5 patinás kastély Budapest környékén, amelyet érdemes bebarangolni

Számos lenyűgöző kúria és kastély található az országban, sőt, akár a főváros közvetlen közelében is megéri felfedezésre indulni.

Ráday-kastély, Pécel

Budapest agglomerációjában, a fővárostól mindössze öt kilométerre található az évszázadokkal ezelőtt írók és tudósok találkozóhelyéül szolgáló Ráday-kastély, amely stílusában meglepően hajaz a gödöllői Grassalkovich-kastélyra. Utóbbi nem véletlen, hiszen Pécel barokk ékszerdoboza, a végleges formáját 1770-re elnyerő kúria építési munkálatai szintén Mayerhoffer András és fia vezényletével zajlottak. A jelenleg kiállítóhelyként és koncerthelyszínként működő patinás épületegyüttes a XVIII. században az ország kulturális életének egyik fontos központja volt, amihez nagyban hozzájárult a Ráday család, különösen Ráday Gedeon művészetek és tudományok iránti elköteleződése.

Fotó: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Savoyai-kastély, Ráckeve

Az ország első világi barokk kastélyát a bécsi Belveder palota építésze, Johann Lukas von Hildebrandt tervezte az 1700-as évek elején, építészeti jelentősége ellenére azonban 2017 óta üresen áll. A kommunizmus alatt már majdnem pusztulásig romlott az állapota, de az 1970-es években felújították, majd egy ideig étteremként és szállodaként működött. Szerencsére Ráckeve egyedülálló épített öröksége nem fog kárba veszni, ugyanis átfogó felújítási munkálatok keretein belül akár még idén év végén kezdetét veheti a kastély újjászületése. A megújuló kastélyépületben múzeumot és kávézót alakítanak ki, egyben a kastélyparkot is ráncba szedik, valamint wellnesshotel és étterem is helyet kap a kúria falai között.

blank
Fotó: Jakab Gergely / rackeve.hu

Prónay-Patay-kastély, Acsaújlak

Budapesttől alig egyórás autóútra, Acsa határában fekszik az alig száz esztendővel ezelőtt, nászajándék gyanánt megépült Prónay-Patay-kastély. A középkori várjelleget hangsúlyozó lakot báró Prónay Dezső építtette 1907 és 1910 között lányának, Iphigéniának és vejének, Patay Tibor vármegyei főispánnak. Az elmúlt évek alatt működött már termelőszövetkezeti központként és az ország egyik legelső kastélyszállójaként is, manapság pedig bárki által szabadon látogatható az év bármely napján. A saroktornyos kastély ugyan magánkézben van, de idegenvezető társaságában bepillantást nyerhetünk az impozáns lakosztályok, szalonok és öltözőszobák világába, amikor a tulajdonos nem tartózkodik a birtokon.

blank

Nádasdy-kastély, Nádasdladány

Hazánk egyik legszebb romantikus kastélya az angol Tudor-stílusban épült, 1886-ban befejezett, nádasdladányi Nádasdy-kastély. Az épületet gróf Nádasdy Ferenc és felesége Gróf Zichy Ilona álmodták meg. A feleség korai halála miatt azonban a szerelmi fészek megvalósítása már Nádasdy Ferencre maradt, aki a Linzbauer István és Hauszmann Alajos által tervezett kastély szobáit úgy rendezte be, mintha hitvese még élne. A mozgalmas architektúrájú birtokközpont legszebb részei közé tartozik a káprázatos ősök csarnoka, a szintén faburkolatos könyvtár, valamint a csónakázótó az épületet övező tájképi kertben. A Nemzeti Kastélyprogramban részt vevő épület immár régi pompájában ragyog, augusztus óta újra látogatható.

blank

Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó

Székesfehérvártól 20 kilométerre, a Bakony és a Vértes közötti Móri-árokban fekszik a Károlyi család angol klasszicista stílusban felépített kastélya, melynek tervezője az osztrák Heinrich Koch, művezetője pedig a család házi építésze, Ybl Miklós volt. Az U-alaprajzú, százszobás kastély 1844 és 1858 között került kiépítésre a korábban a Perényi család által birtokolt barokk kastély felhasználásával, legutóbbi átalakítására pedig 1910-ben került sor, mikor is a díszudvari homlokzat eklektikus kiképzést kapott. A 40 hektáros, gyönyörűen felújított ősfás park által körülölelt kastély falai között jelenleg szálloda és étterem működik, de idegenvezetéssel megtekinthető az épület történetéről szóló tárlat, illetve a mintegy 6000 kötetes díszkönyvtár is.

blank