Tippek az esti holdfogyatkozás-nézéshez

Az évszázad leghosszabb holdfogyatkozásának lehetünk szemtanúi ma éjszaka, ha a megfelelő időpontban pillantunk fel az égre. A csodás kozmikus jelenség különlegességi faktorához az a tény is hozzájárul, hogy a Mars 15 éve közelítette meg a Földet annyira, mint most, így szabad szemmel láthatóvá válik.

 A Hold állítólag vörös színben fog pompázni, ami már önmagában is érdekes látványt ígér. A nem sokkal éjfél után véget érő holdfogyatkozás egyszeri és megismételhetetlen lesz. Tippjeinkkel segítünk, hogy ne maradj le róla!

#1

A holdfogyatkozás holdkeltétől kezdődően látható lesz, először csak részlegesen. A hírek szerint 103 percig fog tartani, és ha ide kattintasz, a lakóhelyedet beállítva azt is megnézheted, pontosan mikor éri el tetőpontját az égi show.

#2

Előfordulhat, hogy nincs kedved kitenni a lábad otthonról, de egyet se félj, erre az esetre is van egy remek tippünk. Az izraeli Baraket Obszervatórium este élőben közvetíti az eseményeket csillagászati teleszkópján keresztül. Szemléld az eseményeket itt, akár egy profi!

#3

Ha lapul otthon valamelyik fiókban egy távcső, ideje bevetni! Bár a holdfogyatkozás megtekintése nem igényel különösebb felszerelést, kétcsövű távcsővel még nagyobb élmény lesz.

Innen nézd a holdfogyatkozást!

A főváros magasabban fekvő pontjait ajánljuk, ha nem mindennapi helyszínről kémlelnéd az eget. A Gellért-hegy és a János-hegy is remek célpont, ahogyan természetesen a Budai Vár környéke sem fog csalódást okozni. Sőt! A csodás panoráma még egyedibbé teszi a látványt.

blank

Persze nem kell álldogálva gyönyörködnöd az égi jelenségben, a pesti rakpart lépcsőin például biztosan akad szabad ülőhely. A Parlament környékén, a korlátnál állva, vagy a közeli padokról is remek kilátás nyílik az égre. (Ha inkább a folyó másik oldalát választanád, a Batthyány teret ajánljuk!) Szebb hátteret nem is találhatnál, mint amilyet a csendben folydogáló Duna, és fővárosunk ismert nevezetességei adnak.

Még exkluzívabb helyszínt keresel? A szabadtéri beülős helyek közül az Esetleg Bar & Bistro, valamint megannyi teraszos hely közül választhatsz, ha holdkelte előtt ennél, vagy innál valami finomat.