A magyar hagyományok szerint újévkor lencsét kell enni, mert az meghozza a jószerencsét és a pénzt az előttünk álló esztendőre. Szerencsére a lencsének több elkészítési módja is létezik, remek salátaalap lehet például, hiszen kiemelkedően magas fehérjetartalma miatt még hús nélkül is egy tápláló előételt vagy főételt kapunk.
Hozzávalók (2 adag)
- • 30 dkg répa
- • 10 dkg lencse
- • 5 dkg tökmag
- • 3 dkg lilahagyma
- • 5 dkg madársaláta
- • 15 dkg datolya paradicsom
- • 2 evőkanál olívaolaj
- • himalaya só
- • őrölt római kömény
Elkészítés
- A lencsét főzés előtt legalább 2 órával alaposan átmossuk, majd vízbe áztatva hagyjuk. Ha letelt, a rajta lévő vízzel együtt egy csipet só hozzáadásával feltesszük főni közepes lángon. Kb. 20-25 perc alatt megpuhul.
- A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
- A sárgarépát megpucoljuk, majd hasábokra vágjuk. Egy sütőzacskóba tesszük, megszórjuk sóval és római köménnyel, és alaposan összerázzuk. Ezután 15 perc alatt puhára sütjük.
- A lilahagymát vékonyra szeleteljük, a paradicsomot kettévágjuk, a madársalátát csak alaposan megmossuk. A tökmagot szárazon megpirítjuk egy serpenyőben.
- Ha minden hozzávaló elkészült, összeállítjuk a salátát és a tetejére olívaolajat csorgatunk.
A receptért köszönet Gökler Krisztinának! További finom recepteket az Ízes Élet honlapján találsz.