3 könnyen elkészíthető adventi koszorú házilag

A tavalyi nem feltétlen méltó karácsony után idén talán mindenkinél az ünnepi programokra helyeződik át a hangsúly, de ne feledkezzünk meg az olyan ünnepi hagyományoknak hódolni, amelyek gyerekkorunk óta kéz a kézben járnak az adventi időszakkal. Készítettünk három könnyen, minden háztartásban megtalálható, olcsó alapanyagból összeállítható koszorút, hogy méltóképpen üdvözölhessük a karácsony közeledtét.

Imádok kreatívkodni, így minden évben megragadom az alkalmat, hogy adventi koszorút készítsek. Persze az év végi hajtás és egyéb teendők miatt sosem jutok el hobbiboltba, hogy alaposan és átgondoltan összeválogassam a dekoráció összes kiegészítőjét, így általában az otthon felhalmozott kincsekből próbálom kihozni a maximumot.

Inspirációért felnézek a Pinterestre, szigorúan 10 percre. Biztosan számotokra is ismerős az érzés, amikor két óra múlva azon kapjátok magatokat, hogy már azt nézitek, hogyan lehet karácsonyfadíszeket horgolni, közben még sosem volt kötőtű a kezetekben, vagy az évekkel ezelőtti mappáitokat rendezgetitek.

Amint megvan az irányvonal, benézek a hobbifiókomba, ahol ,,az egyszer jó lesz még valamire” dolgaimat gyűjtöm: selyemszalagok, elrontott ajándékkártyák, varrókészlet és a mostani lakáskiegészítők közé már nem illő tárgyak, amiket persze nincs szívem kidobni. Azért nem kell aggódni, nem vasalom a csomagolópapírokat, mint Monica a Jóbarátokban.

Szerencsére az éveken át tartó ikeázásnak is megvan az előnye: idén találtam négy ugyanolyan kinézetű gyertyát, ami még nem volt meggyújtva. A régi díszek között előbányásztam egy viszonylag ízléses műfenyőágat, valamilyen piros bogyót és tobozt díszekkel, meg pár apróbb kiegészítőt.

Nincs más hátra, mint a természetes zöldek beszerzése, így a hétvégi piacozásnál az egyik néninél pár száz forintért vettem ezüstös hatású tuja ágakat, ami hivatalos nevén ezüstkék hamisciprus. Beugrottam egy virágüzletbe is, ahol igyekeztem olyan zöld növényeket választani, amik száradás után is megtartják színüket, így esett a választásom két fajta eukaliptuszra, amikért összesen 400 Ft-ot fizettem. A házunk udvarán díszelgő ezüstfenyőről is lecsíptem pár ágat, több zöld sosem árt alapon. Jöjjenek a koszorúk!

A minimalista adventi koszorú

Kellékek

  • 1 db koszorúalap
  • 1 db régi, elnyűtt kötött pulóver
  • 4 db gyertya
  • 4 db gyertyatű
  • 1 db műfenyőág
  • selyemszalag
  • tű, cérna, olló

Adventi koszorú ötletek házilag

Elkészítés

Korábbról volt szalmakoszorú-alapom, igazából ez a legolcsóbb, kb. 800 Ft-ért hozzá lehet jutni, de hátránya, hogy kevésbé esztétikus, emiatt arra gondoltam, hogy fel kellene dobni valamivel. Volt egy régi, kinyúlt, fehér kötött pulcsim, amit nagyon szerettem, de már évek óta nem hordtam. Itt volt az ideje, hogy új életet leheljek bele. Kitaláltam, hogy egy darabjával bevonom a koszorút.

Érdemes szélesebb sávot kivágni, mivel a kötött anyag könnyen foszlik, majd miután felvarrtátok a koszorúra, levágni a felesleget. Szép mintájú pulcsinál javaslom, hogy inkább az ujját használjátok az alap bevonására, és a szép mintázatú részekből próbáljatok egy párnahuzatot varrni, a kettő gyönyörűen harmonizál majd, és mint tudjuk, díszpárnából sosem elég. Pulcsi hiányában ugorjatok el egy second handbe, garantálom, fillérekért találtok a célnak megfelelő darabot, de próbálkozhattok más anyaggal is.

