Melyik jóga mire jó? 9 jógatípus, hogy könnyebb legyen dönteni

Az év első hónapjában sokan elhatározzák, hogy elkezdenek jógázni, a lelkesedés azonban sokaknál alábbhagy, amikor a jógatípus kiválasztására kerül a sor. A bőség zavarát kicsit eloszlatva összegyűjtöttük a leggyakoribb tradicionális és alkalmazott jógaformákat, hogy könnyebb legyen dönteni.

Gerincjóga

Alkalmazott jógaforma, amely a hatha jóga alapján tanítja az ászanákat. Hasznos lehet gerinc-, keringési- és légzőszervi problémák vagy túlsúly esetén, de megoldás lehet a mozgásszegény életmódot követőknek és a rendszeres ülőmunkát végzőknek. Alkalmazható, ha túl sok stressz ér bennünket, de eredményes a menstruációs görcsök enyhítésére, az általános egészségi állapot javítására, de még az immunrendszer működésének támogatásában is.

Hatha jóga

A gerincjógához hasonlóan a hatha jóga is tökéletes, ha kezdőként egy belépési pontot keresünk ebbe a mozgásformába. Ha szeretnél kiegyensúlyozottabb lenni és változtatni a tartásodon, ha a testi és lelki egészséged egyensúlyba hoznád, vagy a görcsös izmaidat szeretnéd nyújtani kicsit, ez lesz a tökéletes választás. Stresszcsökkentő és immunrendszer-erősítő hatásai is nagyon pozitívak.

Ashtanga jóga

Az ashtanga az erőt és állóképességet fejleszti nagy hatékonysággal, dinamikus típusa a jógának, amely során speciális légzéssel összekötve kötött sorrendű ászanasort gyakorolnak. Itt mindig ugyanazok az ászanák szerepelnek, ugyanabban a sorrendben, viszonylag gyorsan, dinamikusan változtatva őket. Az ashtangához már szükséges a fizikai erőnlét, így kezdő, jóga iránt érdeklődők helyett inkább a tapasztaltabbaknak ajánlott.

Flow jóga

Mindenki számára ismerős lehet a flow élmény és éppen erre az áramló érzésre épül ez a jógatípus is. Ajánlott mindazoknak, akik már egy ideje jógáznak és kipróbálnák a jóga dinamikusabb irányzatát, de azoknak is megfelelő lehet, akik még nem próbálták a jógát, de egyébként szeretnek mozogni és táncolni. Ez a jógatípus a kondíció megtartását célozza, a feltöltődésre és a kikapcsolódásra fókuszál, a flow élményen keresztül.

Bikram jóga

Nevezik forró vagy hot jógának is, hiszen a gyakorlatokat egy 38-40 fokosra felfűtött teremben végzik, ezzel elősegítve a jóga egyébként is pozitív hatásait: a méregtelenítést, a felesleges testsúly csökkentését és az izmok intenzívebb nyújtását. Ha bírod a hőmérsékletet, és nem szenvedsz olyan betegségben, amire a nagy meleg hatással lehet, akkor már csak a megfelelő folyadékfogyasztásra kell odafigyelned!

Női jóga

Szintén egy alkalmazott jógatípus, ami a gyakorlatokat a női test és lélek speciális igényeihez igazítja, gyakorlatai erősítik a medence izmait, míg a nőiség megélésével kapcsolatos lelki problémák és a mindennapi stressz oldására fókuszálnak. Lágy mozdulatai elősegítik az intim területeket érintő hormon- vagy épp a ciklusproblémák felgöngyölítését, és a babatervezés során is számos kedvező hatása ismert.

Core jóga

A core jóga is a dinamikus jógairányzatok egyike és ha jobban megnézzük, egy erősítő edzésnek felel meg, így gyakorlása közben az izmok erősítésére helyeződik a hangsúly, az izomzat mellett pedig az állóképességet is fejleszti. Azoknak ajánlott, akik hatékony átmozgatásra vágynak, akik mozgás közben szeretnének zsírt égetni, méregteleníteni, ellazulni és izmaikat tudatosan erősíteni.

Iyengar jóga

Azoknak ajánlott, akik nem kimondottan az alakformálás miatt kezdenének bele a jógagyakorlásba, hanem inkább belső figyelmüket és koncentrációjukat erősítenék, így eltávolodva a mindennapok zajától. Éppen ezért nem alapkövetelmény az erőnlét, ebbe a jógatípusban a lassú előrehaladáson van a fókusz. A mindennapos gyakorlásnak köszönhetően az egyensúlyérzéket, a rugalmasságot fejleszti, a mozgás során használt segédeszközök az ászanák tökéletes kivitelezését, de akár korábbi sérülés gyorsabb gyógyulását is támogatják.

Yin jóga

Kevésbé elterjedt, de annál hasznosabb jógatípus. Az ászanák a passzív tartásokon keresztül a mély kötőszöveteket aktivizálják, amelyekben könnyen el lehet mélyedni. Ez a jógatípus nagyon nyugodt, hangulata meditatív, stresszes, leterhelő időszakokban egy stabil pont lehet, amellyel egyensúlyt teremthetünk és megnyugtathatjuk kicsit az idegrendszert.