Kicsoda Boyan Slat?

Boyan Slat neve rendszeresen szerepel a médiában, a leggyakrabban azért, mert Greta Thunberghez hasonlítgatják.

A 25 éves Boyan szintén környezetvédelmi aktivista, emellett feltaláló: a The Ocean Clean nevű passzív műanyaghulladék-gyűjtő rendszer megépítője. Gyermekkora óta érdeklődik a tudomány iránt; még csak 14 éves volt, amikor 213 vízirakéta egyidejű kilövésével Guinness-rekordot állított fel. 2012-ben a TEDx előadássorozatán arról beszélt , szerinte hogyan lehetne az óceán áramlatainak kihasználásával megtisztítani hatalmas víztömegeket. Ötlete megvalósítása érdekében megszakította tanulmányait a Delfti Műszaki Egyetemen. 2013-ban céget alapított, és TEDx előadását még ugyanebben az évben felkapta a média.

A non-profit vállalkozás célja, hogy tudományos módszerekre alapozott megoldásait közösségi finanszírozásból tartsa fenn, így megtisztítva az óceánt a szeméttől. Az éveken át tartó tesztidőszakban a megépült rendszer minden hibáját igyekeztek kiküszöbölni, mígnem 2019-ben végre sikerrel zárultak a műanyaghulladék-gyűjtő missziók.

Tevékenykedése eredményeként Slat számos díjat bezsebelt már fiatal kora ellenére, Hollandiában például 2017-ben az Év Emberének választották, a Reader’s Digest az Év Európaija (2017) címet szavazta meg neki, 2018-ban pedig Leonardo Da Vinci-díjat kapott.

Kíváncsi vagy, pontosan mit is csinál Boyan Slat? Instagram-oldalán gyakran posztol fotókat arról, hogy halad a szemétgyűjtés.