Július utolsó napján mi is hivatalosak voltunk az Országházban tartott sajtótájékoztatóra, így első kézből értesültünk róla, idén melyik süteménykreáció nyerte el a Magyarország Tortája, valamint a Magyarország Cukormentes Tortája címet.
A desszerteket leghamarabb augusztus 18-án kóstolhatja meg a nagyközönség, és természetesen az augusztus 20-i ünnepségeken is kapható lesz. A résztvevő cukrászdák országos listája augusztus 14-től itt lesz elérhető. Lássuk a győzteseket!
A Magyarország Tortája címet elnyerte:
Boldogasszony csipkéje (készítő: Tóth Norbert – Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)
Az alkotás alján egy málnás, ropogós réteg található, ezen egy málnapürével dúsított tésztaréteg helyezkedik el, majd következik a cremeux (tejszínnel lazított krém), a tetején pedig egy bazsalikomos, citromos ganache koronázza a tortát. Szó szerint csupa málna: tortánként kb. 600 g gyümölcsöt használnak fel.
A Magyarország Cukormentes Tortája címet elnyerte:
Cukormentes Kicsi Gesztenye (készítő: A Cappella Cukrászda, Szeged)
A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot és gabonalisztet. Ízvilágát a gesztenye határozza meg, melyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós tesz teljessé. A kreáció tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládé ívek. Kalóriatartalom: 204 kcal/szelet (szénhidráttartalom: 14,9 g.)
Az utóbbiért felelős Egy Csepp Figyelem Alapítvány bejelentette továbbá „A leginnovatívabb receptért járó díjat”, ami a cukrot nem tartalmazó torták között talált gazdára. Ennek elnyerője idén a Körös-menti Egres, melyet a Tímár Panzió és Étterem cukrászata álmodott meg.