Ma 73 éve szabadult fel Budapest a második világháborúban

A második világháború egyik legvéresebb városostroma, a németek által megszállt Budapest felszabadítása pontosan ma 73 évvel ezelőtt fejeződött be. A harcokban elesett katonákra és polgárokra emlékeznek ma a fővárosban.

Alig három hónappal a második világháború európai szakaszának lezárta előtt, 1945. február 13-án szabadult fel Budapest. A főváros ostroma a második világháború öt legfontosabb és legkegyetlenebb városcsatájának egyike. A főváros ostromában a katonák mellett több tízezer civil is megsebesült vagy meghalt.

Fortepan

A második világháborúban az 1945-ben német hadseregek által megszállt Budapest szovjet kézre kerülése egyúttal azt is érzékeltette, hogy a náci Németország elvesztette a háborút.

A főváros ostromakor rengeteg épület megsérült, melyek közül sokat nem, vagy nem az eredeti tervek szerint tudtak felújítani (például a Budavári Palotát). A harcok során az összes hidat is felrobbantották, melyek újraépítése hosszú évekig eltartott. (Szerencsére egyedül az Erzsébet híd esetében tértek el az eredeti tervektől.) Ugyancsak ekkor sérült meg a márciusban időlegesen újra megnyíló a Szépművészeti Múzeumban található Román csarnok.

Fortepan

Emlékük előtt tisztelegve a városban több megemlékezést is tartanak:

A budai Várban, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumnál, a Magdolna toronynál délelőtt 9 órakor Benkő Tibor vezérkari főnök mond beszédet az 1945. évi budapesti harcokban hősi halált halt katonák és polgári áldozatok tiszteletére rendezett megemlékezésen.
Délután a Civil áldozatok síremlékénél, a Farkasréti temető 19/1 parcellájában a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság rendez megemlékezést Budapest ostromának civil áldozatai emlékére. Az eseményen beszédet mond Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója.

Fortepan

A XIII. kerületben, a Vizafogói Mártír Emlékműnél a MEASZ – Összefogás a Demokráciáért tart megemlékezést a második világháború fővárosi befejezésének 73. évfordulóján. Közreműködik Hiszékeny Dezső, az MSZP országgyűlési képviselője, a Szlovák Antifasiszta Harcosok Szövetségének egy képviselője és Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke, de az ünnepségre meghívták az állami szervek, az önkormányzatok, az egyházak, a pártok és a civil szervezetek, valamint a diplomáciai testület képviselőit is.

Fortepan

MTI