Városi sétakalauz: 5 budapesti sétatipp tavaszra

Megérkezett a várva várt tavasz, induljatok hát útnak Budapest legizgalmasabb negyedeibe. Ezek közül ajánlunk most 5 sétaútvonalat, amelyet bejárva gyönyörű épületek ölelésében élvezhetitek a jó időt.

Zuglói barangolások Istvánmező villanegyedében

A századforduló tájékán oly’ népszerű korzózás újra reneszánszát éli, hiszen a zárt múzeumok, szórakozóhelyek, éttermek, kondik, mozik és színházak Budapestjén mást nagyon nem is lehet csinálni. Érdemes minden nap tenni egy frissítő tavaszi sétát, például a sokszínű Zugló elit villanegyedében, a varázslatos hangulatú Istvánmezőn. A Rákos-villától a Sipeki-Balás-villáig gyönyörűen kimunkált épületek magasodnak majd körülöttünk a gyaloglás közepette, így azt tanácsoljuk, ezúttal ne nézzetek a lábatok elé, hanem tekinteteteket emeljétek a magasba!

Délutáni időzés a Napraforgó utcában

Budapest számos kerülete büszkélkedhet gyönyörű múlt századi villákkal, az azonban, hogy egy egész utca azonos stílusú, egymáshoz tervezett épületeket sorakoztasson fel, teljesen egyedülálló. A Napraforgó utcai kísérleti lakótelep az 1930-as években Európában már népszerűvé vált Bauhaus-eszme magyarországi csúcsalkotása és kivitelezése. A belvárosból könnyen megközelíthető, Pasaréten található Napraforgó utcai kísérleti lakótelep ideális úti cél mindazoknak, akik egy csendes környezetben szeretnének sétálni és nem utolsósorban szemügyre vennék a magyar Bauhaus kiemelkedő alkotásait.

Állatos kalandok a budai Várnegyedben

Fedezd fel a várost szűk családi körben! Addig, amíg nem mehetünk nagyobb közösségbe, közeli családtagjainkkal vagy egyedül is felfedezhetjük a várost. Töltsd le az Önjáró Sétalapot a setamuhely.hu-ról, és máris útnak eredhetsz a város legszebb negyedébe, a Budai Várba, ahol gyerekek és felnőttek együtt indulhatnak az elveszett Pötyi bagoly keresésére, miközben sok érdekességet megtudhatnak a Vár utcáiról és házairól. A Budavári Bagolykereső egy 10 oldalas PDF-nyomtatvány, amely nyolc állomásból álló városi játékot tartalmaz, csodálatos grafikával és számos tudnivalóval a Budai Vár történetéről. A séta másfél óra alatt bejárható.

Utcáról utcára az Óbudai Gázgyár egykori lakótelepén

Ki gondolná, hogy Budapest egyik legromantikusabb lakótelepét a soksávos Szentendrei út és a komótosan hömpölygő Duna között kell keresnünk? Az Óbudai Gázgyár mézeskalácsházakból álló munkáslakótelepe és a Graphisoft Parktól délre található tisztviselőtelep a gyár épületeivel egy időben, 1913-1914-re készült el. Míg előbbi egy- és kétszintes, sárgára vakolt falú, zöld zsalus sorházait, óvodáját és kultúrházát Lechner Ödön és Alpár Ignác tanítványa, Almási Balogh Loránd tervezte, addig a meghittebb hangulatú, örökösen árnyakba burkolózó tisztviselőtelep kilenc, változatosan megformált villáját Reichl Kálmán, a Kelenföldi Erőmű építésze jegyzi.

Egy detektívregénybe csöppenhetünk a Szentlélek téren

Különleges köztéri aktivitással várja a III. kerületbe az irodalom és a nyomozás kedvelőit az Esernyős kulturális tér. Akik az online világ művészi szolgáltatásai mellett vállalkoznak egy óbudai kiruccanásra, azok most egy egyórás sétával felderíthetik az Árpád híd budai hídfője környéki utcákra, terekre kihelyezett irodalmi krimi történetét. A Szentlélek téri HÉV-megállóhoz közel eső, 118-as buszmegállóban található első irodalmi nyomtól indulva az érdeklődők plakáttól plakátig járva göngyölíthetik fel a krimi történetét és közben egy könnyed séta keretében bejárhatják Óbuda szívét is.