9 ámulatba ejtő csillagvizsgáló, ahonnan különleges élmény az augusztusi eget kémlelni

A 3 legközelebbi csillag 4,5 fényévnyire van a Földtől, ami kilométerre átváltva szinte felfoghatatlan távolságot jelent. Szerencsére a hazai csillagvizsgálóknak köszönhetően egy kicsivel közelebb érezhetjük magunkat a fénylő égitestekhez. A július 23. környékén érkező Perseidák augusztus 20-ig tartó hullócsillagesőjét és várhatóan augusztus 11-i és 12-i csúcspontját számos csillagdából megcsodálhatjuk.

Svábhegyi Csillagvizsgáló

A főváros legszebb és legromantikusabb obszervatóriumának tartott Svábhegyi Csillagvizsgáló hazai szinten a legek legje. Amellett, hogy Magyarország legrégibb és legnagyobb csillagvizsgáló intézete, hazánk legnagyobb bemutató távcsövének birtokosa is. A Svábhegyi Csillagvizsgáló napmegfigyeléssel, nappali csillagvizsgáló programokkal és meteorit vizsgálattal, emellett éjszakai bemutatókkal várja az érdeklődőket. A látogatás egyénileg és csoportosan is lehetséges.

1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Polaris Csillagvizsgáló

A Sarkcsillagról elnevezett Polaris Csillagvizsgáló a Barátság Szabadidő Park területén, Óbudán található. A Laborc utcai csillagda az égbolt lelkes kémlelőin kívül a diákok és a szakmai tudásukat bővíteni szándékozók számára egyaránt ajánl programlehetőséget. Távcsöves bemutatókat és különböző korosztályokat megcélzó szakköröket tartanak, távcsőhasználatot oktatnak, csillagászati előadássorozatokat szerveznek, ezen kívül a csillagászati szakkönyvtáruk is látogatható.

1037 Budapest, Laborc u. 2/c

Piszkéstetői Obszervatórium

Az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálója remek úti cél, főként, ha érdekelnek a csillagászat legújabb tudományos eredményei. A Piszkéstetői Obszervatórium három monumentális távcsőkupolája háborítatlan környezetben lelhető fel, benne a Magyarországon kuriózumnak számító, 1 méteres tükörátmérőjű, két emelet magas RCC-teleszkóppal. A szintén ott található, hatalmas látómezejű Schmidt-távcsővel körülbelül 2000 új kisbolygót, 5 új üstököst és 50-nél is több új szupernóvát sikerült eddig felfedezni. Előre bejelentkezéssel min. 10, max. 30 fős csoportokban látogatható.

3235 Mátraszentimre

blank

Zselici Csillagpark

A Dunántúl déli részén fekvő Zselici Tájvédelmi Körzet, amelyben a Csillagpark létesült, alacsony fényszennyezettsége miatt 2009-ben elnyerte a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet. Ez nem kis dolog, ugyanis, világszerte nagyon alacsony a hasonló elismerést kiérdemlő parkok száma. A csillagvizsgáló épületében, és a környező erdőben szervezett programokon, előzetes bejelentkezés után vehetnek részt a nappali égboltban gyönyörködni és éjszakai csillagos ég látványára vágyók.

7477 Zselickisfalud 064/2 hrsz.

blank

Agóra Tudományos Élményközpont

A debreceni élményközpont az ország legnagyobb hordozható, digitális planetáriumát tudhatja magáénak. A 8 méter átmérőjű, 5 méter magas mobilberendezésben csillagászok által összeállított műsorokat vetítenek például a napfogyatkozásról, csillagokról és a szupernóvákról. Érdemes figyelemmel kísérni az Agóra online programtervét, mert alkalmanként szakember irányításával az éjszakai égbolton „távcsöves idegenvezetést” is tartanak az élményközpont csillagdájában.

4032 Debrecen, Egyetem tér 1. (Bejárat a Móricz Zsigmond út felől.)

Pannon Csillagda

A Bakonybélben kialakított látogatóközpont komplex élményprogramot kínál. Csillagászati távcsőparkja mellett digitális planetárium, továbbá csillagászati és űrkutatás-történeti kiállítások csábítanak oda. Rendszeres filmvetítések alkalmával az IMAX mozikból ismert, kényelmes fotelszékekben foglalhatnak helyet a csillagda vendégei, akiknek a HD képnél kétszer nagyobb felbontású 3D képminőségnek köszönhetően valódi kozmikus utazásban lesz részük.

8427 Bakonybél, Szt. Gellért tér 9.

blank

Szegedi Csillagvizsgáló

Csillagászok és csillagászatot tanulók tartanak ismeretterjesztő előadásokat Szegeden, az 1992-ben megnyitott Szegedi Csillagvizsgálóban. Az érdeklődők csillagképtúrákon ismerkedhetnek meg a nevesebb csillagképekkel, melyek között lézerfénnyel segítenek kiigazodni. A látogatók kipróbálhatják a csillagda 40 cm főtükör átmérőjű Cassegrain-teleszkópját, megtudhatják, milyen távcsőtípusok léteznek, továbbá a távcsőoptika alapjait is elsajátíthatják.

6726 Szeged, Kertész utca 3.

Bükki Csillagda

A nyár végén nyitó Bükki Csillagdát már most hatalmas érdeklődés övezi, hiszen a répáshutai létesítmény a tervek szerint Kelet-Közép-Európa legmodernebb csillagászati bemutatóhelye lesz. A tudomány, élmény, és interaktív megoldások hármasa olyan kivételes kikapcsolódást ígér, amely Magyarországon sehol máshol nem lesz elérhető. A település történelmében egykor meghatározó szerepet játszó mészégetésnek adózva az épületben egy rekonstruált kemence is helyet kap.

3559 Répáshuta

blank

Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló

Miskolc csillagvizsgálója rendszeresen otthont ad távcsöves bemutatóknak, csillagászati szakköröknek, és a Csillagparty néven futó rendezvénysorozatnak. Utóbbi valamilyen aktuális csillagászati, űrkutatási témához kötődő, tudományos előadást foglal magában, amelyet követően teleszkópon keresztül kémlelhetik az eget a résztvevők. A másfél-két órás programon több égitestet is bemutatnak a látogatóknak. Aki távcsővásárlásban gondolkodik, bátran fordulhat tanácsért a csillagvizsgáló szakértőihez.

3534 Miskolc, Dorottya u. 1.