Ismert arcok a Balatonról

Budapest meghatározó alakjait kérdeztük arról, mi jut eszükbe a Balatonról. 

Arató András – Hide the Pain Harold

A szezont a feleségemmel idén Tihanyban, barátoknál indítjuk. A legemlékezetesebb élményem viszont Balatonedericshez kötődik, mert oda engedtek el először a szüleim egyedül sátorozni.

Kerestem egy régi fotót. A helyszín ugyan nem ugyanaz, a sátor és az időpont se, de a hangulatot visszaadja. A jobboldali srác vagyok én. Ettünk, ittunk, fürödtünk, jól éreztük magunkat. Csajozás nem volt, mert abban a korban voltunk, amikor minden lány hülye, mi viszont lazán megoldottuk a világ összes problémáját.

Harmath Eszter – Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát

Kilátás a Szent György-hegyről (vagy a hegyre), sok órás ücsörgés a Káli-kapocs teraszán, Salföldi tó, dimbek-dombok, bárányfelhők a környező falvakban, hideg fröccsök, sok olvasás – ezek jutnak eszembe a Balatonról.

Molnár Áron – noÁr

A Balatonról nekem mindig a vonatutak jutnak eszembe, amikor alig vártuk, hogy leérjünk. A kalandok, amiket a parton éltünk meg, a fesztivál, amikor összejöttem egy pincérlánnyal hajnalban. A Balatonon vallottam szerelmet először a feleségemnek. A Balaton emlék és azért is kell harcolnunk a klímavédelemért, hogy a gyerekeinknek is emlék lehessen, hogy ne egy tátongó lyuk előtt anekdotázzunk arról, hogy egyszer ebben valaha víz volt.

Jancsa Jani – Bamba Marha Burger Bár

Számomra a Balaton egy tökéletes helyszín arra, ha nyáron úgy szeretnék vízpartra menni, hogy mellette egyre szuperebb kulináris élményekkel is gazdagodjak. Minden partszakaszon bőven lehet találni kiváló kajás élményeket, természetesen fürdési lehetőséget, sőt, ha az ember kicsit el mer távolodni a tó közvetlen közelétől, akkor gyönyörű tájakban, kilátókban vagy éppen egyéb izgalmas természeti és kulturális élményekben is bővelkedhetünk.

Árva János – Velo Budapest

Nekem a Balaton… a Káli-medence! (Nem a Riviéra.) A Balaton-felvidék kulturálisan, gasztronómiailag vagy éppen természet tekintetében is sokszínű tájegységének gyöngyszeme ez a kicsi terület. Szerintem „többet tud”, mint a tó környéke, s sokféleképpen bejárható: autóval, kerékpárral vagy éppen gyalogtúrával, ráadásul sokkal kevesebben ismerik.

Hevesi Kriszta – szexuálpszichológus

A Balaton az állandóság, a visszatérés, a szabadság! Az én Balatonom: a vízben fürdőzők kacagása, az esti nádas susogása, a forró éjszakák bujasága, a víz hullámzása, a csillagos égbolt végtelensége – kézen fogva andalgás, padon csókolózás… És gyakran a napfelkelték.

Sziládi-Kovács Tibor – kutyabarát.hu

Számomra a Balaton a pihenés, kikapcsolódás és feltöltődés helye, egész évben gyönyörű, ahol mindig jól érzem magam. Örülök, hogy már a kutyámmal együtt is egyre több helyen fogadnak szívesen, és egyre több lehetőség van a kutyás kikapcsolódásokra, szolgáltatások igénybevételére is.

Csemer Bogi – énekesnő

Mit jelent számomra a Balaton? 16 éves korom óta rendszeresen nyaralok a Balatonnál, Révfülöpöt, a Káli-medencét, a családot, nyugalmat, kikapcsolódást, feltöltődést.

Haumann Máté – színész

Nekem a Balaton nagyon sok mindent jelent egyszerre: ez az a hely, ahol a gyerekkorom lenyomata állandó jelleggel visszaköszön. Közös családi együttléteket, szerelmeket, kertmozis randikat, stégen ülős naplementenézést, windsurfot, kamaszkori és felnőtt baráti társaságokat, bringát, lovat, grillt, szőlőt, bort, hajnalig tartó beszélgetéseket és természetesen az óriási strandolásokat nappal vagy éppen este, fürdőgatyában vagy anélkül!

