Minden, amit az amerikai nyári táborokról tudni érdemes
Interjú Jászberényi Lilivel, a Camp Leaders egyik programmenedzserével

Gondolkodtál már azon, milyen lenne a nyarat egy amerikai nyári táborban tölteni? Fogadjunk, hogy lelki szemeid előtt tábortűz körüli dzsemmelgetések, tóparti faházak és sárga iskolabuszok elevenednek meg, de mi a valóság? Jászberényi Lilit, a Camp Leaders egyik programmenedzserét kérdeztük.

Milyen programokat indít idén a Camp Leaders?

Idén két új programmal kiegészülve, az alábbi programokra tudnak jelentkezni az érdeklődők:

  • Camp Leaders – 3 hónapos nyári diákmunka amerikai gyerektáborokban,
  • Camp Canada – 3 hónapos nyári diákmunka kanadai gyerektáborokban,
  • Resort Leaders – 3 hónapos nyári diákmunka amerikai szállodákban,
  • Resort Leaders Internship – 6-12 hónapos szakmai gyakorlat amerikai szállodákban,
  • Resort Leaders Caribbean – 6 hónapos szakmai gyakorlat a Karib-térség szállodáiban,
  • National Park Program – 3 hónapos nyári diákmunka amerikai nemzeti parkokban.

A nyári programokra a jelentkezést április végén zárjuk, de a szakmai gyakorlatokra egész évben lehet jelentkezni.

Milyen állomásai vannak a jelentkezési procedúrának?

A jelentkezők a különböző programok honlapján tudnak regisztrálni, az ott megadott adatok alapján pedig felvesszük velük a kapcsolatot és egyeztetünk egy tájékoztató időpontot. Év közben országszerte tartunk tájékoztatókat, beleértve a budapesti irodánkat is, ahol hetente több alkalommal várjuk az érdeklődőket. Ezen kívül online is lehetőség van meghallgatni a 45-50 perces előadást, ahol a program feltételeiről, előnyeiről és hátrányairól mesélünk. Amennyiben a program elnyerte a jelentkező tetszését, a következő lépés egy 10-15 perces személyes beszélgetés, ahol igyekszünk minél jobban megismerni a jelentkezők érdeklődését és felmérjük a nyelvtudásukat. Ha minden rendben ment az interjún, akkor van lehetőség a szerződés aláírására, amivel a jelentkező elkötelezi magát az adott program iránt. Egészen eddig az utolsó lépésig semmilyen kötelezettséget nem kell vállalni.

blank

Milyen nyári táborokba lehet jelentkezni?

Közel 500 táborral dolgozunk együtt az Egyesült Államok területén, melyek nagy része a keleti parton található. A táborok nagyon sokszínűek, nehéz két ugyanolyat találni. Vannak a palettán magán, rusztikus, vallási, sport- vagy művészetközpontú, és szociálisan hátrányos helyzetű gyerekeknek fenntartott táborok, illetve fogyatékkal élőket táboroztatók is. A jelentkezők megadhatják, milyen jellegű táborban és melyik pozícióban dolgoznának a legszívesebben, de végső soron a táborok választják ki a csapattagjaikat adatbázisunkból, nem pedig fordítva.

Milyen pozíciókban dolgozhatnak a diákok?

A gyerektáborokban végezhető feladatokat két kategóriába sorolhatjuk: gyerekfelügyelet és kisegítő személyzet. A gyerekfelügyelők egész nap a gyerekekkel vannak: oktatják őket sportra/zenére/művészetre, vigyáznak rájuk a foglalkozások között, együtt étkeznek és együtt is laknak velük. A kisegítő személyzet a tábor működéséért felel, és a háttérből biztosítja, hogy a gyerekeknek legyen mit enniük, illetve rend és tisztaság vegye őket körül. A leggyakrabban választott feladatkörök a konyhai kisegítő, a karbantartó, illetve a mosodai és takarítói munkakör.

blank

Mennyi ideig tart a nyári munka és mennyit lehet keresni vele?

