Cikksorozatunkban Papp Niki építész távolodik el tanult szakmájától, és ír nekünk minden héten szenvedélyéről, a gasztronómiáról. A hetente megjelenő receptek minden hónapban más és más szezonális alapanyag köré épülnek: október a zamatos szilva, november pedig a méltatlanul mellőzött zellergumó körül forgott. Itt a december, és mi más lehetne a hónap hozzávalója, mint kedves citrusfélénk, a narancs? A második decemberi recept egy könnyed, de tartalmas ebéd- vagy vacsorafogás: narancsos-fűszeres pácban sült csirkemell répapürével és hajdinasalátával.
A sorozatban eddig megjelent receptekért kattints IDE.
Minden nap ünneplek valamit. Van, hogy ünneplem a napfelkeltét, a munkám gyümölcsét, a macskám létezését, vagy csak azt, hogy túléltem még egy napot. Én leginkább mosollyal és étellel ünneplek, jobb napokon pedig nem a francia pékség süteményeit vásárolom fel, hanem valami igazán finomat készítek, ami ragyog, friss és üde, mint az én boldogságom attól a sok apróságtól, amit minden nap ünneplek.
Ünnepeljetek velem csirkével, naranccsal, hajdinával és répával!
Hozzávalók
A csirkéhez:
- 4 db mellfilé
- 50 g vaj
- 2 db narancs leve
- 0,5 dl olívaolaj
- 1 db csillagánizs
- 1 kk koriandermag
- 1 kk bors
- 1 ek só
A répapüréhez:
- 5-6 db répa
- 40 g vaj
- pár ek tejföl
- citrom
- só
A salátához:
- 1 db narancs
- 1 db gránátalma
- 100 g hajdina
- egy csokor petrezselyem
- kevés olívaolaj
Elkészítés
A csirkemellet be fogjuk pácolni, ezt érdemes akár egy éjszakával a főzés előtt megtenni, de minimum 2-3 órát pihentessük a pácban. Ehhez a narancsok levét facsarjuk ki, és keverjük el az olajjal, majd szórjuk bele a fűszereket. Ha bionarancsot használunk, vághatunk pár héj szeletet is a pácba, de vigyázzunk, hogy fehér rész ne kerüljön bele, mert attól keserű lesz.
A húst fedje el a lé, így pihentessük lefedve, amennyit csak tudjuk. Sütés előtt vegyük ki a pácból, töröljük szárazra egy konyhai törlőkendővel és a vajon pirítsuk körbe a csirkemellszeleteket. Ha már szép színt kaptak, tegyük őket egy tepsire, és 180°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 20-30 perc alatt süssük készre.
Közben a répapüréhez pucoljuk meg a répákat, daraboljuk fel 3-4 cm-es hengerekre, és sózva, olajozva mehetnek egy másik edényben a sütőbe, a csirke mellé. Addig süssük, amíg megpuhul és néhol barnára pirul.
Amíg a sütő végzi helyettünk a munkát, addig ne tétlenkedjünk, tegyük fel főni a hajdinát sós vízben. Nem kell neki sok idő, ne főzzük szét. A gránátalmát magozzuk ki egy tálba. A narancs héját egy éles késsel vágjuk le úgy, hogy minél kevesebb fehér héj maradjon a gyümölcs húsán, ez is mehet a gránátalmához. Vágjuk fel vagy tépkedjük a petrezselymet is a tálba. Ha kész a hajdina, szűrjük le, folyóvíz alatt mossuk át kicsit, és ha már jól lecsöpögött, akkor mehet a narancs és a gránátalma mellé. Sózzuk, és keverjük össze egy löttyintésnyi olívaolajjal.
A puha répákat a tejföllel, a vajjal és pár korty vízzel együtt tegyük a turmix vagy botmixer táljába, és pürésítsük le. Ízesítsük sóval, és ha gondoljuk, csepegtessünk hozzá citromlevet.
Tálaljuk melegen, fogyasszunk mellé egy pohár bort, és élvezzük az otthonunk melegét. Jó étvágyat!