Narancsos december: Vegán fantaszelet egyszerűen (recept)

Cikksorozatunkban Papp Niki építész távolodik el tanult szakmájától, és ír nekünk minden héten szenvedélyéről, a gasztronómiáról. A hetente megjelenő receptek minden hónapban más és más szezonális alapanyag köré épülnek: október a zamatos szilva, november pedig a méltatlanul mellőzött zellergumó körül forgott. Itt a december, és mi más lehetne a hónap hozzávalója, mint kedves citrusfélénk, a narancs? Ez alkalommal egy klasszikusnak mondható sütemény újragondolt receptjével ismerkedhetünk meg: következzen a fantaszelet ihlette kókuszos-narancsos vegán álom. 

A sorozatban eddig megjelent receptekért kattints IDE.

Számomra klasszikus desszertnek számít a fantaszeletként ismert édesség. A kakaós piskóta, túrós krém és narancsos zselé triumvirátusának ízélménye komplex az egyszerű alapanyagokhoz képest. Bár kedvelem a fantaszeletet, a soron következő vegán kókuszos-narancsos harapnivalóhoz igazából semmi köze, mindössze színeiben inspirált. Szóval próbáljátok ki otthon, verjétek át a családot a vegán, egészséges, laktató és piszkosul egyszerűen elkészíthető desszerttel!

Hozzávalók

A legalsó réteg:

  • 200 g friss datolya (keleti boltokban, zöldségesnél beszerezhető)
  • 150 g mag (diófélék, mogyoró, esetleg napraforgómag)
  • 2 ek kakaópor

A fehér krém:

  • 400 g hűtött kókusztejkonzerv
  • 80 g kókuszreszelék
  • 180 g kesudió (pár órára vízbe áztatva)
  • édesítőszer ízlés szerint

Narancsos zselé:

  • 5 g agaragar
  • 250 ml narancslé
  • fél narancs vagy mangó húsa felkockázva

Elkészítés

Nem lesz szükségünk sütőre, azonban egy késes aprítóra vagy turmixgépre igen, mert a háromból két réteget nemes egyszerűséggel aprítóban készítünk el. Az alsó réteghez a friss datolyát magozzuk ki, és a magokkal tegyük az aprító táljába. Járassuk a gépet addig, amíg az egészből egy ragacsos masszát nem kapunk. Mehet bele a kakaópor, ezt is dolgozzuk bele. Béleljünk ki egy kb. 20 cm átmérőjű tortaformát vagy egy kisebb tepsit folpackkal, és egyengessük el rajta a kakaós réteget.

Töröljük ki az aprító tálját és mérjük bele az előzőleg alaposan lecsepegtetett kesudiót, kókuszreszeléket és igény szerint az édesítőt. A kókusztejkonzervet vegyük ki a hűtőből, és csak azt a részét kanalazzuk bele a gép táljába, ami krémesre keményedett a hidegben. A vizes, híg részére nem lesz szükségünk (tegyük hűtőbe és főzzünk belőle curryt vagy kókuszos tejberizst). Aprítsuk addig, amíg egyenletesen sima krémet nem kapunk, állagra picit hasonlítani fog az áttört túróhoz. Ez is kész, egyengessük el a kakaós réteg tetején.

A zseléhez keverjünk el 120 ml narancslevet az agaragarral, és forraljuk pár percig. Adjuk a kiforralt zselét a hideg narancsléhez, majd tegyük félre, amíg csinos kis kockákra vágjuk a gyümölcsöt. Szórjuk a gyümölcsöt a kókuszrétegre, öntsük rá a zselét és tegyük hűtőbe. Körülbelül 2-3 óra alatt teljesen átveszi a hűtő hőmérsékletét, de akár fagyott desszertként is fogyaszthatjuk. Sokáig eláll, készíthetünk belőle nagyobb mennyiséget is, és betárazhatunk belőle lefagyasztva. Jó étvágyat hozzá!