Tekerni mindenki tud, de attól még nem egyszerű – Üdv, a Spinning világában

A Spinning® edzésről eddig mindig az első Bridget Jones-film egyik jelenete jutott az eszembe, amikor Bridget eszeveszetten teker egy szobabiciklin, amiről végül a fáradtságtól félájultan a padlóra zuhan. Egészen mostanáig nem értettem, hogyan lehet ennyire kifáradni a bringázástól, pontosabban a spinningtől. Ahhoz, hogy erre rájöjjek csak egyetlen dolgot kellett tennem: fel kellett pattannom egy spinning bicajra.

Életem első spinning órája a Life1 Nyugati Fitnessben történt, ahol Csepi Dusán oktató izzasztott meg. Már jóval az óra előtt elkezdek gyülekezni a tekerni vágyók a terem ajtajánál, majd végül megjelent Dusán is, fülig érő mosollyal a száján, sorra üdvözölve a visszatérő vendégeket Amikor a tömeg beözönlött a terembe, egy szabad bringa sem maradt. Az én eszközömet Dusán egyik tanítványa, Vera segített beállítani, akitől megtudtam, nem régóta már ő maga is spinning oktató, az ide vezető utat pedig lényegében Dusán órái kövezték ki. Amikor mindenki nyeregbe pattant és a fények eltompultak, elkezdődött az óra, elkezdtem tekerni.

Nem a vér folyik, hanem az izzadtság

Noha úgy gondolom, jó kondiban vagyok, nem tagadom, erősen megizzasztott az edzés. Negyed óra múlva már patakokban folyt rólam az izzadtság, ahogy hol nyeregben, hol a nyeregből kiállva próbáltam úgy tekerni, hogy ne én legyek a leghangosabban lihegő résztvevő a teremben. Fél óra múlva pedig már úgy éreztem, nincs is értelme letörölni az izzadságot: az egész testem verejtékezett. Pedig a java, amit jelen esetben Tabatának hívunk, csak ekkor kezdődött.

A Tabata-módszer

A Tabata-módszer lényege, hogy a magas intenzitású és megnyugvási ciklusok váltják egymást, több lépcsőben. Ezen az órán például 20 másodpercnyi kemény tekerés után 20 másodpercnyi lazább tempójú hajtás követett, háromszor egymás után (ez tett ki egy Tabatát). A második Tabatán a kemény tekeréskor már kiállhattunk a nyeregből, és bár ekkor is csak 20 másodpernyit kellett tekerni, sokkal inkább tűnt 20 percnek, mivel a lábaim egyre határozottabban jelezték, hogy fáradnak.

Edzés, fáradtság nélkül

Bármily meglepő, az edzés után nem éreztem magam fáradtnak, sőt egészen felfrissültem. Persze a lábaim azért kissé remegtek a fáradtságtól és izomláztól, mégis energikusnak éreztem magam. Ahogy azt Dusántól megtudtam, ez az intervall edzésnek köszönhető (vagyis annak, hogy hol erős, hol pedig nyugodtabb tempóban kellett tekerni), mivel ezek a váltások olyan hatást gyakorolnak a szervezetünkre, mintha képletesen megpofoznánk: felébreszt a fásultságból. Ha a Spinning®-gel szemben eddig voltak ellenérzéseim, az csak azért volt, mert külső szemlélőként unalmasnak, egyhangúnak láttam a sportot. Pedig ez cseppet sincs így. Egyrészt nincs idő unatkozni (tekerni kell), másrészt Dusán órái jól felépítettek, vagyis egyre keményebb kihívásokat kellett legyőznöm, és mikor már úgy éreztem, kipurcanok, rájöttem, hogy már véget is ért az edzés, a fáradtságot pedig az elégedettség érzése vette át. Hiszen teljesítettem életem első spinning edzését! És igen, még élveztem is.

3  az 1-ben – Tekerj Dusánnal októbertől

Dusánnak október elsejétől indul egy új edzésprogramja, melyben három különböző óratípussal találkozhatsz. A pulzuskontrollált (vagyis edzés alatt mindenki figyelheti a pulzusának változását) performance edzések kulcsszava az eredményorientáltság. A cél, hogy olyan technikákat sajátíts el, amivel a későbbiekben tovább tudsz fejlődni. A visual edzéseken Dusán olyan képeket, videókat vetít majd a mögötte álló falra, melyek ösztönzőleg hatnak ránk és az óra tematikájához is illeszkednek. A Tabata-órákon pedig a fent is említett, magas intenzitású intervall tekerésekre és izomláztól sajgó lábakra számíthatsz.

Dusán órái kedden és csütörtökön 18:30-tól szombatonként pedig 10:30-kor lesznek a Nyugati téri Life1-ben. Részletekért katt ide