Tippek a sikeres évértékeléshez

Aki 2018 év végén nem tette meg, az 2019 első hónapjában biztosan sort kerít egy alapos évértékelésre. Ilyenkor olyan kérdésekre keressük a választ, mint hogy ott tartunk-e az életünkben, ahol szeretnénk, vagy hogy miben kellene változtatnunk dolgaink pozitívabb irányba való tereléséhez.

Idézd fel a legrosszabb pillanatokat!

Mi volt a magán- és szakmai életed mélypontja? Milyen veszteségeket szenvedtél el? Mennyire érezted magad kiégettnek? Mindegy, mennyire fájdalmas, szembesítened kell magad az elmúlt év csalódásaival, mert csak így tudsz felülemelkedni rajtuk.

Éld újra a legszebb emlékeket!

A nehezén már túl vagy, átvetted a legrosszabb eseményeket, itt az idő, hogy felidézd az elmúlt év legjobb részeit. Mi tett boldoggá? Minek örültél a legjobban, ami a kapcsolataid, a karriered érinti? Előreléptél valamiben? Sikerélményed volt? Megugrottál egy-egy akadályt, leküzdötted korlátaidat? Minden apróság számít.

Úton a fejlődés felé

Lehetetlen mindig könnyűszerrel átlépni az eléd gördülő akadályokat. Személyes fejlődésed viszont korlátozhatatlan, gyengeségeiden, hibáidon dolgozhatsz. Vedd át, milyen területeken válhatnál jobbá. Mi az, amin többet kellene dolgoznod? Ne légy túl kritikus magaddal, fogadd el a hibáidat, aztán jöhet a megoldások feltárása.

blank

Miben lettél jobb?

Lehetetlen, hogy egy év alatt ne fejlődtél volna valamiben. Gondold át, miben lettél jobb, előfordult-e, hogy saját magadat is sikerült meglepned egy-egy jó ötleted sikerével. Tanultál valamit, ami többé tett? Tudatosabban éled az életed?  Spontánabb lettél, esetleg jobban kezeled a stresszes helyzeteket? Elkezdtél sportolni? Ha gondolatban mindent átvettél, írj listát arról, mire vagy a legbüszkébb, és fürdőzz picit az elismerésben.

blank

Tervek, célkitűzések

Tűzz ki magad elé reális vágyakat, célokat, amelyeket az évben megvalósítanál. A célok helyett viszont arra a folyamatra koncentrálj, ami segít elérni őket. Ne vállald túl magad, de tedd magasabbra a lécet. Lassan, apró lépésekkel próbáld megközelíteni a célt. Gondolkodj el azon is, milyen élményeket szeretnél megtapasztalni, készíts terveket, és határozd el, hogy megvalósítod őket. Ha szükséges, tedd meg a szükséges változtatásokat, még ha félelmetesnek is tűnnek. Amíg az egészséged és az anyagi biztonságod nem veszélyezteted, nincs mit veszítened.

blank