Spórolási kisokos az új évre: 10 tipp a tudatosabb pénzügyekért

Ahhoz, hogy a pénzügyek terén is tudatosabbak lehessünk, elengedhetetlen, hogy pénzügyi tervet készítsünk, melyben átláthatóvá válnak bevételeink, kiadásaink és persze azok a területek is, amelyekre a kelleténél jóval többet költünk. Egy tudatos tervvel pedig a megtakarításokon is növelhetünk, mely megalapozhatja a pénzügyi biztonságunkat.

Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér

Egy váratlan, nagyobb összegű kiadás esetén szimpatikusabb az a forgatókönyv, mikor a biztonsági tartalékunkhoz nyúlunk, minthogy felesleges adósságokba, netalán gyorsan kézhez kapott hitelbe hajszoljuk magunkat. Ha még nincs megtakarításunk azért, ha pedig van, de növelni szeretnénk rajta akkor éppen azért szükséges figyelemmel kísérni költéseinket, hogy aztán a megtakarítások könnyebben legyenek tervezhetőek.

A pénzügyi tudatosság, sok más készséghez hasonlóan tanulható. Azt, hogyan bánunk a pénzzel, szüleinktől tanuljuk, látjuk, tőlük vesszük azokat a magatartásformákat, melyek később meghatározzák a pénzhez való viszonyunkat. Bármilyen tapasztalat is ér bennünket, a pénzügyi tudatosság terén fontos, hogy tudunk rajta változtatni, tudjuk azt tanulni és tudunk optimális egyensúlyt is kialakítani a mértékletesség szellemében.

Pénzügyi terv

Ez az alapja a tudatos tervezésnek: látni mennyi összeg érkezik az számlánkra és mennyit költünk el belőle. Könnyen kiderül ebből, hogy melyek azok a területek, amelyekre aránytalanul sokat költünk. Lehet fájó vagy kevésbé fájó, de ezeket a területeket érdemes felülvizsgálni és újragondolni annak érdekében, hogy nagyobb összeggel gyarapíthassuk a megtakarításainkat. Feketén-fehéren látva az ember jóval megfontoltabb lesz, hogy a jövőben mire és mennyit költ, tehát ne féljünk ettől a „szembesítéstől”, javunkra válik majd.

Üvegzseb-technika

Több számla, bankkártya, társkártya és hitelkártya esetén épp az átláthatóság az, ami sokat veszít az értékéből. Ha ebben a rendszerezésben találunk olyan elemet, amit kevésbé használunk ki, mégis költünk rá, máris nyertünk. A pénzügyek rendezésében ugyanúgy érthetjük az adósságok felszámolását, mint például a bankszámlaköltségek éves összesítését, ha eddig nem tettük, úgy érdekes felfedezésekre bukkanhatunk.

Felesleges kiadások

A szolgáltatók magasabb csomagajánlatai, az eggyel drágább biztosítás biztosan megéri és biztosan szükségünk van rá? Legyünk határozottak, az ilyen szerződések megkötésekor ugyan felajánlják számunkra a kedvezőbb, néhány száz és pár ezer forinttal drágább, ámde kedvezőbb ajánlatokat, de ha elég számunkra a kisebb csomag, felesleges több pénzt adni azért, amelyet aztán ki sem használunk eléggé.

Bevásárlólista

Nem ördögtől való és nemcsak élelmiszervásárlás esetén alkalmazhatjuk. A listához tartva magunkat kevésbé csábulunk el a felesleges kiadások irányába, még inkább az impulzusvásárlás felé, így a legjobb, ha előre elkészített bevásárlólistával kerekedünk fel a körútra. Ha pedig még magasabb szintre emelnéd a tudatosságot, érdemes áttekinteni a heti akciós újságokat, összehasonlítani az árakat és eszerint vásárolni.

Menütervezés és a konyhánk felfedezése

Nem muszáj egy hónapra előre, elég egy hétre megtervezni a menünket, ami tényleg nem jelenthet problémát, annyi segítséget találunk hozzá az interneten. A menütervezéssel összhangban könnyebben tudjuk a bevásárlásainkat is tervezni, ráadásul ha még arra is fordítunk energiát, hogy az idénynek megfelelő zöldségeket, gyümölcsöket figyelembe véve tervezzük meg a heti menüt, azzal nagyobb összegeket is megtakaríthatunk.

Rituálék újragondolása

Egy finom kávé és egy croissant munkába menet a kedvenc kávézóban. Nincs is ezzel semmi baj, de érdemes újragondolni, hiszen ha minden munkábamenős reggel csupán ezer forintot költünk erre a szokásunkra, éves szinten körülbelül 250.000 Ft-ra tendál csak a reggelinkre fordított összeg. Ezeknek a szokásoknak az újragondolása is szükséges, de bevezethetünk újakat is, mint például heti egy napot, mikor egyáltalán nem költünk semmire sem.

Nézz szét magad körül

Az évek alatt megannyi tárgyat, használati cikket, ruhát halmozunk fel, melyeknek aztán a tárolására is nemegyszer komoly összegeket fordítunk. Érdemes szétnéznünk magunk körül, összegyűjteni azokat dolgokat, melyeket nem használunk és csak porosodnak vagy dobozban várják a következő életüket. Nemcsak helyet szabadítunk fel vele, hanem az esetleges tárolási költségeket is, eladásra szánva pedig kisebb-nagyobb összegekhez juthatunk, melyet egyből tehetünk is a megtakarítások közé.

blank

Hasonlítsd össze…

… mármint az árakat. Ha valamire mégis szükségünk van, érdemes a számos árösszehasonlító oldalon tájékozódni, hiszen nemegyszer ugyanazt a terméket jóval olcsóbban is megvásárolhatjuk, elég egy kis böngészés, hogy ne dőljünk be az oldalak kecsegtető, soha vissza nem térő akcióinak.

Attól mert használt, még nem rossz

Gondoljunk csak bele, ha nálunk is megannyi kihasználatlan holmi áll, melyen aztán jó túladni, akkor mi lehet a többi háztartásban? Elég ellátogatnunk néhány adok-veszek portálra, hogy szembesüljünk vele, alig használt, sokszor új ruhák, bútorok várják új gazdáikat, gyakorlatilag töredékáron. És attól, hogy blokk nélkül vesszük át őket, az értékéből talán egy fikarcnyit sem von le.

Etesd a malacperselyt

Több verziója is létezik annak, milyen meghatározott összeggel növeljük a megtakarításainkat. Van aki csak a kétszázasokat dobja bele a perselybe, míg van olyan változat, mikor valaki egy havonta meghatározott összeggel gazdagítja a megtakarítását. Lehet szó napi takarékoskodásról is, amikor mindennap egy kisebb összeget teszünk félre, míg a céltudatosabbak napról napra növekvő összeget dobnak a perselybe, a legőrültebb változat viszont kétségtelen, hogy a duplázás, amivel mindennap az előző nap félretett összegének dupláját teszed a megtakarításokhoz.

blank