Egy kis angol humorral még a sztálini terror is szórakoztató – Sztálin halála filmajánló

Március 15-én kerül a mozikba a kommunista diktátor halálát feldolgozó Sztálin halála. Oroszországból kitiltották, nyugaton viszont óriásit szólhat a film.

És meg is érdemelné, mivel egy rendkívül szórakoztató, angol humorral megtűzdelt filmről van szó, ami bár a történelem egyik legsötétebb alakjának, Sztálinnak a halálát és az azt követő „trónöröklési válságot” mutatja be, mégis sokkal inkább vígjátékként, mint történelmi filmként gondolhatunk az alkotásra.

A színész-rendező Armando Iannucci (Az alelnök) által készített film első néhány jelenetében Sztálin még él: a néző megtapasztalhatja, milyen mérhetetlen rettegésben, terrorban éltek az oroszok a diktátor uralma alatt. Persze még ezt is vicces formában tálalja a film: amikor egy karmester az éjszaka közepén halálra váltan ajtót nyit, mert azt hiszi,  felkerült arra a bizonyos listára és kivégzik, kiderül, hogy a rendőrök csak az operába akarják elhurcolni, hogy levezényelje azt az előadást, amit Sztálin meg szeretne hallgatni.

Látszólag mindenki a diktátor kegyeiért küzd, ám halála után kezdetét veszi a sakkjátszma, melynek nem kisebb a tétje, mint az, hogy ki örökli a Szovjetunió legmagasabb pozícióját.

blank

Bár nyíltan senki nem mer lépni, az egymáshoz intézett negédes szavak mögött számítás és manipulálás rejlik: a szovjet vezetők ki akarják deríteni, melyikük akarja legjobban magához édesgetni a hatalmat.

Khrushchev Sztálin lányát, Szvetlanát próbálja a saját pártjára állítani, míg Berija amnesztiarendelettel bocsát szabadon több ezer koncepciós perben elítélt orvost és hétköznapi embert, hogy népszerűvé tegye magát a nép előtt.

A történet (legalábbis nagy vonalakban) megfelel a valóságnak, de teljesen más stílusban prezentálja a történetet, mint ahogy a történelemkönyvekben olvastuk.

blank

Történész végzettségem miatt elsősorban mint történelmi filmet vártam izgatottan a mozit, de akkor is érdemes megnézned a Sztálin halálát, ha jókat szeretnél nevetni, bírod az angol humort és nincs bajod a morbid szituációkkal.

(Ha pedig komolyabban is érdekel, milyen politikai zűrzavart hagyott maga után a kommunista vezető, olvasd el a Sztálin halála című könyv ajánlóját.)

 

Malenkov