátnője és édesanyja, a három különböző korú nő együtt mégis új életet kezd és bár sok súrlódás és nézeteltérés közepette, de megnyitják a közös cukrászdát London leghangulatosabb környékén és hamar rájönnek, hogy az egymásra figyelés, a kreativitás és a szeretet erejével sokkal többre képesek, mint gondolták.

Ízek, imák, szerelmek

Liznek mindene megvan, amiről csak egy nő álmodhat: férj, ház, sikeres írói karrier. Ám ő mégis boldogtalan. Hirtelen elhatározásból elköltözik otthonról, kilép a házasságából és viszonyt kezd egy nála jóval fiatalabb színésszel, Daviddel. Mivel azonban az egyensúlyt így sem találja meg és úgy érzi, levegőváltozásra van szüksége, világkörüli útra indul: Olaszországban felfedezi az élet örömeit, Indiában a szellemét és a lelkét ápolja, mígnem Bali szigetén megtalálja a régóta áhított belső egyensúlyt is.

A bakancslista

Edwardot, a harapós milliárdost és Cartert, a könyvmániás autószerelőt egymás mellé sodorja az élet az onkológián. Siránkozás helyett összeállítják beteljesületlen álmaik közös jegyzékét – a bakancslistát – és belevágnak életük legnagyobb kalandjába, még mielőtt feldobnák a bakancsot. Szabadesés, őrült száguldás a versenypályán, piramistúra Afrikában: az öregfiúk keményen belehúznak, hogy bepótolják az egy életen át halogatott élményeket.

A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt

Allan Karlsson egy csendes svéd nyugdíjasotthon lakója és nem akármilyen életet élt. Kereken századik születésnapja alkalmából az otthon személyzete születésnapi partit szervez számára, Alannek azonban ehhez semmi kedve. Kimászik helyette inkább a hátsó ablakon és elindul élete utolsó, legizgalmasabb kalandjára.

Vén rókák

Öreg róka, nem vén róka, szokták mondani és így gondolja ezt a film három nyugdíjas főszereplője is, akik életük bankrablására készülnek. Mindhárman megelégelik a nincstelenséget és úgy döntenek, legyenek bár közelebb életük végéhez, mégis a kezükbe veszik az irányítást: terveznek, szerveznek és nem félve a bűn útjára lépnek.