7 varázslatos magyarországi hely, amiről valószínűleg még nem is hallottál

Sajnos túl sok utazás már nem fér bele a nyárba, de néhány kisebb belföldi kiruccanásra talán még van idő. Összegyűjtöttünk néhány magyarországi helyet, melyek egyszerre különlegesek és bámulatosan szépek – a legtöbbjéről pedig talán el sem hinnéd, hogy az országhatáron belül találod őket. Íme, 7 hely, melyek közül néhányat még felkereshetsz a nyár utolsó napjain. 

Aggteleki cseppkőbarlang

Kezdjük az egyik legismertebb, ám még annál is szebb magyarországi látványossággal. Az Aggteleki cseppkőbarlang hazánk negyedik nemzeti parkjának, az Aggteleki Nemzeti Parknak része, sőt, 1995-ben még a Világörökség listájára is felkerült. A barlangrendszer több mint 1200 barlangot rejt, melyből csak 273 található Magyarországon, a többi a határ túloldalán, Szlovákiában található.

Andrássy-kastély – Tiszadob

Nem, a látszat csal: nem a franciaországi Loiere-völgyben vagyunk és nem a XV. században uralkodó francia királyok laktok az épületben. Az Andrássy-kastélyt a mendemondák szerint Erzsébet királyné tiszteletére építették a XIX. század végén. Három éve a franca mintára épült kastélyt felújították, így teljes pompájában láthatjuk a historizáló épületet. Érdekesség, hogy az épületnek 4 bejárata, 52 szobája és 356 ablakszeme van. Micsoda számmisztika! A csodálatos épülethez egy hatalmas és hasonlóan lélegzetelállítóan szép kert is tartozik.

Hegyestű

A természet csodálatos formákat képes létrehozni, erre példa a Káli-medencében található Hegyestű. A különleges formájú Hegyestű egykoron egy vulkán kürtője volt. A bazaltos összetételű magma a felszínre töréskor lehűlt és 20-40 centiméter szélességű bazaltoszlopokká szilárdult – ez látható ma is. Az 1930-as évektől bánya is működött itt, de az 1970-es években bezárták, a helyiek tiltakozása és természetvédelmi szempontok miatt. A bánya több évtizedes működése alatt a hegynek csaknem a felét lebontották.

Feked

A Baranya megyei Feked egy apró község, mely leginkább arról híres, hogy megdöbbentően hasonlít a Világörökség részét képező Hollókőre. A XIV. században alapított város a török megszállás alatt szinte teljesen elpusztult, a törökök kiűzése után svábokat telepítettek a településre. Feked utcáin sétálva olyan, mintha egy időutazáson vennénk részt: a parasztházak népies díszítése, a faragott kapuk és az egész város hangulata több évszázaddal repít minket vissza az időben.

Molnár János-barlang

A lélegzetelállítóan gyönyörű helyekért nem kell messzire mennünk. A városon belül is találhatunk kevésbé felkapott, ám annál lenyűgözőbb helyeket. Ilyen például a Lukács fürdő mögött található Molnár János-barlang, mely Magyarország legnagyobb víz alatti üregrendszerét rejti. Ez a víz táplálja a Malomtavat, és innen származik a Lukács Fürdő gyógyvize is. Bár néhány évtizeddel korábban még csak egy 450 méteres szakaszt tártak fel belőle, ma a járat ismert szakasza 7 kilométer hosszú.

Egerszalók sótömbjei

A község déli részénél található 65-68 Celsius-fokos termálvize a felszínre érve, a domboldalon végigfolyva látványos mészkőlerakódást hozott létre, mely távolról úgy néz ki, mintha jégpáncél fedné a dombot. A sótömb felülete 1200 négyzetméter, ami évről évre növekszik. A látványosságot turistaútvonalon lehet megközelíteni.

Rudabányai bányató

Hogy milyen gyönyörű következményei lehetnek a felszíni vasércbányászatnak! Így jött ugyanis létre a rudabányai bányató. Régebben egy nagyobb és egy kisebb tó állt itt, mostanra azonban annyira megemelkedett a tavak vízszintje, hogy eggyé váltak. A tó legmélyebb pontja 60 méterrel a vízfelszín alatt van.