Így készült a Micimackó: Viszlát, Christopher Robin-filmajánló

A Simon Curtis-rendezte Viszlát, Christopher Robin c. életrajzi dráma a Micimackó írójának, A. A. Milne életének egy igen fontos részletébe enged betekintést.

Az első világháború után járunk, a mindig nyüzsgő Londonban, ahol a háború gyötrelmeit testközelből megtapasztaló Milne (Domhnall Gleeson) a poszttraumás stressz félreismerhetetlen tüneteivel küzd. Előbbi írói munkájára is rossz hatással van, így feleségével, akit Margot Robbie alakít remekül, kisfiával, akinek bőrébe a tízéves Will Tilston bújt, és annak dadájával, akit pedig Kelly Macdonald kelt hitelesen életre, kiköltöznek a vidéki Sussexbe, egy felfedezetlen erdőséggel körülvett birtokra.

Milne mentális problémáján fia, Christopher Robin színes fantáziája segít. A fiú egy vadállatokkal teli mesebeli erdőbe kalauzolja el apját, ahol rövid ideig ugyan, de együtt barangolnak a járatlan utakon. Az együtt töltött idő megihleti Milnét, és némi változtatással papírra veti fia képzeletbeli világának részleteit. Azt hiszem, nem árulok el túl nagy titkot, ha elmondom nektek, hogy ez a képzeletbeli világ a százholdas pagony, a vadállatok Micimackó és a többiek, és a mű, ami világhírűvé tette A. A. Milne-t nem más, mint a Micimackó.

Micimackó történetei örömet hoztak az első világháború utórezgéseit elszenvedő emberek életébe, ennek árát viszont Christopher Robin, ismertebb nevén Róbert Gida fizette meg: a hirtelen jött hírnév véget vetett gyermekkorának.

A Curtistől nem túl távol álló ellentétmotívum a Viszlát, Christopher Robinban is erőteljesen jelen van. Nem csak a meggyötört apa és ártatlan fia feszül egymásnak, de a háború ágyúdörrenésektől hangos, színvilágában sötét jelenetei és a pagonyban játszó gyermek kalandjai sem kevésbé kontrasztosak. Előbbit Domhnall Gleeson és Will Tilston egyaránt remekül hozzák, míg Tilston levett a lábamról gyermeki bájával, Gleeson drámai alakítása kéretlenül szembesített a valósággal.

Hiába mutatja be a Micimackó regény születését, a film, nem gyerekeknek szól. A gyermekkort felszámoló hírnév képernyőre vitele sokkal inkább a szülőket veszi célba.

Mától (január 11-től) a mozikban.