Bánki Beni, a YouTube 17 éves fenegyereke – Interjú

Bánki Beni még csak 17 éves, de már az ország első számú vloggerei között tartják számon. Több mint 26 ezer YouTube-feliratkozója van, verseket ír, slammerkedik, sorozatban játszik, műsort vezet, igazi Z generációs multitalentum. Részt vesz az 50 tehetséges magyar fiatal programban is, mentora Laczkfi János, költő, író.

Miért jelentkeztél a programba? Mi volt vele az elsődleges célod?

Nekem ajánlották a programot, és egyből benyújtottam a jelentkezésem, mert igyekszem minden lehetőséget kiaknázni, és a lehető legtöbb platformon jelen lenni. Az elmúlt két évben irodalmi országjárásba kezdtem, ami azt jelenti, hogy általános és középiskolákba látogatok el, ahol 45 perces előadásokat tartok, saját és más költők szövegeiből, főként a humoros, a könnyedebb oldalát megmutatva az irodalomnak, amit én igazán szeretek benne. Egy idő után ezeknek a fellépéseknek a szervezése túlnőtt rajtam, és a program ebben segít a leginkább, hogy ezt jobban átlássam, összefogjam. Meg persze szakmailag is, hiszen a mentorom, Laczkfi János kortárs író és költő sok hasznos tanáccsal lát el. Mindenképp szeretnék majd egy közös, rendhagyó irodalomórát, ahol mindketten jelen vagyunk.

Egy interjúdban azt mondtad, sok mindent megéltél már a korodhoz képest, amiből ihletet merítesz. Mesélnél erről egy picit?

Nem rémlik, hogy ezt pontosan milyen kontextusban mondtam, de talán arra gondoltam, hogy már most elég sok szakmai tapasztalattal rendelkezem, sok impulzus ért. 15 évesen a slam poetry műfajával megnyertem a Ki Mit Tube-versenyt, ami a legnagyobb hazai online tehetségkutató verseny volt. Innentől kezdve ment minden a maga útján, de már általános iskolásként is egész szép sikereket értem a versmondással, 12 évesen már versírással is foglalkoztam.

Mi volt számodra az a visszajelzés, ami tényleg azt igazolta, hogy van ehhez tehetséged? 12 évesen azért könnyen elfogultak a szülők, a tanárok, a környezet. Hol volt az a pont, ahol egyértelmű vált, hogy ennél azért többről van szó?

Kezdetben valóban nehéz volt, hiszen mindenki dicsért, de az irodalomtanárom véleménye azonban már akkor is többet nyomott a latba. A családom nyilván elfogult, de ők is képesek azért objektív véleményt alkotni a mai napig. Ha valami nem sikerül olyan jól, segítenek, bátorítanak. De az első igazán átütő megbizonyosodás akkor jött el, amikor 15 évesen egy teltházas felolvasóestet tartottam a saját szövegeimből, ami után rengeteg pozitív visszajelzést kaptam.

Mitől válik érdekessé a fiatalok számára egy vlog?

Nem tudom, mi a titkos recept, aminek köszönhetően be lehet futni egy pillanat alatt. Az én esetemben biztos, hogy köze van a sikernek ahhoz, hogy sok mindent csinálok egyszerre, folyamatosan jelen vagyok. Verset írok, szavalok, slammerkedem, vloggerkedem, tévés műsort vezetek, ezek mind összekapcsolódnak, és egy nagy egészet adnak ki.

Mennyire volt/van tudatos koncepció, üzleti modell a videók mögött?

Két éve, 15 évesen indítottam el a YouTube-csatornámat, de az utóbbi időben kezelem tudatosan. Számok tekintetében konkrét célokat tűzök ki, de a legfontosabbnak azt tartom, hogy hatással legyek a korosztályomra. Ezt szeretném pozitívan kihasználni, és nem visszaélni vele.

Hogyan születnek meg az ötletek, hogy éppen miről készíts videót?

Igyekszem természetes módon bemutatni az életemet, olyan szituációkat, amelyek bárkivel megtörténhetnek. Szeretnék üzenetet közvetíteni, és szerintem sokan, akik a könnyedebb műfajban alkotott videóimat látták, utána rákerestek a kicsit komolyabb dolgaimra is.

Ezek a videók nem állnak ellentétben az egyébként rendkívül komoly hangvételű és mondanivalóval bíró verseiddel és a szavalással?

Megvan a veszélye, ez biztos, de igyekszem a kettőt egyensúlyban tartani. Habár megvannak azok a korosztályomhoz képest komolyabb gondolatok, amiket egy versbe vagy slam poetry szövegbe foglalok, én is gyerek vagyok még, és ezt az oldalamat is szeretném megmutatni, nem elveszíteni.