Éviránytű: Zárd le az évet és tervezd meg a következőt a YearCompass-szal

Az év 365 napjának egymásutániságát élve, elveszve a napi rutinban nem nehéz szem elől téveszteni azt, merre is tartunk pontosan. Nehéz meglátni az összefüggéseket, a személyes fejlődést, mindazt a sok eredményt, amit egy év leforgása alatt letettünk az asztalra. Az év végéhez közeledve az embert könnyen elfogja a nosztalgiázhatnék, a vágy, hogy összegezve az elmúlt 365 napot, kicsit számot vessen, és tudatosan lépjen át a következő évbe. Az Éviránytű segítségünkre lehet ebben.

Éveleji lendület

Talán ti is tapasztaltátok már, hogy volt olyan év, amikor az újévi fogadalmak nem voltak elég eredményesek. Természetes, hogy az év elején, az újév kezdetén hatalmas lendülettel vágunk neki az „ismeretlennek”, hogy megvalósítsuk a régóta dédelgetett álmokat, vágyakat, ugyanakkor sokszor elmarad a tudatosság, az eredményes tervezés.

Limpár Imre, tanácsadó szakpszichológus tud a legkiválóbban nyilatkozni arról, mi is a különbség az álmok, ábrándok és a konkrét, mérhető célok közt: ugyan sokszor egy lapon említjük őket, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy két merőben más fogalomról van szó. Az Éviránytű többek között erre is reflektál: segít megfogalmazni az álmainkat és konkrét célokká kovácsolni őket.

Mi is az az Éviránytű?

2012-ben indult útjára először, tavaly, 2019-2020 fordulóján pedig nem kevesebb mint 900 ezer ember töltötte le és tervezte meg az évet a füzet segítségével. Az Éviránytű vagy más néven YearCompass egy ingyenesen letölthető magyar nyelvű füzet, amely egyrészről segít, hogy lezárjuk az adott évet, másrészről pedig, hogy megtervezhessük a következőt. Mára már 19 nyelven érhető el az eredetileg a Láthatatlan Egyetem egyik projektjeként indult kezdeményezés.

Hogy működik?

Működése nagyon egyszerű: szükségünk lesz a füzetre, néhány óra kényelmes szabadidőre és egy bögre forró italra. Ennyi csupán. Az iránytű irányított kérdései és gyakorlatai kalauzolnak minket az elmúlt évben, segítenek összegezni, elengedni és lezárni azt, majd pedig a következő évre vonatkozó kérdések megválaszolásával az új évre vonatkozó terveinket fogalmazhatjuk meg.

Csatlakozz a mozgalomhoz!

Lehet egyedül is, de lehet akár barátokkal közösen is „évrendezni”, ami tartalmas, töltekezős és tudatos év végi programnak ígérkezik, de csatlakozhatunk akár a december 26-tól január 6-ig tartó online eseményhez is, a lényeg, hogy jól érezzük magunkat mindeközben.