Idén is megrendezik a Budapest Fotófesztivált

A Budapest Fotófesztivál rendezvénysorozata 2018-ban is sztárkiállítással indul a Műcsarnokban, az idei év leglátványosabb fotókiállításával, amelyben John Malkovich válik fotóikonok főhősévé.

Február 28-án nyílik a Műcsarnokban a Budapest FotóFesztivál nyitóeseménye, Sandro Miller amerikai sztárfotós és John Malkovich világhírű színész projektje, a Malkovich Malkovich Malkovich – Tisztelet a kamera mestereinek című kiállítás.

© Sandro Miller

Ha eddig bárkinek kétsége lett volna, hogy John Malkovich képes-e eljátszani egy kislányt, esetleg kettőt, vagy az amerikai mozi szexbombáját, Marilyn Monroe-t, méghozzá aktfelvételen, a Műcsarnokban bemutatott kiállítást látva felhagy a szkepszissel. A féktelen, de korántsem parttalan, nagyon is komoly, mégis roppant szórakoztató művészi játékhoz persze legalább két varázsló szükséges: a színész és a fotográfus. Végre a magyar közönség is találkozhat azokkal a fantasztikus fényképekkel, amelyeken Malkovich és Miller egyáltalán nem hagyományos módon hajt fejet a fotó- és filmtörténet nagyjai előtt. A Malkovich Malkovich Malkovich című kiállítás olyan ikonikus művészek előtt tiszteleg többek között, mint a mozgóképi feszültségkeltés mestere, Alfred Hitchcock, a pop art híressége, Andy Warhol vagy a portréfénykép műfajának egyik élő klasszikusa, Annie Leibovitz. Kurátor: Szarka Klára fotótörténész. A kiállítás 2018. március 1-től május 13-ig látogatható.

© Sandro Miller

A Fesztivál célkitűzéséhez híven a magyar és nemzetközi fotográfia klasszikus értékeit, és a kortárs fotóművészet kiemelkedő tendenciáit és alkotóit állítja középpontba, ennek szellemében kiemelt programjai között ismét teret ad a magyar alkotóknak. A Csöndesen – Kortárs magyar csendélet című kiállítás 2018.április 7 és június 24 között Kiscelli Múzeumban látható.

A nemzetközi kiállítások között különleges csemegét jelent, hogy Magyarországon először találkozhatunk a kortárs portugál fotóművészettel a Camões Intézet közreműködésében megvalósuló Láthatatlan városok  – Paulo Nozolino és José Manuel Rodrigues munkáit bemutató kiállításon, amely a FESZTIVÁLKÖZPONT / Budapest Projekt Galériában 2018. március 3.-31. között látható. A híres francia fotográfus Alain Laboile: La Famille című kiállítása, amely a BPF2018 és a Budapesti Francia Intézet Frankofón Fesztiváljának közös programja a Széphárom Közösségi Térben lesz 2018. március 24-től április 24-ig.

Alain Laboile

A Budapest FotóFesztivál a nagyközönség számára nyitott kiállítássorozat keretében mutatja be a kortárs és a klasszikus magyar és nemzetközi fotográfia értékeit. A 2017-es sikeres nyitó év után 2018-ban is izgalmas nemzetközi sztárkiállítással, kortárs hazai körképpel, a fővárosi múzeumok és galériák, valamint a nemzetközi kultúrintézetek fotókiállításaival várja a látogatókat. A fesztiválközpont Budapest Projekt Galéria számos fotográfiai programnak és workshopnak ad helyet, így 2018 tavaszán Budapest ismét izgalmas, pezsgő fotófővárossá válik.