5 gyönyörű kirándulóhely, ahová érdemes még ellátogatni idén ősszel

Akár hétvégi pihenéshez is ajánlunk az alábbi, gyönyörű vidékek meglátogatását. Megsúgjuk: mind az országhatáron belül található!

Dobogókő

Dobogókő Budapesttől 25 kilométerre található, a Dunakanyar szívében. Az üdülőhely a térség legmagasabb csúcsáról, a 699 méter magas Dobogó-kőről kapta a nevét, amely minden évszakban népszerű kirándulóhely, de sokan felzarándokolnak a magaslatra, hogy meditáljanak vagy megcsodálják a gyönyörű panorámát. A térség számos turistaútvonallal várja a lelkes természetjárókat, akik akár gyalog vagy biciklivel is eljuthatnak a közelben található, sokat látogatott természeti látványosságok egyikéhez. Dobogókő közelében fekszik többek között a Rám-szakadék, a Prédikálószék, a Pilis-tető és a pilisszentkereszti Dera-szurdok.

Őrség

Nyugat-Magyarország ékköve a természeti kincsekben és a történelmi múltat idéző értékekben gazdag néprajzi tájegység, az Őrség. Őseink, a honfoglaló magyarok az ország nyugati határának védelme érdekében őröket állítottak, akik a magaslatokról figyelték a határvonalat: innen kapta a nevét ez a dombokban és forrásvizekben gazdag terület. A gasztronómia szerelmeseinek különösen érdemes ellátogatniuk a tradicionális ételeire büszke falvakba, ahol megkóstolhatják a helyi tejtermékeket, az őrségi dödöllét vagy éppen a tökös-mákos rétest. Az ízek mellett évszázadok óta nagy hangsúlyt kap a kézművesség, úgymint a „gerencsérség” (fazekasmesterség), a kosárfonás és a fafaragás. Az Őrségi Nemzeti Parkban túraútvonalakon bandukolhatunk, biciklizhetünk, de vezetett túrán is részt vehetünk.

Lillafüred

A Miskolc mellett található Lillafüred egész évben programok sorozatával várja a látogatókat, akik persze a hegyvidék lábánál elterülő üdülőhely természeti látványosságait is megcsodálhatják – az év ezen időszakában őszi pompájukban. Lillafüred két legfontosabb jelképe az országban ritkaságnak számító pisztrángállományáról híres, mesterségesen megnagyobbított Hámori-tó, amelyen horgászni, csónakázni, télen pedig jégkorcsolyázni is lehet, illetve a gróf Bethlen István megbízásából épült, neoreneszánsz stílusú Palotaszálló. Ott jártunkkor mindenképp érdemes részt venni az Anna-barlang vagy a Szent István-barlang egyik vezetett túráján, felkeresni a 20 méter magasból lezúduló lillafüredi vízesést, felülni az erdei kisvasútra és ellátogatni a Lillafüredi Sport- és Kalandparkba.

blank
Fotó: Flickr / Horváth László

Balaton-felvidék

Létezik romantikusabb vidék az őszi Balatonnál? Míg nyaranta gyakran túlzsúfolttá válik a térség, ősszel már csak a helyiek lakják Magyarország egyik legszebb részét, a programokban és panorámában ősszel sem szűkölködő Balaton-felvidéket. A természet közeli élményre vágyók részt vehetnek számos szervezett tanösvénytúrán, vagy felfedezhetik maguk a környék változatos hegyeit (a teljesség igénye nélkül: Szent György-hegy, Csobánc, Tóti-hegy, Gulács-hegy, Badacsony, Szigliget és Ábrahámhegy), de bebarangolhatják a hangulatos községeket is, mint például Vászoly, Dörgicse vagy Szentbékkálla. Ami a programokat illeti, ilyenkor ősszel nagy hangsúlyt kapnak a szüreti mulatságok.

blank

Villány

Ha gasztronómiai barangolásra vágysz, akkor irány a villányi borvidék! Pécstől délre természetesen a borkóstolás és a pincelátogatás van főszerepben az év minden időszakában, különösen ősszel. A borozgatást egészítsétek ki egy kis természetjárással az Orfűi-tó környékén, fürdőzéssel Harkányban a 2019-es év fürdője címet viselő Harkányi Gyógy- és Strandfürdőben, és pár, a kultúra jegyében eltöltött órával a mozgalmas Pécsen, ahol a Zsolnay-negyed és a Vasarely Múzeum csupán néhány az izgalmas kulturális programok közül.

blank

Sikerült kedvet csinálnunk hozzá, hogy bebarangold az ország legszebb őszi vidékeit? Ha kocsiba pattansz, oszd meg az autód kiadó helyeit az Oszkáron, vagy tömegközlekedés helyett telekocsizz inkább. Nem csak gyorsabb, a pénztárcádnak is jóval kedvezőbb választás. Már csak azt kell eldöntened, mi legyen az úti cél!Oszkár Telekocsi