Így aludd magad kitűnőre – 5 tipp a pihentető alváshoz

Nyugi, senkit nem akarunk arra a biztatni, hogy a hétvégi bulik helyett inkább maradjon otthon pihenni, de tény, a napi 8 óra alvást érdemes betartani, ha nem akarsz órák közben elbólintani vagy rosszul teljesíteni a vizsgákon. Mutatunk néhány tippet, hogy könnyebben álomba szenderülj, hogy aztán másnap kipihenten mehess vizsgázni.

1. Olvass!

Ha nem jön álom a szemedre, ne forgolódj nyugtalanul az ágyban, inkább vegyél a kezedbe egy könyvet (nem tankönyvet, nem jegyzetet), és olvass. Fontos, hogy papíralapú könyvet olvass, az e-bookokból sugárzó kék fénysugarak ugyanis csak rontanak a helyzeten, és még éberebb leszel.

2. Az ágy alvásra való

Bár a kollégiumi szobák általában nem tágasságukról és kényelmükről híresek, lehetőség szerint csak alvásra használd az ágyad. Vagy legalábbis ne netezésre, tanulásra, evésre. Az ágy legyen az a hely, amit csak akkor használsz, ha pihenni szeretnél.

3. Egyél kivit!

Kutatások bizonyítják, hogy a magas melatonin tartalmú gyümölcsök és zöldségek, mint például a kivi, elősegítik a könnyebb álomba zuhanást. Egy vizsgálat során ugyanis kiderült, aki elalvás előtt egy órával megeszik 2 kivit, sokkal nyugodtabban és hosszabban tud aludni.

blank

4. Vacsorázz korán!

A melatonin tartalmú ételek kivételével, lefekvés előtt nem érdemes enned. Teli gyomorral nehezebben tudunk elaludni, mivel a szervezetünk éppen azon dolgozik, hogy megeméssze a nemrég elfogyasztott táplálékot, ráadásul ha lefekvés előtt eszünk, annak a veszélye is fennáll, hogy refluxosak leszünk.

5. Levendulát az ágyba!

A levendulától nemcsak a kézműves sörök lesznek finomabbak: a növény illata nyugtató hatású, ezért ajánlott, hogy az ágyad közelében is elhelyezz néhány szál szárított levendulát.

blank