Összefügg a minőségi alvás hiánya a korai öregedéssel?

Március 12-én tizenkettedik alkalommal rendezték meg a világ több mint 50 országában az Alvás Világnapját, amelynek célja felhívni a figyelmet a pihentető alvás fontosságára és korunk új népbetegségére, az alváshiányra.

Az idei eseménysorozat jelentőségét az is erősíti, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az alvást hamarosan önálló diszciplinává kívánja minősíteni. A World Sleep Society által 2008-ban életre hívott “World Sleep Day” világszerte hagyományosan a tavaszi napéjegyenlőséget megelőző péntekre – 2019-ben március 15-re – esik, Magyarországon azonban a nemzeti ünnepre való tekintettel március 12-én gyűltek össze az alvással foglalkozó kutatók, egészségügyi- és civil szervezetek a Magyar Alvás Szövetség szervezésében a Magyar Tudományos Akadémián.

„Az alvás a mentális és a fizikai egészség központi eleme minden életkorban. A minőségi alvás jelentősége az egészséges, boldog és hosszú életben vitathatatlan”

– mondta a világnap kiemelt témájával kapcsolatban Ariana Huffington amerikai médiaszemélyiség, a pihentető alvásért globálisan kampányoló szervezet, a Thrive Global alapítója, “Az alvás forradalma” című sikerkönyv szerzője. Az eseménysorozat az idén a zavartalan alvás és az egészséges öregedés összefüggéseit helyezi előtérbe. Az idei világnaphoz bőrgyógyász, kozmetológus, sminkes szakemberek is csatlakoztak, hogy felhívják a figyelmet a nyugodt, pihentető alvás és bőrünk regenerálódásának kapcsolatára.

A témában főszerkesztőnket, Krajnyik Cintit is mikrofonvégre kapták, bennfentes információiért klikk a videóra!