A nyári táboros program a vizsgaidőszak után kezdődik és iskolakezdésig tart. A diákoknak május 14. és június 14. között kell kiutazniuk, és a munka 9-10 hétig tart, azaz legtöbben augusztus közepén végeznek. Miután végeztek a táborban, lehetőségük van a megkeresett zsebpénzből utazgatni és felfedezni Amerikát. A fizetés gyerekfelügyelőknek átlagosan nagyjából 850-950 USD/9 hét, kisegítő személyzetnek 1250 USD/10 hét.

A munkán kívül milyen szabadidős tevékenységekben vehetnek részt a jelentkezők a táborokban?

Nagyon változó. Mivel a kisegítő személyzetnek minden estéje szabad, illetve mindenkinek jár egy szabadnap a héten, van lehetőség a kikapcsolódásra. Gyakran kapunk képeket különböző sporteseményekről, bowlingozásról, közös mozizásról vagy vásárlásról. A táborban, ahol a nyaraimat töltöttem, a közeli óceánpartra tekertünk el bringával, de olyan is volt, hogy az egyik táboros társam szervezett a közelben sütögetést a csapatnak.

blank

Milyen nehézségekkel találkozhatnak a kiutazók a nyár során?

Talán két dolgot emelnék ki, ami nehézségeket okozhat, illetve inkább úgy mondanám, hogy megszokást igényelnek: a honvágy és a táborokra jellemző szigorú szabályok. Mi igyekszünk mindenkit felkészíteni arra, mire számítson, de így is sokan meglepődnek az egyszerű tábori körülményeken, az alkoholtilalmon és a takarodón.

Mióta és milyen pozícióban dolgozol a Camp Leadersnél? Hogy jött ez a lehetőség?

Elsőéves egyetemistaként 2009-ben utaztam ki először Amerikába a Camp Leaders segítségével, és a mai napig úgy gondolom, ez volt életem legjobb döntése. Összesen 6 nyarat töltöttem végül a Boston melletti Camp Wing nevű gyerektáborban konyhai kisegítőként. Miután megszereztem a mesterdiplomámat, még egyszer 11 hónapra kiutaztam Bostonba, ahol egy ingatlan irodában voltam gyakornok. A 7 év alatt diákként dolgoztam a Camp Leadersnek és az egyetemen is képviseltem őket, majd hazatérésem után nem volt kérdés, hogy ők lesznek az első főállású munkahelyem is. Azóta 3,5 év telt el, jelenleg programmenedzserként dolgozom, a budapesti irodánkból segítek minél több diáknak az álmai megvalósításában.

blank
Jászberényi Lili

Mesélj kicsit a tábori élményeidről!

Egy erdő közepén laktam egy faházban, a bőröndömből éltem, és nem állítanám, hogy változatos volt az étkezés, kb. 3 hetente ismétlődött a menü, ahogy jöttek az új csoportok. Természetesen voltak nehezebb napok is, hiszen azért 10-12 órát talpon lenni a konyhában fárasztó tud lenni. Ezzel együtt a csodálatos környezet, az új barátok, a gyerekek szeretete mindenért kárpótolt, és a mai napig eszembe jutnak a kedvenc táboros ételeim és a kellemes tóparti séták. Esténként részt vettem a vetélkedőkön, együtt énekeltünk a tábortűznél, és a szabadnapokon Bostonban kirándultunk vagy az óceánparton napoztunk. A hat nyár alatt rengeteget tanultam önmagamról és a csapatmunkáról, fejlődött az angoltudásom, önállóbb lettem és olyan élményeket szereztem az utazás alatt, amit sosem fogok elfelejteni. Sokan nem értették, hogy közgazdász hallgatóként miért jó nekem egész nyáron csak „mosogatni”, de a mai napig legszívesebben minden egyetemistának kötelezővé tennék (legalább) egy ilyen gyerektáboros nyarat.

A tapasztalataid szerint mennyire befogadók az amerikai tábori közösségek?

Saját tapasztalatom alapján és meghallgatva sokak történetét, nagyon befogadóak. A kezdeti nehézségek összekovácsolják a csapatot, hiszen távol mindentől és mindenkitől, csak egymásra számíthatunk. A mai napig tartom a kapcsolatot jó pár kint megismert barátommal a világ különböző országaiból, és alig várom, hogy idén nyáron, 10 évvel az első kaland után, meglátogassam a táboromat és eltölthessek ott egy hetet önkéntesként.