5 ok, amiért idén nyáron Egyiptomba kéne menned

A nyaralás megtervezését nem lehet elég korán elkezdeni. Nem is érdemes sokáig halogatni, ugyanis minél hamarabb kezdesz el nézelődni a repülőjegyek és szállások között, annál olcsóbban szerezheted meg őket. Sőt, ha szerencsés vagy, akár ingyen is elutazhatsz a mesésen szép Egyiptomba. Mielőtt azonban eláruljuk, hogyan nyerhetsz egyiptomi álomutat, megmutatjuk, miért is érdemes felkeresned a fáraók földjét.

Piramisok

Kezdjük mindjárt a legevidensebbel, a piramisokkal. A több ezer éves épületek a mai napig csodának számítanak, hiszen még mindig nincs mindenki által elfogadott elmélet arra vonatkozóan, hogyan is építhették őket. A 20. század legnagyobb régészeti szenzációja Tutanhamon sírjának a felfedezése volt. Howard Carter 1922-ben bukkant rá, majd nem sokkal le is sújtott az átok a régészeti ásastás résztvevőire: többen is rejtélyes módon haltak meg közülük. A leghíresebb piramisok Gízában találhatóak: Kheopsz, Khephrén és Mükerinosz temetkezési helye az UNESCO Világörökségi listájára is felkerült.

Kincsek

Az ókori egyiptomi művészetről mindannyian tanultunk az iskolában, talán még az is rémlik, mi is az a frontális ábrázolás, amit az egyiptomiak találtak ki. Az ókori egyiptomiak azért temettek rengeteg pompás tárgyat (sőt, még döglött lovat is) a fáraójuk mellé, mert úgy hitték, az uralkodójukkal eltemetett tárgyak a túlvilágra is követik őt. Ez az utókor számára azt jelentette, hogy a piramisok feltárásakor hatalmas mennyiségű kincset találtak, melyeket nem restelltek magukkal vinni. Így kerültek egyiptomi temetkezési helyekről származó ékszerek és kincsek Európa különböző országainak múzeumaiba – de természetesen Egyiptomban is rengeteg felbecsülhetetlen értékű tárgy várja, hogy a turisták megcsodálják őket.

Tevegelés

Ha Egyiptomba jársz, muszáj tevegelned. Erre biztosan lesz majd lehetőséged, hiszen rengeteg helyen szerveznek tevés karavánutakat. Noha ma tevék nélkül szinte el sem tudnánk képzelni a sivatagi országot, régebben nem tevéken, sokkal inkább szamarakon utaztak az egyiptomiak.

blank

Búvárkodás

Egyiptom Vörös-tengeri partszakasza remek lehetőséget nyújt a búvárkodásnak. A tenger vize annyira tiszta, hogy már a vízfelszínről is látni lehet a víz gazdag élővilágát, a rengeteg halat és különböző színű és formájú korallokat. Ha valamilyen túrán veszel részt, akkor is is a víz alá merülhetsz, ha nem vagy profi búvár, mivel szakképzett búvárok segítik a merülésed minden percét. Ha erre a programra szánod magad, ajánljuk Gurdakát, a kikötővárost ugyanis nagyon sokan kifejezetten azért keresik fel, hogy búvárkodhassanak a Vörös-tengerben.

blank

Királyok völgye

Egyiptom ősi, történelmi múltja a mai napig jelen van. Elég a piramisokra vagy a csodálatos Királyok völgyére gondolnunk. Utóbbi az egyiptomi újbirodalom fáraóinak temetkezési helye volt, ahol ma nemcsak óriási, írással díszített szobrokat láthatunk, hanem egy ókori lépcsőzetes templom maradványait is. A hatalmas oszlopok között sétálva teljesen olyan érzésünk támadhat, mintha egy időutazáson vennénk részt és visszarepülnénk abba az időbe, amikor még a fáraók uralkodtak. Ha ezek a falak mesélni tudnának…

blank

A BKK nyereményjátéka kapcsán most akár te is megcsodálhatod Egyiptomot, hiszen a fődíj egy 8 napos / 7 éjszakás álomutazás két fő részére. A részletekről ebben a cikkünkben olvashatsz.