2019-ben is lesz tavaszi óraátállítás

Idén március 31-én vasárnap kell az órákat előre tekerni hajnal kettő óráról hajnali háromra.

Vagyis a nyári időszámítás március utolsó napján lép életbe és egészen októberig tart, amikor – szintén hajnalban – egy órával vissza kell majd tekernünk a mutatókat.

Ez lesz az utolsó óraátállítás?

Noha az utóbbi időben az Európai Parlamentben is visszatérő téma volt, hogy tényleg megéri-e az óraátállítással vacakolnunk, még nem született minden tagállamra kötelező érvényű döntés.

Jelenleg a Közlekedési és Idegenforgalmi Szakbizottság határozata szorgalmazza, hogy 2021-től eltöröljék az óraátállítást, de az Európai Parlament még nem hozta meg a döntést, noha az Európai Bizottság javaslata szerint is meg kellene szüntetni az óraátállítást.

Ha elfogadják a javaslatot, az utolsó nyári időszámítás 2020. március 29-én kezdődhet. Az uniós tagállamok kormányai döntenek majd arról, hogy megtartják-e a nyári időszámítást, vagy még egyszer utoljára átállítják az órákat 2020. október 25-én.

Európai országok, melyek szembe úsznak az árral

Van néhány európai ország, ahol jelenleg sincs külön téli- és nyári időszámítás. Ilyen például Oroszország, Izland, Fehéroroszország, Grúzia, és Örményország.

Magyarországon 1980-ban vezették be a nyári időszámítást. Ezt megelőzően csak négy évig, 1954 és 1957 között volt nyári és téli óraátállítás a hazánkban, energiatakarékossági okok miatt.