5 lebilincselő könyv, ami új perspektívából mutatja be Budapest ikonikus helyszíneit

Könyvek, kötetek és történetek, melyek mindegyike egyetlen város körül forog. A jelen és a múlt tükrén keresztül számos szemszögből láthatunk rá mindig nyüzsgő és szertelen fővárosunkra.

Két Szerecsen – A mi bisztrónk

Budapest csak úgy dúskál a jobbnál jobb helyekben, a kiválóbbnál kiválóbb éttermekben, kávézókban, bisztrókban, kocsmákban és borbárokban. Van azonban a Nagymező utca sarkán egy találkozóhely, a Két Szerecsen, melyet minden betérő vendég történetével alakít és gazdagít, és amely évek hosszú sora alatt mindenki szerethető, sallangmentes és megbízható bisztrójává lépett elő. A Két Szerecsen olyan könyvvel örvendeztette meg törzsközönségét 20. évfordulója alkalmából, mely a bisztró klasszikus receptjein és exkluzív fotóin keresztül mesél az elmúlt évekről, melyekkel kitörölhetetlenül beírta magát Budapest történetébe.

Viczián Zsófia: Budapesti fák – Kéregbe zárt történelem

Budapest megkerülhetetlen mesélői, a természeti és kulturális értéket képviselő fák kezdenek elbeszélésbe a Kéregbe zárt történelem kötetében. A főváros folyton változó szövetének évszázadok óta itt álló szemtanúinak köszönhetően nézőpontot válthatunk, és kivételesen az ő történeteik alapján nyerhetünk bepillantást a város legendájába. A természettudományos leírásokat izgalmas nyomozások és emberi történetek gazdagítják, de arra is választ kaphatunk, ki, mikor és miért ültethette a szóban forgó, pótolhatatlan értékeket az utókornak. Budapest minden kerületébe eljuthatunk így, egy-egy nevezetesebb egyed által, sőt mi több, térkép segíti mindazokat, akik az elbeszélések alapján ellenállhatatlan vágyat éreznek, hogy felkeressék az élő történelem egy-egy képviselőjét.

Pataki Márk-Pálfi Balázs: A flipper múzeuma

Az újlipótvárosi Flippermúzeum szerzeménye nem valamiféle száraz történelemkönyv, sokkal inkább egy gazdagon illusztrált, egyedülálló kiadvány, mely bepillantást enged a magyarországi kávéházak, játéktermek, befektetők, na meg játékosok és a hazai játékautomaták fotókkal színesített történetébe. Az első flipper megszületésének 150. évfordulója alkalmából kiadott kötetben tökéletesen megfér egymás mellett a rendszerváltás, a budapesti múzeum indulásának története, Karinthy Frigyes a magyar gyártmányú flipperősökön vívott csatái, de arra is választ kaphatunk, hogy a meglehetősen zárt történelmi korszak hogyan engedett mégis zöld utat a nyugati gyártmányú flipperek korlátlan importjának.

blank

Vibók Ildi: Az Operaház meséi

Vibók Ildi könyve játékos és mesés keretbe ágyazza a hiánypótló pesti épület, az Operaház történetét, ez a tény azonban senkit se győzzön meg arról, hogy a könyv kizárólag a kicsiket hivatott megszólítani. A felnőttek számára is számos új információval szolgáló kötet új nézőpontból, egy kezdődő barátság nyomán mutatja be az Operaház szűken és tágabban értelmezett világának történéseit, a főváros kulturális életének megkerülhetetlen középpontját. A humort és közvetlenséget nem nélkülöző, olvasmányos és ismeretterjesztő kötetet Szimonidesz Hajnalka gazdag, oldalakon átívelő illusztrációi varázsolják teljessé.

blank

Péczely Dóra (szerk.): Budapest OFF

A Budapest OFF egy kortárs novelláskötet, melynek minden történetében a főváros színe-java, a mindig, már-már szeszélyesen változó Budapest elevenedik meg tizenhárom kortárs író tollának tintája nyomán. Az eklektikus válogatás fiatal szereplőinek történetei a város számos szegletébe, belvárosába és külvárosába egyaránt elkalauzolnak bennünket. A történetek nem fedik le Budapest teljes térképét ugyan, de így is színtisztán kirajzolódik a magyar metropolisz esszenciája, számtalan arca és megannyi árnyalata. Ne félj elveszni Budapesten Berg Judit, Dániel András, Gévai Csilla, Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Kalapos Éva Veronika, Kemény Zsófi, Kertész Erzsi, Kiss Tibor Noé, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Tasnádi István és Totth Benedek alkotásai nyomán.

blank

Kiemelt kép: Egy jó kép rólad