Irány a Bakony fővárosa!
Fedezd fel Zircet!

Ha te is szívesen járod az országot, mert szeretnéd minden rejtett kincsét felfedezni, tölts el néhány napot Zircen, ahol nem csak a táj gyönyörű, de kulturális látnivalókban sincs hiány. 

A Bakony szívében fekvő Veszprém megyei település Budapesttől 120, a Balatontól pedig 30 km-re a 82-es főút mentén helyezkedik el.

Az 1984 óta városi rangot viselő Zirc legmeghatározóbb arculati eleme a Ciszterci Apátság, melyet 1182-ben III. Béla királyunk hívására a franciaországi Clairvauxból érkezett szerzetesek alapítottak. A templom berendezésének nagy része fából készült és gazdag márványdíszítés ékesíti. Az apátság 1982-ben, alapításának nyolcszázadik évfordulóján basilica minor rangot kapott.

Az intézmény Látogatóközpontja napjainkban Egyház- és Rendtörténeti Kiállítással, középkori romkerttel és műemlékkönyvtárral várja az érdeklődőket. A romkertben a 12-13. század fordulóján épült első templom és monostor maradványait tekinthetjük meg, a műemlékkönyvtár nagyterme pedig igazi építészeti ritkaság a maga cseh dongaboltozatos, kazettás mennyezetével. A könyvtár 65 000 kötetes állományában 70 ősnyomtatvány is helyet kapott, melyek közül a legrégebbi 1470-ből származik.

Az Apátság környezetében találjuk az angolkert stílusban kialakított 18 hektáros arborétumot, mely hazánk legmagasabban fekvő szabadtéri fás gyűjteménye. Itt mintegy 600 fa- és cserjefaj él, ráadásul a legidősebb közülük 400 éves. A kert minden évszakban elkápráztatja a látogatót: tavasszal a halastó partjára telepített dísznövényeiben és évelőágyásaiban gyönyörködhetünk; nyáron a zöld ezernyi árnyalatát és a hársfák zsongító illatát élvezhetjük; ősszel a táj aranybarnává változik és a szerencsések mókusokkal és őzekkel találkozhatnak; télen pedig a hótakaró és a zúzmara varázsol igazi mesevilágot az arborétumba.

blank

Zircen működik továbbá hazánk első és mindmáig egyetlen vidéken létesített természetrajzi szakmúzeuma, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma is, melynek állandó kiállításán megismerkedhetünk a Bakony természeti értékeivel, leggyakoribb erdőtípusaival és sokszínű élővilágával. Ugyanitt láthatjuk a Kárpát-medencei ritkaságokból összeállított ásványgyűjteményt, valamint két lélegzetelállító – Tonna és Mázsa névre hallgató – mamut csontvázát. Az Agrárműszaki Emlékek Gyűjteménye pedig a 19. századtól használt erő- és munkagépek széles skáláját mutatja be, európai és magyar ritkaságokat felvonultatva.

Magyarország legmagasabban fekvő városában nem csak a kultúrára szomjazó vendégek, hanem a csendet keresők és a kirándulni szeretők is biztosan megtalálják számításaikat. A központban lévő O kilométer kőtől indulnak a Magas-Bakonyt átszelő túraútvonalak, itt halad el az Országos Kéktúra és a Mária-Út nyomvonala, de kiváló sétahelyszín a Pintérhegyi Parkerdő és Tanösvény is. A Cuha-patak völgyének szépsége pedig leginkább a műemléki védettséget élvező vasútvonalon utazva érvényesül.

blank