Nordic style home: Mikor Skandinávia az otthonodba költözik

Tedd a szívedre a kezed és mondd, hogy nem ábrándoztál még egy tágas, világos, letisztult otthonról, amelyben nincs olyan, hogy túl kevés és nincs hivalkodó sokaság sem. Mindannyiunkban él egy kép egy ilyen lakásról, otthonról, és legtöbben a skandináv enteriőrben találnak benne visszhangra. Érdemes tehát az alábbi szempontokat figyelembe venni, hogy legközelebb már egy skandináv irigyelje meg a mi kuckónkat.

A skandináv otthonok szépsége és bája leginkább átgondoltságukban és letisztultságukban rejlik. Az általuk alkotott terekben a túlzsúfoltság mellőzött, a tágas és élhető környezetre helyezik a hangsúlyt. A természetes, környezetbarát és fenntartható berendezések mellett nagy hangsúlyt kap a praktikusság, amely talán leginkább harmonikussá teszi a biztonságos otthon és a benne élők mindennapjait.

Praktikum és élhető környezet

A skandináv lakberendezés első és legfontosabbika, hogy otthont teremtenek, amelyben nagy hangsúlyt kap a funkció, a praktikum, ezzel élhetővé téve az otthonukat, a személyes környezetüket. Ez jelenti azt is, hogy egy skandináv stílusú otthonban nem fogunk felesleges dísztárgyakat, porfogókat találni, hiszen ezek mindegyike funkcióját vesztett apróság. Az első és talán legfontosabb, ha környezetünket e szemlélet alapján alakítanánk: nézzünk körül a szobákban és szelektáljuk azokat a tárgyakat, bútorokat, melyek pusztán foglalják a teret és a felületeket.

Forrás: Pinterest ITT és ITT

Természetes felületek

Felületek terén a természetesség dominál. A lehető legtöbb esetben igyekeznek az otthonokba a természetet és természetközeliséget megidézni, azt, amelyet a hideg miatt a kinti környezetben kevésbé tudnak megélni. Ilyenformán a természetesség a fa burkolatokban nyer új értelmet, gondoljunk csak a világos bézs színű hajópadlókra, a meleg árnyalatú fa falfelületekre és bútorokra.

blank
Forrás: Pinterest ITT és ITT

Világos színek

A skandináv lakberendezés során alkalmazott színpaletta nem a harsányságáról nevezetes, túlnyomórészt a fehér dominál, csakúgy, mint a szürke és a pasztellszínek, a fekete és a fafelületek adta barna. A színek terén törekednek tehát a minél világosabb árnyalatok használatára, ez egyrészről optikailag növeli a teret, másrészről kapcsolódik a fényhez, a világossághoz is, amiből egy félévnyi sötétség alkalmával vajmi kevés jut. Ebben a világos harmóniában, nem dominánsan, de tökéletesen megfér egy-egy különlegesebb, kavalkádosabb darab, mint Marimekko vagy Josef Frank mintái. Másrészről nem szabad megfeledkeznünk a friss és üde zöldről, mely színfoltokat az élőnövények adják.

blank
Forrás: Pinterest ITT és ITT

Hangulatos fények

Éppen az előbb említett hosszan tartó sötétség miatt a skandináv otthonokban az ablakok meglehetősen nagyok, minden lehetőséget megragadva így, hogy a lehető legtöbb természetes fény jusson a szobákba. Ezt az élményt növelik még a lámpák, az ablakokban elhelyezett hangulatvilágítások, fényfüzérek és persze a természetesség vonalán maradva a gyertyák, melyet a skandinávok előszeretettel alkalmaznak.

blank
Első kép forrása Pinterest

Praktikus kiegészítők

A természetes felületek mellett nagy hangsúlyt kapnak az otthon természetes anyagai, puha kiegészítői, melyek legyenek akár szőnyegek, párnák, takarók, közelséget és otthonosságot szimbolizálnak. Egy skandináv otthonban egy szép, esztétikus takaró amellett, hogy fontos funkciót is tölt be, a szoba dísze is lehet, a lényeg, hogy mellőzzük a túlzásokat, mindenből érdemes a mértékletességet szem előtt tartani.

Nyitókép: Pinterest ITT és ITT