Új táncházak, rendhagyó vendégek – Októberben is a Fonóban a helyed!

Októberben a Góbéval és a PásztorHórával új táncházi sorozat indul a Fonóban. Vendégül látja a ház a lengyel Kapela Maliszovot, lemezbemutatót tart a Magos, fellép Enyedi Ágnes, Ferenczi György és a Rackajam és David Yengibarjan is. Érdemes lesz betérni ide!

A patinás szerdai táncház bonchidai táncokkal várja a kezdőket és a haladókat – Berecz István vezetésével, hetente. A Berka együttes moldvai és vonós tácháza kéthetene pénteken tölti be a Sztregova utcai zeneházat. Emellett elindul egy új táncházi sorozat is október 4-vel kéthetene a Fonóban: a Góbé és a PásztorHóra közös tácháza.

A Góbé zenekar mostanában inkább az egyre növekvő látogatottságú világzenei koncertjei miatt válik egyre ismertebbé, de tagjai ezzel együtt ugyanolyan fontosnak tartják az autentikus magyar népzene minél stílushűbb megszólaltatását. Továbbra is céljuk a magyar táncházba járó közönség minél igényesebb kiszolgálása. Ezért örömmel indítanak rendszeres táncházat a Pásztorhórával együttműködve. A két zenekart a barátság mellett összeköti egy közös tagjuk is.

A Fonó idén még egy új sorozatot indított, szeptembertől minden hétfőn és kedden este az ír kocsmazenélés hagyományának mintjára közös muzsikálásokra várják a hangszert használó amatőr, félprofi vagy akár profi zenészeket és az együttmuzsikálásban, éneklésben örömmel résztvevő közönséget is. A padkaporos alkalmakon a tekerősöket, más estéken a moldvai, gyimesi, vagy az ír muzsika szerelmeseit várják. Az egyelőre Fonó session néven futó sorozat elkeresztelésében a közönség segítségét kérte a zeneház, október végéig lehet szavazni arra, mi legyen ezeknek az eseteknek a neve. Egy biztos, az alapelv: „Fogd a hangszered, és csatlakozz!” A belépés a sorozatra ingyenes.

Az október rendhagyó estekben és kiemelt koncertekben is gazdag lesz a Fonóban:

5-én a Bonchidai esten a Magos zenekar színpadi műsorát tekinthetik meg a nézők számos táncos közreműködésével. Ezután Salamon Beáta és zenekara, Papp István Gázsa, valamint a Magos zenekar muzsikál hatalmas táncházat, ahol a bonchidai táncot tanulók ki is próbálhatják tánctudásukat – a bonchidai táncanyag oktatása azonban még folytatódik november végéig, bekapcsolódni is lehet akár az alapoktól.

A koncertprogram kiemelt estje less a házban a lengyel Kapela Maliszov trió koncertje. Az együttes rendszeres szereplője a nagy világzenei fesztiváloknak, felléptek a tavalyi WOMEX nyitóestjén is Katowiczében, nagy sikerrel. A családi együttes lendületes és kreatív zenéjét Lengyelország különböző régióinak – elsősorban a górlicei terület – népdalai és hagyományos tánczenéje ihlették.

blank

Ugyanezen az estén Enyedi Ágnes és Bandáriuma lesz a Fonó vendége, akik tavasszal adtak nagysiekerű, egész estés koncertet a Zeneakadémián.

Ferenczi György és az Első Pesti Rackák visszatérő vendég a házban, a világ legjobb szájharmonikása most is végtelen muzsikával, hatalmas bulival készül, ahol a kalotaszegi hajnalik, Petőfi és Gérecz versei, illetve Hendrix zenéje tökéletesen megfér együtt.