A videójáték, amitől virágba borul a lelked

A nap kellemesen meleg sugarai derűvel és energiával töltik meg a mező legtávolabbi szegleteit is. Kellemes, lágy szellő lengedez s egy kicsiny virágszirom útjára indul, hogy alkosson, teremtsen, fényt és megújulást hozzon a természetbe. A Flower című játék során a levegő könnyű áramlásával eggyé válva egy dinamikus kaland keretében merengünk harmóniáról, egyensúlyról, urbanizált, ipari környezetünk és a flóra viszonyáról.

 

Ki a virágot szereti…

A szél nagyszerű erejét kihasználva szirmok egyre növekvő sokasága indul útjára, hogy újra élettel töltse meg a szürkévé lett területeket. Ezt az erőt vesszük birtokunkba és fedezzük fel hat stáción keresztül a magukkal ragadó helyszíneket olykor békés, nyugodt áramlás formájában, máskor pedig virtuózan száguldó, szédületesen energikus süvítésként. Nem is lehet ez másképpen, hiszen a Flower nem egy szokványos videojáték. Már magában az sem könnyű feladat, hogy kontextusba foglaljuk azt a sajátos élményt, melyet az alkotás kínál.

Ennek az az oka, hogy egy olyan kiterjesztett interaktív vizuális művészeti kreációról beszélünk, melynek megtapasztalásához az elektronikus eszközök kijelzőit választották a készítők. Az egymásból következő szintek, melyeket a főmenüben, az ablakunkban álló, egyre növekvő számú virágcserepeken keresztül érünk el, egy nyitott, laza történetszálat, pontosabban fogalmazva inkább egyfajta egymásutániságot tárnak elénk, melyben a városi ember és az ipari társadalom konfliktusa bontakozik ki az életet hozó, teremtő anyatermészettel.

Örömóda a természethez

Persze első körben rögtön arra gondolhatnánk, hogy akkor valamifajta a természetet mindenek fölé helyező alkotásról beszélünk, ez azonban csak részben igaz. A Flowernek ugyanis lehet egy olyan olvasata, hogy megfelelő környezettudatossággal, a szó szorosabb és tágabb értelmében is zöld utat kaphat az emberiség, ha megtanulja tisztelni a környezetet és az azt formáló tényezők meglehetős potenciálját és végre tényleges, valós szimbiózisra és partneri kapcsoltra kíván azzal lépni.

Mindebben pedig pontosan az legcsodálatosabb, hogy a játék lényegét, belső magját tekintve mélyreható üzenetet közvetít, de koránt sem szájbarágósan, didaktikus módon. Verbális narratíva vagy dialógusok nélkül, pusztán a vizuális elemekre támaszkodva és persze a mesterien kimunkált hangi elemekre és zenei világra építkezve teremti meg a játékos számára azt a közeget, melyen talán nem csak átsuhan, hanem időről időre vissza térő vendégévé válik.

Léleksimogató illanás

Mert a világ melybe ellátogatunk, nincs rá jobb szó: lenyűgöző. Megoldásaiban egyszerű, low-poly környezet tárul elénk, de az olyan művészi igényességgel kimunkálva, hogy egészében az idő próbáját is remekül állja, és a nemrégiben megjelent PC-s átiraton is remekül fest a legkorszerűbb technológiai megoldásokat nélkülözve. Egészen sajátságos, mikor egy tetemes méretűvé duzzadt sziromforgataggal felborzoljuk a fű sűrűjét, vagy éppen ragyogó fénnyel ajándékozzuk meg az éj kékes tónusban úszó sötétjét.

A folyton változó és átalakuló árnyalatok és fények emlékezetes karneválját az olyan apró zörejek, mint a nyári estében zengő tücskök, bogarak hangjai színesítik, valamint a tökéletesen illeszkedő zongorára épülő betétek fokozzák az egyébként is nagyszerűen működő sodró hangulatú dinamikát. A játék egyik célkitűzése, hogy ne kelljen ahhoz komoly, elhivatott játékosnak lenni, hogy át tudjuk magunkat adni annak a világnak melyet életre hív. Ezt azzal is igyekszik nyomatékosítani, hogyha néhány perce letesszük a kontrollert gyönyörűen megválasztott plánok váltakozásában csodálhatjuk meg az aktuális pályát, melyen éppen tevékenyen létezünk.

Mindezeknek köszönhetően az irányítás kontrollerrel kifejezetten egyszerű és intuitív, legfőképpen az iránykarokra korlátozódik. Feladatunk sem túl bonyolult vagy megterhelő, hiszen annyi a teendőnk, hogy életet leheljünk a virágokba, s egy-egy szirmot magunkkal ragadjunk, esetleg akadályokat kerüljünk, vagy adott esetben tegyünk a földdel egyenlővé. A pályák felépítése pedig ugyan ajánl egyfajta meghatározott útvonalat, ezt azonban nem szükséges vagy kötelező követnünk, az egyes terekben kedvünk szerint barangolhatunk, magunk határozva meg a sebességet minden tekintetben.

Szél támad

A Flower minden olyan műkedvelőnek és laikusnak jó szívvel ajánlott, aki nem rest egy lendületes, érzelmes és összességében pozitív szemléletű, környezetünkre érzékeny virtuális térbe lebbenni. Az alkotás amellett, hogy fontos kérdésekről formál véleményt, mint puszta szórakoztató produkció is remekül vizsgázik, hiszen röpke időtartama alatt garantált a pompás képi és hangi megformáltsággal bíró kikapcsolódás, platformok egész sokaságán, hiszen a személyi számítógépek mellett klasszikus és kézikonzolos verzió mellett mobiltelefonos változatban is vidáman röppenhetünk a virágok közé.

Értékelés: 9/10

Web: https://store.steampowered.com/app/966330/Flower/

Szerző: Sipos Bence