Színházi híradó: Így alakul a 2020/21-es évad első fele Budapesten

Több hónapos kihagyás és egy csonka évad után szeptemberben újra kinyitnak a budapesti színházak, és a nehézségekkel teli időszak után is remek előadásokkal és bemutatókkal készülnek a 2020/21-es évadban. Utánanéztünk, hol mire lehet számítani.


Vigyázzunk egymásra!

A fővárosi színházak közös szabályrendszert dolgoztak ki az induló szezonra, hogy biztonságosabbá tegyék az előadások látogatását a nézők számára. A kezdeményezéshez, amely többek között magában foglalja a kézfertőtlenítők kihelyezését és a szúrópróbaszerű testhőmérséklet-mérést, számos budapesti színház csatlakozott. Az új szabályozásokról és a csatlakozó színházakról bővebben a színházak oldalán olvashatunk.


Centrál Színház

A Centrál Színházban nem terveznek új szuperprodukciót a 2020/21-es évadban, de eddigi, nagy sikernek örvendő előadásaikat a tőlük megszokott profizmussal továbbra is játsszák. A márciusban debütált A nevem Mary Page Marlowe-t szeptemberben újra bemutatják, bízva abban, hogy ez alkalommal több nézőhöz jut el a Básti Juli és Borbély Alexandra főszereplésével készült előadás. Első bemutatójuk szeptemberben Pokorny Lia egyszemélyes zenés estje, amelynek központi témája a szerelem, amit a Házassági leckék középhaladóknak című darab folytatása követ novemberben, Puskás Tamás rendezésében.

Vígszínház

A Vígszínház összesen kilenc új bemutatót tervez a 2020/21-es évadban, immár az új igazgató, Rudolf Péter égisze alatt, de ősztől folyamatosan műsorra kerülnek a járvány miatt elmaradt előadások is. Idén Valló Péter (Az apa), Rudolf Péter (Az öreg hölgy látogatása), Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatója (A kő), valamint ifj. Vidnyánszky Attila (Szerelmek városa) rendezéseit láthatja a közönség a Vígszínház és a Pesti Színház színpadán, míg a Házi Színpadon Vörös Róbert rendezésében debütál a Csáth Géza írásaiból készült előadás, Csáth és Démonai címmel. A társulat tíz új tagot is köszönthet az új évadban, csatlakozott hozzájuk többek között Brasch Bence, Márkus Luca, Seress Zoltán és Telekes Péter.

Katona József Színház

Ősszel négy premiert láthatunk a Katona József Színházban, míg az évad második felében öt új előadással készülnek a színház művészei. Októberben Székely Kriszta színpadra állítja Shakespeare Othellóját, Máté Gábor pedig Nick Payne drámaíró művét rendezi a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretein belül. Decemberben szintén két új bemutatóra kerül sor: Tarnóczi Jakab, a társulat új tagja, Euripidész, Aiszkhülosz és Szophoklész drámáiból összeállított előadást rendez, míg Zsámbéki Gábor a Lear királyt viszi színre.

Radnóti Színház

A felújítási munkálatok miatt a Radnóti Színház társulata továbbra is öt különböző helyszínen játszik, és az új évadot a Nagymező utcán kezdik egy májusról szeptemberre áttett bemutatóval: a Csapodár madárka egy önfeledt reneszánsz komédia, amelyet Peer Krisztián átiratában, Szőcs Artur rendezésében láthat a közönség. Ezt követi Schwechtje Mihály ősbemutatója, a Gina szeptember végén a Radnóti Tesla Laborban, amely a partydrogok világába rántja be a nézőt. Év végén bemutatják a Don Carlost Nagy Péter István rendezésében, és Bálint András új irodalmi esttel készül Szerb Antal verseiből. A társulat három új, fiatal taggal bővült, szeptembertől Mészáros Blanka, Baki Dániel és Nagy Márk is rendszeresen feltűnik majd a Radnóti színpadain.

Trafó

Szerencsére a Trafóban sem állt meg az élet. Továbbra is helyszínt biztosítanak független társulatok (táncos, zenés, irodalmi és/vagy színházi) előadásainak, sőt számos premiert is műsorra tűztek az új évadban. A TÁP Színház ősbemutatója, a Menedék (rendezi: Vajdai Vilmos) nyitja a járvány utáni szezont szeptember 4-én, majd a Pető Kata és a Freakin’ Disco együttműködéséből létrejövő Árnyék című előadással folytatódik a sor. Ősszel a Dollár Papa Gyermekei bemutatja a Kelet címet viselő darabot Ördög Tamás rendezésében, míg Kárpáti Péter Stork Natasát és Zsótér Sándort rendezi A nagy kapitulációban.

Örkény Színház

Az Örkény Színházban összesen tíz új előadással várják az évadot: először George Orwell 1984 című regénye alapján Widder Kristóf csinál színházat szeptember közepén, majd októberben a színpadon és a rendezői székben egyaránt otthonosan mozgó Polgár Csaba rendezését láthatja a közönség (Zűrzavar 2045), amit Andromakhé drámája követ Gáspár Ildikó rendezésében. Még szintén ebben az évben kerül bemutatásra egy szokatlan műfajú előadás, amelynek főszereplői nem színészek. A Kiváló dolgozók c. mű olyan, magyarországi kőszínházban újdonságnak számító dokumentarista színház, amelyben a társulat tagjai mellett civil szereplőket láthatunk a színpadon. Az új évadban három taggal bővül az Örkény Színház társulata: Józsa Bettina, Bajomi Nagy György és Szandtner Anna csatlakozik a Madách téri színházhoz. Mindemellett októberben elindul az Örkény Stream nevű kezdeményezés, amelynek keretein belül a nézők egy színházjegy áráért megtekinthetik a több kamerával, élőben közvetítt előadásokat online.