Magyarország teanagykövete segít, miben rejlik a tökéletes tea titka

Régről ismerjük már, mégis minden alkalommal tud meglepetést okozni. Van belőle gyógy-, élvezeti, de még ötórai is, elkészítése azonban olykor körültekintést igényel. Éppen ezért kérdeztük meg Magyarország teanagykövetét, Varga Marianna teaszakértőt, miben rejlik a tökéletes tea titka?

A Kamélia kert tulajdonosa, Marianna volt az első Magyarországon, aki teatermesztésbe kezdett. Kertészmérnökként először a borok világába csöppent, Londonban töltött évei alatt azonban a borkóstolókat teakóstolókra cserélte. A teáról való ismereteit mind teamesterektől tanulta, folyamatosan megújuló tudása teszi hitelessé azt, amit valójában képvisel: nem márkákat, teatípusokat, hanem a teakészítés helyes módját. Ráadásul az ő tevékenységének köszönhetjük, hogy a 2019-es első szüretet követően már magyar teát is kóstolhatunk.

A teatípus kiválasztása

Az elkészítési módot elsősorban az fogja meghatározni, hogy milyen teatípust szeretnénk fogyasztani. A köznyelvben teának hívjuk a gyümölcsteákat és a herbateákat is, ez okozhat némi kavarodást, de fontos különbséget tennünk, hiszen ezek sokkal tovább áztathatók a valódi teáknál, hivatalos megnevezésük pedig főzet.

A valódi teák botanikailag mind származhatnak ugyanarról a teacserjéről, egyedül a feldolgozási módtól függ, milyen tea készül belőle. Valódi teák tehát a teacserje leveléből származó főzetek, ide tartozik a fehér tea, a zöld tea, az oolong vagy épp a fekete tea.

A teatípus kiválasztása után felmerülhet még bennünk, hogy filteres vagy szálas? Marianna egyértelművé teszi, miért érdemes a szálas teák mellett letenni a voksunkat, hiszen ha kettévágunk egy teafiltert, láthatóvá válnak az apró, töredezett levéldarabok. A töredezett levelekből sokkal hamarabb kiázik a csersav, ami az ízélményre lesz hatással. De ha mégis a filteres tea mellett döntünk, csupán 10-20 másodpercig áztassuk, hogy elkerüljük a keserű ízt. Ezzel ellentétben a szálas teáknál egyértelműen láthatjuk a minőségbeli különbséget, a szép, nagyméretű, egész levelek minősége pedig nemcsak látványban, hanem az ízében is megjelenik.

A titok: hőmérséklet és idő

A legfontosabb szempont a teakészítésnél a víz hőmérséklete és a helyes áztatási idő. Ha túl forró, 100 fokos vízzel készítjük a teánkat, vagy épp túláztatjuk (2 percen túl), akkor keserű italt kapunk. A fiatal levelek megéghetnek, túláztatással pedig kiázik belőlük a csersav is, amely elnyomja a tea finom aromáit.

Teafőzésre fel!

Ha az előbbi két szempontot nem tévesztjük szem elől, tehát nem forrásban lévő vízzel készítünk teát, hanem várunk 2-3 percet, míg visszahűl kicsit a víz, valamint 1-3 percnél tovább nem áztatjuk a teát, már sokkal jobb lesz a végeredmény. Égett tealevelek helyett lehetőségünk adódik érezni a finom ízjegyeket, a virágos, gyümölcsös aromákat.

Ha pedig egészen precízen szeretnénk a teánkat készíteni:

  • fehér tea áztatási ideje: 2 perc, 70-75 fokos vízzel (vagyis forrás után 5-8 percet várjunk, míg visszahűl a víz)
  • zöld tea áztatási ideje: 1-2 perc, 80 fokos vízzel (vagyis forrás után 4-5 percet várjunk, míg visszahűl a víz)
  • oolong (félig fermentált tea) áztatási ideje: 2 perc, 80 fokos vízzel
  • fekete tea áztatási ideje: 2-3 perc, 90-95 fokos vízzel (vagyis forrás után 2-3 percet várjunk, míg visszahűl a víz)

blank

Ami nem tesz jót a teánknak

Még a legnagyobb körültekintés ellenére is előfordulhat, hogy sürgős elintéznivaló vagy csak egy telefonhívás miatt, de tovább ázik a teánk. A legfontosabb, hogy ezt a teát már ne igyuk meg, de leginkább ne melegítsük meg a mikróban; készítsünk helyette friss adagot. Mivel a legjobb a meleg, friss tea, így inkább kisebb adagokat készítsünk gyakrabban, mintsem egyszerre 1-2 litert, aminek a vége már amúgy sem lesz jó.

És még valami…

A vízhőfokon és a helyes áztatási időn túl, amellyel már önmagában fokozhatjuk teánk minőségét, érdemes még kísérletezni a jó víz megválasztásával. Túl kemény, vagy enyhén fémes ízű csapvíz esetén mindenképp szűrt vizet használjunk, de ha van rá lehetőségünk, akkor a forrásvíz vagy alacsony ásványianyag-tartalmú ásványvíz a legjobb teakészítéshez.