Inspiráló videók, amik megváltoztatják a gondolkodásmódodat

Az 1984 óta megrendezésre kerülő TED konferenciákon az előadóknak maximum 18 perc áll rendelkezésükre, hogy megosszák a közönséggel „terjesztésre érdemes gondolataikat” – ahogy arra a rendezvény „ideas worth spreading” szlogenje utal -, és inspirálják a hallgatóságot. A kezdeményezésnek hála hihetetlen élettörténetek és elgondolkodtató életvezetési tanácsok váltak elérhetővé mindenki számára. 

A videók nyelve általában angol, de a jobb alsó sarokban található Beállítások ikonra kattintva, magyar felirat is beállítható.

Laura Vanderkam: Hogyan gazdálkodjunk okosan a szabadidőnkkel

Egy hét 168 órából áll. Hogyan találunk időt arra, ami igazán fontos? Laura Vanderkam, időmenedzsmenttel foglalkozó szakértő azt kutatja, hogyan élnek az elfoglalt emberek és azt találta, hogy sokan túlbecsüljük a kötelezettségeinkre szánt idő mértékét, a szabadidőnk mértékét ugyanakkor épphogy alulbecsüljük. Vanderkam néhány olyan gyakorlati stratégiát oszt meg, amelyek segítenek időt szakítanunk az igazán fontos dolgokra, hogy „a rendelkezésünkre álló idő alatt úgy élhessünk, ahogy mindig is akartunk.”

Richard Turere: A találmányom, melynek segítségével megbékéltünk az oroszlánokkal

A maszáj közösségben, ahol a 13 éves Richard Turere él, a szarvasmarhák nélkülözhetetlenek, az oroszlántámadások viszont egyre gyakoribbak. Rövid, inspiráló előadásában, a fiatal feltaláló bemutatja a napenergiával működő találmányát, amely biztonságosan ijeszti el az oroszlánokat.

Cassie De Pecol: A valódi oka annak, hogy ellátogattam 196 országba

2017-ben a 27 éves Cassie De Pecol két Guinness világrekordot is megdöntött: ő látogatott el a legrövidebb idő alatt a világ összes szuverén országába. Az alábbi videóban Cassie elmeséli világ körüli utazása részleteit, és nyilvánosan először beszél arról, miért indult neki a nagy útnak.

Vecsei H. Miklós: Valóság-e, ami nem hat?

Vecsei H. Miklós színész előadásában az Y generáció útkeresési nehézségeit vizsgálja az okostelefonok, a ritkuló csendek, és a nem érték alapú közösségek problematikáján keresztül.

Tali Sharot: Az elfogult optimizmus

Inkább optimistának születünk, mint realistának? Tali Sharot egy olyan tanulmányt ismertet, amely szerint az agyunk arra lett programozva, hogy a dolgok jó oldalát lássa, és azt is elárulja, miért lehet ez veszélyes, ugyanakkor előnyös.

Amy Cuddy: Testbeszédünk alakítja, hogy kik vagyunk

A testbeszédünk befolyásolja, hogyan látnak minket mások, de azt is megváltoztathatja, hogyan látjuk magunkat. Amy Cuddy szociálpszichológus szerint, a „power posing” – egy magabiztos pózban állni, mikor nem érzed magad magabiztosnak – növelheti az önbizalomérzetet, és akár egy szituáció pozitív végkimenetelét is elősegítheti.