Mindent a diákmunkáról – Az Y Generáció Iskolaszövetkezet válaszol

Diákként dolgozni mindig kifizetődő, legyen szó nyári idénymunkáról vagy szakmai gyakorlatról. A diákok és a munkaadók is akkor járnak a legjobban, ha iskolaszövetkezet segítségét kérik, hogy munkát vagy munkavállalót találjanak. Az Y Generáció Iskolaszövetkezet munkatársa, Baksay-Szabó Ádám válaszolt a diákmunkával kapcsolatban leggyakrabban előforduló kérdésekre.

Mikor van leginkább szükség diákmunkásokra?

Egész évben, viszont nyáron érdeklődik a legtöbb diák a munkák iránt. Ilyenkor a legnépszerűbb betölthető pozíciók a budapesti gyógyfürdőkhöz kötődnek, sokan dolgoznak a strandon is, pénztárosként, úszómesterként vagy kabinosként.

Milyen munkákra jelentkeznek a diákok ősszel?

Ahogy említettem, mindenféle munkára szükség és kereslet is van egész évben. Az Y Generáció Iskolaszövetkezetnél minden diák megtalálja a tanulmányaihoz kapcsolódó szakmai munkát, mivel nagyon sok megbízóval van kapcsolata cégünknek. Természetesen olyan állásajánlatok is vannak, melyekhez nem szükséges semmilyen szakmai háttér. Ilyen munka például a leltározás, a hostesskedés, illetve a kereskedelmi szférában meghirdetett állások.

Van olyan információ, mellyel a legtöbb munkára jelentkező diák nincs tisztában?

Fontos tudniuk, hogy mit jelent a bruttó és nettó bér közötti különbség, illetve az adózási szabályokat is tisztán kell látniuk. A diákok béréből 15% jövedelemadót vonnak le, melyet az iskolaszövetkezet továbbít a NAV-nak.

Miért éri meg a cégeknek diákokat alkalmazni?

Azért, mert a hallgatói jogviszonyuk miatt olcsóbb munkaerőnek számítanak, ráadásul még frissen élnek bennük az iskolában megtanult ismeretek. Nem utolsó sorban a fiatal munkavállalókat a cégek könnyebben tudják betanítani, könnyebben és gyorsabban alkalmazkodnak a munkakörülményekhez.

Miért érdemes a diákoknak iskolaszövetkezethez fordulni, ha munkát keresnek?

Fontos, hogy a diákok első munkájukat, legyen ez szakmai munka vagy nyári diákmunka, pozitívan éljék meg, mivel az első benyomás nagyon fontos. Azért sarkalljuk arra a diákokat, hogy vegyék igénybe az iskolaszövetkezeteket, mert mi valóban tudunk hozzájuk illő munkát találni, ráadásul az iskolaszövetkezetek segítségével megszerzett munkák mindig legális, bejelentett állások, garantált fizetéssel.

Néhány fontos tudnivaló a diákmunkáról:

Mi az alapfeltétele annak, hogy diákmunkára jelentkezhessünk?

Nappali tagozatos hallgatói jogviszony, érvényes diákigazolvány, , TAJ- és adókártya; bankszámlaszám

Túlórázhat-e egy diák munkavállaló?

Igen, mivel a törvényi szabályzás csak arra terjed ki, hogy a munka befejezése és elkezdése között 11 órának el kell telnie.

Jár-e az éjszakai, vasárnapi munkáért bérkiegészítés?

A cégeknek nem kötelező megadniuk, de az esetek többségében mégis így járnak el, hogy ezzel is motiválják őket. Ilyenkor általában 15 – 50 %-os számíthatnak a munkavállalók.

Milyen bérezésre számíthatnak a diákok?

Az Y Generáció iskolaszövetkezetnél legalább 1000 forintos órabérű munkák közül lehet válogatni, ami 20-30%-kal magasabb az átlagnál. Nyilván az adott pozíciótól is függ, legjobb helyzetben az informatikusok vannak, ők kapják a legtöbb pénzt.

További információkért és az aktuális diákmunkákért kattints ide.

blank