Szoboszlay András – rajzolóművész

Nekem a Balaton felnőttkori szerelem. A legfőbb kapocs Almádiban a most 103 éves nagymamámon keresztül alakult ki. Minden alkalommal megyek a vízhez és belefeledkezem az ezerarcú vízbe. Ezért kezdtem festeni is ezt az utolérhetetlen hangulatot, amit más víznél sosem láttam még. Óriás paletta millió színnel.

Szappan Petra – jógaoktató

Felnőttkoromban kezdtem el érdemben felfedezni a magyar tengert és környékét. Szerencsém volt, a legjobb barátnőm a balatoni gasztrotérkép megálmodója, így számomra garantált a minőségi „idegenvezetés”. A színvonal évről évre növekszik, mind a strandok minősége, mind a gasztronómia tekintetében, így mindig alig várom az első alkalmat, hogy meglépjünk a városból, és feltöltődhessek a vízparton. Kedvencem, ha egy balatoni stégen jógázhatok, illetve új szerelmem a SUP-ozás, és a SUP jóga.

Nyáry Krisztián – író

Az én Balatonom hirtelen mélyül. Úgy alakult, hogy mindig az északi parton nyaraltam. Gyerekkoromban Balatonszepezd, kamaszként Révfülöp, később Füred és a Badacsony környéke. Ami délen van, mondják arra is, hogy Balaton, de én nem hiszem. Ha át is merészkedek a túlpartra, csak azért teszem, mert onnan látszik legjobban a Balaton lényege. Az északi part.

Bánki Beni – költő, slammer

Hello Balaton, van elég hal a „tón”?

Vagy a „hal ász” csak katatón

tonhalat szákol maraton?

Fogas kérdés, pontyos válasz

Ott állunk, ahol a part szakad

és ha valami mégis akad

A hála, a balatoni álhal halála.

Meghekkelték a tavat,

mocsár lesz vagy sivatag,

egyszer árad aztán apad,

igen, a pad. Ülj rá és majd beadja

A 21. század lázad és ez az under grundja.

A szőrös mellkas már rég nem divat.

Dobd el a, dobd el a térdzoknidat!

A kezed ne tedd ölbe, inkább tekerd körbe, vagy úszd át,

Lochness helyett wellness, próbáld ki a vízi csúszdát!

Magyaros itten a naple-mente

-Nem a kamu hungarikuma-

Öltözz be és érezd minden este

Egy „fecske” nem csinál nyarat,

a dudorodó bermuda sikert arat

Fejetlenül fejest ugrok a nyárba

Az pedig kétségtelen,

Hogy a nyarat szétfagyizom, meg szétshake-elem.

Az új gaz gazdag fanyar fanyaralója előtt két stég terem.

Mártozz meg a vízben, ugye nem baj, hogy nem desztilált?

Napozás után csak az motivált, hol találok valami ütős fesztivált.

Siófokon első fokon pert nyertem az Adriával szemben, szemben Kenese nem mese és megáll az eszem, a tenger szemed lesem Szemesen

szerelmesen, Elképzeltem már magunkat fotókon,

ahogy Fonyódon karjaidba fonódom.

Révfülöpön a réven révedezve mindig az a vágy oson, hogy egy lágy lánymosoly adja ki a lángosom. Györök az örök, Keszthely meg jó, hely és ha inGyenes diás, miért ne legyek piás,

Nem hiszem, hogy itt most velem van a gond,

A tó mélykék zakóján stabil gomb

A komp.

Kompromisszummaszummárum.

A szőlő tőkén szellemi tőkét is terem a tő

Ez egy külön világ, így alkotta meg a Teremtő

Tudod, hogy néha az jut előbbre, ki fékez,

ne nyúlj piszkos kézzel a Balaton vízéhez.

Már nem írok, csak balatoni fény-verseket.

Mióta bejártam a nyüzsgő fenyveseket.

A számtalan természeti kinccsel ezredszerre is

lebilincsel.

Ha jön a nyárvég és egyre több az árnyék

Te csak harsogd a Badacsony bordalát

és élvezd a Balaton naposabb oldalát.

Itt pedig a Funzine-csapat legkedvesebb balatoni emlékeiről olvashatsz: