6 kreatív énidős tevékenység, amivel könnyedén ráhangolódhatsz az őszre

Az ősz első hónapjának beköszöntével egyszerre éljük meg az új lendület és az újrakezdés lehetőségét, míg az időjárás változásának köszönhetően mind jobban a magunk felé fordulás igényét. Ilyenkor a lehető legjobb valami újba kezdeni, egy régóta dédelgetett hobbiba, amiben maradéktalanul ráhangolódhatunk erre az időszakra.

A tartalmasan töltött énidő jó hatással van az agyra, mert kreatív energiákat szabadít fel, ráadásul remek eszköz a stressz levezetésére, és egyúttal kiegyensúlyozottabbá is tesz. Nem lehet elrontani: csupán annyit kell tenned, hogy pár órára félreteszed a teendőidről fejben összeszedett listát, és csak magadra koncentrálsz. Egy-egy ilyen alkalom remek lehetőséget jelent az önfejlesztésre és természetesen a feltöltődésre. Próbálj ki egy új mozgásformát, amivel már régóta kacérkodsz, fejleszd a gasztronómiai tudásod, tanulj zenét! Szuper ötlet még a barátaiddal befizetni egy élményfestésre, hímző workshopra, vagy kerámiázásra, de ezeken a foglalkozásokon akkor is nagyon jól fogod érezni magad, ha egy csoportnyi, hozzád hasonlóan kreatív időtöltésre vágyó ismeretlennel vágsz neki az alkotásnak.

Élményfestés: Alkotásutca

Utoljára általános iskolában fogtál ecsetet a kezedben, de szívesen visszatalálnál az alkotás öröméhez, ha valaki megmutatná, hogyan? Az Alkotás utca élményfestésein képzett szakemberek segítenek a kreatív energiáid felszabadításában, akik lépésről lépésre megmutatják, hogy varázsolj a hófehér vászonból élettel teli festményt. Akkor sem kell visszariadnod az élménytől, ha még egy pálcikaember rajzolásával is gondjaid akadnak, hiszen itt minden kelléket – úgymint ecseteket, festékeket, vásznat és kötényt – biztosítanak ahhoz, hogy gondtalanul belefeledkezhess a kiválasztott festmény saját készítésű, egyedi másolatának megalkotásába. Mindössze követned kell az instruktor útmutatását, akire akkor is számíthatsz, ha lemaradnál vagy elakadnál.

1064 Budapest, Izabella utca 91/a
1136 Budapest, Pannónia utca 30.

Hímzés: Evus

A háztartástan órák egykor népszerű témájaként a hímzés sokáig a köztudatban maradt, ám inkább a divat és trendek alakulásának köszönheti, hogy ismét felfedeztük, mekkora értéket képvisel. A kézműves technika csínját-bínját értő kezek között te is könnyen elsajátíthatod, például az Evus kortárs hímzésworkshopjain, ahol a legalapvetőbb öltéstípusokon kívül minden kiderül, amit csak a hímzésről tudni érdemes. A szükséges eszközök, kellékek beszerzésével nem lesz gondod, ugyanis a workshop szervezője biztosítja őket számodra. A foglalkozások végén a résztvevők befejezett képpel térnek haza, rajta azzal az egyedi motívummal, amelyet előre kiválaszthattak.

1081 Budapest, Népszínház utca

blank

Kerámiázás: YourArt Ceramics

A Your Art Kerámia Stúdió tanfolyamait azért hozták létre, hogy a fárasztó hétköznapok után minőségi kikapcsolódásban lehessen részük mindazoknak, akik próbára tennék a kézügyességüket. A lazítás első lépéseként egy pohár borral kezdődik meg a munka, legyen szó akár agyagmintázásról, engóbozásról, egzotikus levelek, bögrék, vagy sok más használati tárgy formázásáról.  Előképzettségre nincs szükség, mert gyakorlott fazekasmester áll a résztvevők rendelkezésére. A kötetlen hangulatú foglalkozásokon egyesül a művészet és a szórakozás; pár órára megfeledkezhetsz a negatív gondolatokról, miközben inspiráló közegben, nyitott és segítőkész csapatban alkotod meg csodaszép kerámiádat. Ha sikerélményre szomjazol, tőlük elégedetten fogsz távozni!

1034 Budapest, San Marco utca 11.

blank

Táskakészítés: Mittersisters

A Mittersisters minden szempontból egyedi, táskakészítő élményworkshopjainak köszönhetően az elmúlt 6 évben nem kevesebb mint ezer boldog táskatulajdonos távozott már a belvárosban helyet foglaló stúdiójukból. A kizárólag prémium minőségű alapanyagokból, több száz színes bőr és számos díszítőtechnológia kiválasztását követően mindössze egyetlen nap alatt készíthetjük el a saját magunk által tervezett egyedi bőrtáskát, illetve bőrkiegészítőket. A kurzushoz nem szükséges semmiféle előképzettség, minden lépést az alapoktól mutatnak meg a résztvevőknek, így lesz egy korábbi álom végeredménye egy szemet gyönyörködtetően kivitelezett táska, amiből csupán egyetlen van a világon.

1074 Budapest, Dob u. 34.

blank

Fafaragás: Hagyományok Háza

A Hagyományok Háza szervezésében időről időre megrendezésre kerülő workshopok alkalmával rendre bepillantást nyerhetünk a népi iparművészet világába és annak szerteágazó tevékenységeibe. Akik mindig is olthatatlan vágyat éreztek a természetes anyagok megmunkálása és az abban rejlő önkifejezés lehetősége iránt vagy épp különleges, saját készítésű ékszerrel lepnék meg szeretteiket vagy magukat, ne is lapozzanak tovább. A kétalkalmas workshop keretében, szeptemberben és októberben Mikes László népi iparművész, fafaragó kalauzolja el a résztvevőket a legősibb faragástechnika és az ékfaragás rejtelmeibe, pontosan úgy, mint a pásztorművészet és -életmód titkaiba.

1011 Budapest, Corvin tér 8.

blank

Varrás: AZTA! Közösségi Barkácsműhely

Zuglóban talált otthonra az a szociális innováció, mely AZTA Közösségi Kézműves és Barkácsműhely néven vonult be a köztudatba, és amely nemcsak közösségi térként, de egyben co-working irodaként is funkcionál. Széles workshopkínálatának köszönhetően az aktív időtöltést kínáló programok között olyanokat találunk, amelyek során mindennapos, praktikus tudásunkat bővíthetjük, legyen szó a gyerekeknek és fiataloknak szóló eseményekről, dráma- és filmkészítő tanfolyamról, biciklibütykölésről vagy épp kezdőknek és haladóknak egyaránt szóló varróprogramjaikról. Ez utóbbi esetében például választhatunk, hogy női ruhát, baba- vagy gyerekholmit készítenénk, vagy netalán az ökotextilek és a régi farmerek újrahasznosításában merülnénk el.

1145 Budapest, Bosnyák u. 7/b

blank