Alábecsült találmányok I.
Milliárdossá tették feltalálóikat

A feltalálók közeli ismerősei sem hittek abban, hogy az alábbi találmányok sikeresek lesznek, listánk 6 tárgya azonban minden várakozást felülmúló népszerűségre tett szert. Lássuk, mi hozott vagyonokat a konyhára!

#1 Tamagotchi

A tojás alakjára hasonlító, műanyagba zárt virtuális háziállatok több mint 20 éve bukkantak fel először, és azóta sem merültek teljesen feledésbe. A Bandai America nevű cég által gyártott „játékból” világszerte 800 millió darabot értékesítettek, amiből közel 900 millió dolláros bevétel jött össze.

#2 Crocs

Mindenki ismeri a csúnyácska műanyag klumpák márkáját, amelyekért -számunkra érthetetlen okból- pár éve megőrült a világ. 2002-ben kezdték el gyártani, és azóta a világ 90 országában összesen 300 millió párt vásároltak meg. A cég éves bevétele legalább 1 milliárd dollárra rúg.

#3 Lépegető rugó

Richard James mérnök véletlen találmányának az 1940-es évek óta bombabiztos helye van a játékboltok polcain. Az éves szinten 350 milliós darabszámban eladott terméket 2000-ben beválogatták a Toy Hall of Fame játékai közé. 2017-es adatok szerint a teljes profit meghaladja a 3 milliárd dollárt.

#4 Furby

Furcsa kinézetű szörnyecskék/állatkák hódították meg a játékipart az 1990-es években: 1998-ban több mint 2 millió Furby talált gazdára. Legnépszerűbb időszakában majdnem 10 000 forintért lehetett hozzájutni egy-egy játékhoz (ebben az időben a gyártó cég összbevétele az 500 millió dollárt is elérte), és később akár ötszörös áron is tovább tudták értékesíteni őket.

#5 Sétáltatható kövecske

Egyszerű de nagyszerű ötlet tett gazdaggá egy Gary Dahl nevű férfit: kő egy dobozban, 36 oldalas, házikedvencekre vonatkozó útmutatóval. A kb. 1200 forintért árult tárgyat aligha nevezhetjük játéknak, nehéz lenne bekategorizálni, mégis akkora érdeklődés mutatkozott iránta, hogy Dahl 1 milliárd dollár feletti bevételre szert tett belőle.

#6 Billy Bob fogai

Listánk talán legmeglepőbb szereplője következik, a Johan White által kitalált rohadó felső fogsor. A férfi azt mondja, ismerősei 99%-a le akarta beszélni róla, hogy ezzel próbáljon pénzt szerezni, és biztosra vették, hogy semmi perc alatt elveszíti az üzletét. Szerencsére White hitt a meglepő ötlet sikerében, és bejött neki az élet: 20 milliót adtak el a fogsorból, ami legalább 50 millió dollárnyi profitot termelt.