Sült répás lencsesaláta, a legjobb évindító – RECEPT

A magyar hagyományok szerint újévkor lencsét kell enni, mert az meghozza a jószerencsét és a pénzt az előttünk álló esztendőre. Szerencsére a lencsének több elkészítési módja is létezik, nem csak a levesként és a főzelékként dolgozhatjuk fel. Remek salátaalap lehet például, hiszen kiemelkedően magas fehérjetartalma miatt még hús nélkül is egy tápláló előételt vagy főételt kapunk.

Hozzávalók 2 adag

  • • 30 dkg répa
  • • 10 dkg lencse
  • • 5 dkg tökmag
  • • 3 dkg lilahagyma
  • • 5 dkg madársaláta
  • • 15 dkg datolya paradicsom
  • • 2 evőkanál olívaolaj
  • • himalaya só
  • • őrölt római kömény

Elkészítés

  • A lencsét főzés előtt legalább 2 órával alaposan átmossuk, majd vízbe áztatva hagyjuk. Ha letelt, a rajta lévő vízzel együtt egy csipet só hozzáadásával feltesszük főni közepes lángon. Kb. 20-25 perc alatt megpuhul.
  • A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  • A sárgarépát megpucoljuk, majd hasábokra vágjuk. Egy sütőzacskóba tesszük, megszórjuk sóval és római köménnyel, és alaposan összerázzuk. Ezután 15 perc alatt puhára sütjük.
  • A lilahagymát vékonyra szeleteljük, a paradicsomot kettévágjuk, a madársalátát csak alaposan megmossuk. A tökmagot szárazon megpirítjuk egy serpenyőben.
  • Ha minden hozzávaló elkészült, összeállítjuk a salátát és a tetejére olívaolajat csorgatunk.

A receptért köszönet Gökler Krisztinának. További finom recepteket az Ízes Élet honlapján találsz.