5 újévi fogadalom, amit akár még be is tarthatnánk

Leadni pár kilót, pénzt spórolni és leszokni a dohányzásról – listavezető újévi fogadalmak ezek, amik a be nem tartott ígéretek képzeletbeli listáján is élen járnak. Hogy miért? Mert sokkal nehezebb betartani őket, mint gondolnánk.

Azok közé a lelkes fogadalomtevők közé tartozol, akik rendre megszegik ígéreteiket? Nem vagy egyedül. Az emberek 21,4%-a képes csupán valóban leadni néhány kilót a januári fogadalmakat követően, míg 8,5%-uk hoz kedvezőbb pénzügyi döntéseket és 7,1%-uk szokik le a dohányzásról. A többség azonban nem elég elkötelezett.

Nem lenne jó érzés, ha jövőre végre valami olyat fogadnál meg, amit be is tartasz?

Először is, vedd elő a realista éned, mikor fogadalmat teszel. Változtass apránként, ne kezdj bele hirtelen egy szélsőséges diétába vagy intenzív edzésbe, mert valószínűleg hamar kedvedet szegi valami. Ásd bele magad inkább a könnyen elkészíthető, egészséges receptek világába, amiknek beépítése a mindennapjaidba súlyvesztésbe fog torkollani hosszútávon. Persze az edzésről se feledkezz meg: kezdetnek például nem rossz, ha a lift helyett megmászod a lépcsőket, vagy heti egy-két alkalom helyett három-négyszer mész el futni, csoportos órára vagy az edzőterembe.

Ami a dohányzást illeti, sokunknak valódi küzdelem lehet a leszokás. Mindenképp találj egy olyan indokot a leszokásra, ami motiváló húzóerőként elég lesz a hosszú úthoz. A legjobb, ha megint csak apró lépésekkel haladsz a cél felé: szívj 1-2 cigivel kevesebbet minden második nap. Így lesz időd lelkiekben felkészülni a teljes megvonásra.

Le akarod győzni félelmeidet? Meg kell tanulnod kilépni a komfortzónádból, de a főszabály itt is az, hogy apró lépésekkel haladj célod felé. Ha például tériszonyod van, a bungee jumping nem túl jó ötlet. Áss mélyebbre, hátha találsz olyan alternatív megoldást, ami eddig elkerülte a figyelmed. Tudtad például, hogy a koffeinfogyasztás erősítheti a magasságtól való félelemérzetet? Vigyél be kevesebb koffeint a szervezetedbe, és máris egy lépéssel közelebb vagy az út végéhez.

Most, hogy már van néhány olyan trükk a tarsolyodban, ami segít betartani a fogadalmakat, íme, néhány a kedvenceink közül, amelyeket könnyedén be lehet tartani.

#1 Tanulj valami újat! Nem számít, hogy elkezdesz zongoraórára járni vagy jelentkezel egy olasz nyelvi kurzusra, csak tégy valamit saját magadért.

#2 Találj egy új hobbit, mert előbbi javítja a koncentrálókészséget, segít a stressz minimalizálásában és maximalizálja az agy teljesítményét. Engedj utat kreativitásodnak és ne ijedj meg a bukástól; amíg te élvezel valamit, győztesen jössz ki minden szituációból.

#3 Tölts minél több időt a természetben! A friss levegő köztudottan jót tesz az agynak és erősíti az immunrendszert, ugyanakkor a varázslatos tájak sokszor vesznek le a lábunkról, így már külön ezért is megéri.

#4 Élvezd ki az élet apró örömeit, ugyanis így tudsz igazán boldog életet élni. Nagy-nagy célok kitűzése nem feltétlen fog boldoggá tenni, sőt inkább az ellenkezője. Tanuld meg észrevenni és értékelni az élet édes kis semmiségeit.

#5 Légy magabiztos! Na jó, de mégis hogyan? Mondjuk kezdheted azzal, hogy írsz egy listát, rajta azokkal a dolgokkal, amikben jó vagy és mindezekért dicséretet érdemelsz – önmagadtól. Ne feledd, hogy az önbizalom általánosságban boldogabbá és kiegyensúlyozottá tesz mindenkit.