Irány Ausztria!

Ausztria nem csak azért tökéletes kirándulási célpont, mert közel van. A tőlünk nyugatra fekvő országban rengeteg a természeti látnivaló, bőven akad kulturális kincs, és fővárosát, Bécset a világ legélhetőbb településének tartják. Az alábbi látványosságok miatt megéri felvenned az utazási bakancslistádra!

#1 Bolondok tornya (Bécs)

A Narrenturm, azaz Bolondok tornya egykor elmegyógyintézet volt, napjainkban viszont egy érdekes kórbonctani gyűjteménynek ad otthont. A kör alakú épület a maga nemében különlegesnek számító esetekkel borzasztja el a látogatókat, közte eltorzult magzatokkal és szifiliszes koponyákkal.

#2 Hellbrunni kastély (Salzburg)

Az 1619-ben itáliai mintára épült kastély vízijátékainak köszönheti hírnevét, amelyek a víz erejét használva mozgó figurákat hoznak létre. A kastélyhoz 60 hektáros park is tartozik, benne csodás szökőkutakkal, és egy kilátóhely, ahonnan a környék hegyeit kémlelheti az arra járó.

#3 Zöld-tó (Tal)

A Zöld-tó környékét a stájer Atlantiszként emlegetik, mert a vize kristálytiszta, türkizkék és smaragdzöld színű. Lenyűgöző panoráma nyílik mellőle a Hochschwab-hegységre. Jó, ha tudod: a farengeteg által szegélyezett állóvíz télen szinte kiszárad, de tavasszal ismét felduzzad. Túrázáshoz és búvárkodáshoz is ideális helyszín.

#4 Kugelmugel Köztársaság (Bécs)

Hallottál már a világ legkisebb köztársaságáról? Az adófizetést megtagadó, saját fizetőeszközzel rendelkező miniállam Bécs 2. kerületében található meg, és területe mindössze egy szögesdróttal bekerített, 8 méteres gömbre terjed ki. Kiötlője, Edwin Lipburger (1928-2015) művész, aki 600 állampolgárnak adott ki útlevelet. A gömb napjainkban kiállítótérként funkcionál.

#5 Swarovski Múzeum (Wattens)

A világhírű csiszolt kristályok múzeuma (Crystal Worlds) kívül-belül szemkápráztató. 1995-ben, a márka létezésének 100. évfordulójakor húzták fel. Afféle Swarovski-komplexum jött így létre, zöld labirintussal, kristályligettel, csillogó installációkkal és a hely jelképének számító óriással, amit 19 euróért közelebbről is megnézhetsz.

#6 Starkenberger sörmedencék (Tarrenz)

A Starkenberger sörgyárnak hála valósággá válik a „merülj el az ital élvezetében” kifejezés. Tarrenzben a csapból is sör folyik, legalább is a gyár különtermében biztosan, ezért víz helyett a lazításra vágyó vendégek nagy örömére az aranyló itallal töltik meg a medencéket. A sör pedig köztudottan jót tesz a bőrnek és a hajnak.

#7 Szent István-székesegyház (Bécs)

Az osztrák főváros egyik szimbólumáról sem feledkezhetünk meg, ha már Ausztriában járunk. A világ legszebbjei közé tartozó gótikus templom értékes középkori emlékei miatt népszerű látványosság, és az sem elhanyagolható, hogy az épület alatti katakombákban találhatóak meg a Habsburgok belső szerveit tartalmazó urnák.

blank