Felfaltuk a Trattoria Toscana kínálatát, és nem hagyjuk szó nélkül

Pár hete megkeresett a Trattoria Toscana csapata és kérték, hogy véleményezzem az új menüt, amelyet a street food szerelmeseinek állítottak össze. Az étterem célközönségét alapvetően középkorú fogyasztók teszik ki, viszont az új menüvel azokat a fiatalokat kívánják megcélozni, akik érzékenyek a minőségi alapanyagokból készült ételekre. Alább olvashatjátok őszinte, elfogulatlan, de szubjektív véleményem az étteremről és az ételekről.

Fotó: Trattoria Toscana

Ugyan nem mondok újat, de a vendéglátóhelyek és a szférában dolgozók pocsék helyzetben vannak. Valahogy mindenki próbál kitűnni és szabadulni a fennmaradás érdekében. Baji Ferenccel sokat beszélgettem, mielőtt a saját futárukkal kézbesíttette a kóstolómenüt. A lelkesedése és az akarata példamutató, mindent megtesznek azért, hogy minél nagyobb stábbal tudjon működni az étterem.

Az á la carte étlapon olyan fenségesen hangzó ételek vannak, mint például a grillezett garnélarák (4990 Ft), tintahal (4390 Ft), minestrone leves (1690 Ft) és klasszikus olasz tészták (2490-4290 Ft). Ezt a kínálatot bővítették olyan olasz ételekkel, amelyek alapanyagukat tekintve teljes mértékben beleillenek a menübe. A minőség első számú szempont, azonban figyelembe veszik a jelen helyzet árérzékenységét is.

Kétféle focacciát kínálnak, egy vegetáriánus és egy pármai sonkás verziót (1580 Ft), amelyből mi az utóbbit kóstoltuk. Nem tudok elég hálás lenni ezért az ételért, mivel a mottóm, hogy nem kell mindig túlkomplikálni az ételeket, ha annak néhány hozzávalója megfelelően van elkészítve.

Olyan ez a focaccia nekem, mint egy jó kovászos kenyér házi vajjal és füstölt sóval: kifogástalan.

blank
A kifogástalan focaccia / Fotó: Trattoria Toscana

Miután felocsúdtam ebből a szerelemből, máris a rosticciana, a sült oldalas (1980 Ft) volt terítéken, amely akkora adag, hogy két fő részére is bőven elég lenne körettel együtt. Nagyon házias, nagyon puha, még a porc is elolvadt a számban, ami valószínűleg a szuvidálásnak köszönhető.

Rajongok a hamburgerekért, nem tudatosan, de igyekszem minél több helyen kipróbálni, legyen gluténmentes, amerikai vagy olasz verzió. Be kell valljam, hogy mindaddig nem fogalmaztam meg magamnak azt, hogy mennyire vágyom egy sós bucira, amíg nem ettem a toszkán burgerekből (2180 Ft). Házi ciabattában tökéletesre sült marhahúst tálalnak hagymalekvárral, pancettával, pecorino sajttal és rukkolával – engem meggyőzött.

blank
Toszkán burger / Fotó: Papp Niki

A sült rizsgolyók, azaz az arancinik (1480 Ft) meglepően frissen érkeztek, egyáltalán nem érződött az állagán az utazás. Kívül ropogott a vékony bunda, belül pedig krémesen omlott a sajtos-zöldséges-húsos rizs.

Az édesburgonya (950 Ft) hanyagolható volt, mert ugyan az ízéből nem vesztett, de megszottyadt a házhoz szállítás alatt, és majdnem fényét vette a sok jónak, amit előtte kóstoltam. Ezt lehet, hogy a csomagolás újragondolásával ki lehet küszöbölni, a későbbiekben érdemes lesz újra kóstolni ezt az ételt.

Izgalmas, hogy a Belgrád rakparton az étteremben van egy fatüzelésű kemence! Itt sülnek a pizzák (1980-3990 Ft), amik alaptésztája jó, a négysajtos változat kifejezetten ízletes, a sajtok mennyisége pont jól van eltalálva! Ezen felül, újdonságnak számít a fitness pizza, ami ízélményre nem marad messze a hagyományos pizzától, azonban jóval egészségesebb annál. Ez a pizza kamut búza és egy csökkentett szénhidrát, de magas rost és fehérje tartalmú liszt keverékéből készül. Nem hirtelen emeli a vércukorszintet, lassítja a szénhidrátok felszívódását és a hagyományos pizzához képest alacsonyabb a glikémiás indexe.

Cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak és egészséges életmódot követőknek is ajánlják, plusz elérhető vegán változatban is, ami engem levett a lábamról.

blank
Fotó: Papp Niki

Desszertfronton nem csalódtam, az amarenás sajttorta visszarepített Olaszországba, olyannyira, hogy még az üvöltöző jónépet is hallottam magam körül, amikor becsuktam a szemem. A tiramisu amaretto tartalma talán kicsit magasabb a Magyarországon megszokottnál, de így autentikus. Egyáltalán nem bántam: imádtam az egészet úgy, ahogy van. Jó hangulatban zárja bármelyik étkezést ez az édesség.

Ferenc sok praktikával látott el, amivel felfrissíthetem a házhoz szállított ételeket. Ilyen például az oldalas újra melegítése sütőben egy kis gőzzel, hogy ne száradjon ki. Ezeket a praktikák hamarosan minden vásárlóhoz el fognak jutni egy kis papírkártya formájában. A jövőben a csomagoláson is finomítani fognak, bár egy-két terméken kívül minden komposztálható papírdobozban érkezett, ami kifejezetten szimpatikus volt.

Gratulálok a Trattoria Toscana csapatának az új irányhoz, és szívből remélem, hogy sokan törzsvásárlói lesznek a focacciáknak és a toszkán burgereknek. Én biztosan!