Tények és tévhitek a borokról – Gyorstalpaló fejtágító következik

A szüreti időszak ugyan kicsit korábban kezdődött idén – egyes bortermő területeken már augusztusban –, az ősz továbbra is a szőlő és a bor ünneplésének évszaka marad.

Egyes felmérések szerint a borfogyasztásnak egyre nagyobb hagyománya van a fiatal felnőttek körében, és az olcsóbb, silány minőségű nedűk helyett, egyre inkább a minőségi, hazai borokra terelődik a figyelem. A megfelelő bor kiválasztása hidd el, nem olyan nagy ördöngösség, ha tisztában vagy néhány alapkifejezéssel. Segítünk, hogyan bővítsd a tudásod: elárulunk néhány érdekességet, amivel a kari bulikon is villoghatsz!

#1 Oxidatív vs. reduktív

A borfesztiválokon, borkóstolókon találkozhattál már a két fenti kifejezéssel, amelyek borkészítési eljárásokat jelölnek. Míg az oxidatív eljárás során a bor levegővel érintkezik (hordóban érlelődik), ezáltal az eredeti gyümölcsaromák helyett az érlelési jegyek jutnak domináns szerephez, a reduktív eljárás acéltartályban megy végbe, ezáltal megőrizve a friss, gyümölcsös aromát és illatokat.

#2 Parafa vs. csavaros fémkupak

Sokan abban a hitben élnek, hogy a csavarzáras borosüvegekben csakis olcsó, rossz minőségi bor lehet. Valójában azonban a kupaknak nincs meghatározó szerepe abban, milyen minőségű borról beszélünk. A csavarzáras opció előnye, hogy segít hosszabb időn át megőrizni a bor legkiválóbb értékeit: az intenzív gyümölcsös ízt és illatot.

#3 Miből készül a jó fröccs?

Régen mindenhol azt lehetett hallani, hogy a fröccs kedvéért bűn feláldozni minőségi bort. Sőt, egyesek a borászat elleni vétekként emlegették, ha valaki mégis felvetette az ötletet. A fénykorukat élő borfesztiválok időszakában elkopni látszik ez az elképzelés, mivel maguk a borászok is úgy nyilatkoznak: jó borból készül az igazán jó fröccs.