Következő lépésként a minden utcasarkon megtalálható, kínai üzletben vásárolt műfenyőág (800 Ft) végét csíptem le. Könnyű vele dolgozni, mivel drótkötél alapú és jól formálható. A végét selyemszalaggal kötöttem a koszorúhoz, majd cérnával több ponton rögzítettem. Ezt követően már csak a gyertyák felhelyezése maradt hátra. A gyertyatű (80-120 Ft/db) kiválasztásánál figyeljetek a méretre, nem a legszebb, ha túlnyúlik a gyertyán, de persze úgy biztonságosabb. Ha szeretnétek kissé izgalmasabbá tenni a koszorút, játszhattok a gyertyákkal, nekem van egy fenyő alakú, ez is lehet egy alternatíva.

Filléres ötletek: adventi koszorú készítés házilag

A pofonegyszerű adventi koszorú

Kellékek

  • 1 db hosszúkás tál
  • 4 db gyertya
  • 4 db fenyőtoboz
  • örökzöld ágak
  • eukaliptuszágak
  • horgolt és csillámos szalag
  • ragasztó

Adventi koszorú kellékek

Elkészítés

Ezt a megoldást azoknak javaslom, akik az utolsó pillanatban, de mégiscsak szeretnének valamiféle adventi dekorációt. Első körben a gyertyákkal foglalkoztam. Különböző szalagokkal díszítettem őket, ezek ragasztására szinte bármi megfelel, én kétoldali ragasztót használtam, a profibbak meg is varrhatják.

A gyertyákat helyezzük a tálra, és köré építsük a növényeket. Fordított esetben könnyen eldőlhetnek a gyertyák, amiből nagyobb baj is lehet. Ezt követően szinte bármivel dekorálhatjuk: régebbi apró díszek, hóspray vagy akár mézeskalács. Én a naturális vonalon maradtam, így a fenyőtobozt választottam. Ha nincs kéznél, sétáljatok ki a Városligetbe, a Millennium Háza környékén több fenyő is magaslik, ott biztosan tudtok párat gyűjteni. Ha nincsenek kinyílva, az sem gond, szárazra törölve, melegben szépen szétnyílnak. Tobozok helyett használhatunk még száraz diót, akár lefújva, fahéjat vagy fagyalt is.

Adventi koszorú házilag

A természetközeli adventi koszorú

Kellékek

  • 1 db koszorú alap
  • 1 db régi, elnyűtt kötött pulóver
  • 4 db gyertya
  • 4 db gyertyatű
  • örökzöld ágak
  • eukaliptuszágak
  • apró gömb és egyéb dekorációk, toboz
  • selyemszalag
  • tű, cérna, olló, vékony drótkötél vagy gémkapocs

Filléres ötletek: adventi koszorú készítés házilag

Elkészítés

Maradtam az első koszorúnál készített alapnál. Bár a fehér kötött pulcsiból sok minden nem fog látszani, de azt gondoltam, a havas talaj hatását kelti majd. Az ezüstkék hamisciprus szuper választás volt, hiszen vékonyabb, egyenes ágai nagyon jól hajlottak. Mivel nincsen ragasztópisztolyom, így cérnával tekertem körbe az ágakat, és így rögzítettem őket az alaphoz. Féltem, hogy látszani fog a cérna, így igyekeztem ugyanazokon a pontokon rögzíteni az ágakat, ha esetleg valakinek van otthon átlátszó damilja, az még jobban működik majd.

Ezt követően betűztem a kétféle eukaliptuszágat, és az ezüstfenyőből is használtam, már csak az illata kedvéért. A gyertyák felhelyezése után a korábban vásárolt díszek közül apró zöld gömböket válogattam, amiket drótkötéllel helyeztem fel, de egy félbe törött gémkapocs is kiválóan alkalmas a díszek feltűzésére.

Először kizárólag naturálisra képzeltem el a koszorúmat, de a végére mégis hiányzott egy kis ünnepélyesség, így arra gondoltam, hogy egy kis aranyat csempészek bele. Egy régi díszről aranyozott ágakat vágtam le. Ha nincs ilyen kéznél, akkor keressétek elő a tavalyi mikulásvirgácsotokat.

Filléres ötletek: adventi koszorú házilag

Nem árt végtelenségig ismételni, hogy gyertyát soha ne hagyjatok őrizetlenül. Jó kreatívkodást kívánok! Küldjetek képeket kommentben a ti koszorúitokról!

Ha elkészült az adventi koszorú, jöhet egy kis wellness, persze ez is házilag: