Digitális múzeum és új rendezvénytér épül Veszprémben

A Veszprém-Balaton régió elnyerte a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet, így számos kulturális célú fejlesztés valósul meg a térségben a közeljövőben. Az már biztos, hogy a veszprémi Balaton Bútorgyár és a volt Szikvíz parkoló két, nemzetközi attrakciók és művészeti koncepciók bemutatására alkalmas helyszínnek ad majd otthont.

Tavaly, a Modern Városok Program keretében már elkezdődött Veszprém megújulása: a gazdaság, közlekedés, kultúra, oktatás és sport területén megvalósuló projekteket 2023-ig tervezik befejezni. Hasonló fejlődésnek indultak a Veszprém körüli falvak is, a Magyar Falu Programnak köszönhetően.

Az infrastruktúra-fejlesztés középpontjában a kulturális és közösségi programokat kiszolgáló fejlesztések állnak, amelyek elsősorban a város és a régió meglévő, használaton kívüli, illetve alulhasznosított épületeinek és közterületeinek újjáélesztésére és újraértelmezésére irányulnak.

Balaton Bútorgyár: Pop up rendezvényhelyszín

Idén többek között megkezdik a régóta elhanyagolt, méltatlan állapotú, korábbi Balaton bútorgyári terület és a volt szakszervezeti irodaház épületeinek rehabilitációját. A tervezett beruházás két ütemben valósul majd meg, így 2022 végéig átmeneti funkciót kap a terület, 2023-ra pedig új parkolóhelyeknek, rendezvényhelyszínnek, fogadóközpontnak, valamint új gyalogos és kerékpáros úthálózatnak ad majd otthont.

A bútorgyár területén zajló fejlesztés második üteme 2024. januárjában indul: megnyílnak a terület hosszú távú hasznosítási lehetőségei, begyógyítva egy sebet a belváros közepén.

A volt Szikvíz parkoló: Digitális Élményközpont

A volt Szikvíz parkoló területén Digitális Élményközpont épül. A világszerte népszerű digitális múzeumok mintájára egy hasonló funkciójú kiállítótér megépítése, berendezése és üzemeltetése valósul meg Veszprémben 2023-ra.

Az épületegyüttes Budapesti úti körforgalomhoz közelebb eső részének felső szintjein irodákat alakítanak ki, elkülönített előtérrel és lépcsőházzal, földszintjének északi részére kereskedelmi és egyéb szolgáltató funkciók kerülnek, míg a múzeum felőli részére éttermet terveztek. Az étterem konyhaüzeme ki tudja szolgálni az élményközpont rendezvénytermét, illetve egyéb városi és civil rendezvények catering igényét is. Az előcsarnokban elhelyezett információszolgálattal ellenőrizhető az élményközpont forgalma, itt működhet az ajándékbolt is, a mosdók és a nyitott üzemű kávézó.

Az egész létesítmény minden irányból akadálymentesített lesz, a területen pedig összesen 158 db személygépjármű számára biztosítanak parkolási lehetőséget.

A Digitális Élményközpont egyik legfontosabb missziója a nemzetközi sztárkiállítások bemutatása mellett a híres magyar és régiós festők bemutatása, nemcsak szórakoztató, hanem edukatív jelleggel is, valamint kiemelt cél a képzőművészet iránt kevésbé érdeklődők számára az újszerű formátumon keresztül élvezhetővé, befogadhatóvá tenni a klasszikus képzőművészeti alkotásokat, a múzeum által közvetített kulturális, művészeti tartalmakat. A látogatókat egy őket teljesen körbeölelő audiovizuális élmény várja majd az élményközpontban.