Utazás, élmények, Szlovénia!

Szlovéniát talán (még) nem emlegetik a legnépszerűbb európai desztinációk között, pedig természeti adottságai miatt bőven ott volna a helye azon a bizonyos listán. Már nem csak a Bledi-tó vonzza a kíváncsi turistákat; egyre többen felfigyelnek Szlovénia bájos városkáira, természeti szépségeire. Vigyázat, az alábbi látnivalók biztosan meghozzák a kedved egy szlovéniai kiruccanáshoz!

Vintgar-szurdok

A Bledtől 6-7 km-re északra fellelhető szurdok Szlovénia egyik legismertebb természeti látványossága. Kiépített tanösvénye révén a folyó fölé függesztett fahidakon, valamint a sziklák oldalához rögzített fafolyosókon járható be. Az odalátogatókat elvarázsolják a Radovna-folyó vízesései, elképesztően szép medencéi és zúgói. Két, emberi kéz alkotta látványossággal találkozhat az arra járó: az egyik a bohinji vasútvonal egyíves kőhídja, a másik a vízerőműhöz vezető gát.

Piran

A szlovén tengerpart ékkövének nevezett Pirant olaszos stílusú, mediterrán hatású épületei, köves tengerpartja, valamint látványosságai (például az egykori vár, a Tartani tér és annak egyik legrégebbi háza, a Casa Pizagrua, továbbá a Szent György templom) tökéletes nyári célponttá teszik. Ha kedved tartja, hajóra szállhatsz és meglátogathatod Velencét, Triesztet, vagy a horvátországi Umag városát.

Maribor

Ljubjana után Szlovénia második legnagyobb városa Maribor. A település, mérete ellenére, gyalog is teljesen jól bejárható. Északi részén, a Piramida domb tetején idilli szőlőkerteket lehet találni. Ami a zöldövezeteket illeti, ajánljuk a gondozott Mestni parkot, ahol akvárium és terrárium is található. A kultúrára szomjazóknak pedig ott a helytörténeti múzeum és a marburgi vár.

blank

Logar-völgy

Szlovénia természeti gyöngyszemeinek sorát az osztrák határtól nem messze fekvő Logar-völggyel folytatjuk, ami Európa leglátványosabb gleccser vájta völgyeinek egyike. És ha ez nem volna elég, ott található az ország leghíresebb (és legmagasabb) zuhataga, a Rinka-vízesés. A festői Logarska dolina regionális park ideális kiindulópontja hegyi túráknak. A vidék mintegy 40 természet alkotta látnivalója között ősi fák, források, és sziklaoszlopok is vannak.

blank

Novo Mesto (Újhely)

A Krka-folyó kanyarulatában, félszigetre épült Novo Mesto egy elbűvölően szép település a horvát határ közelében. Itt található az egykori Szent Miklós templom, ami már a 15. században is állt, és napjainkban katedrális rangot visel. Az építészet iránt érdeklődőknek javasoljuk az óváros központjában lévő Nemzetek háza, és a Prépost Ház meglátogatását. Azok pedig, akik átlépnék a település határait, 8 környékbeli, múzeummá alakított középkori várat fedezhetnek fel.

blank